GAÜN’de ‘Başarılı Bir Gelecek İçin Konuşalım’ Programı

GAÜN’de ‘Başarılı Bir Gelecek İçin Konuşalım’ Programı

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulunda ‘Başarılı bir gelecek için konuşalım’ adlı program gerçekleştirildi.

Üniversitelerin mutlaka kaliteli eğitimin yanı sıra iş gücüyle, hayatla, insanla ve toplumla ilişkili olması gerektiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, üniversitelerin toplumun gelişimine öncülük eden bilgi üreten ve bu bilgiyi toplumla paylaşan kurum olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Coşkun, “Gerek eğitim ayağında gerekse bilgi üretim ayağında Gaziantep gibi bir dünya kentinde mutlaka gelişimin, bu büyük dinamiğin parçası olmak zorundayız. Bu hedefle çıktığımız yolda da epey mesafe aldığımızı görüyorum. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Türkiye’de yeganedir. Gerçekten sanayinin içersinde kurulu eğitim öğretim açısından kendine özgü müfredatıyla kalifiye eleman yetiştirme noktasında da özgün duruşuyla hakikaten müstesnadır. Gaziantep’in sanayi ve ticaret alanındaki bugün geldiğimiz noktada her alanda dünya ölçeğinde bir kent olma yolundaki Gaziantep’in bir parçası olmak, oraya kalifiye eleman yetiştirmek, buradaki çalışan insanların önünü açmak ve gereken çabayı göstermek zorundayız” ifadesinde bulundu.

Gaziantep’in gelişmeye ve büyümeye uygun bir kent olduğuna dikkat çeken Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Civan, “Türk ayakkabı sektörü 2.3 milyar dolarlık iç ve dış ticaret hacmiyle 380 bin kişiye istihdam sağlayan yaklaşık 40 bin işletmenin bulunduğu 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip dünyada bir sektörü temsil ediyor. Üretici işletmelerin yaklaşık yüzde 50’si İstanbul’da faaliyet gösteriyor. İzmir, Konya, Bursa, Ankara, Gaziantep ayakkabı üretiminin yapıldığı önemli şehirlerdir. Gaziantep ayakkabı imalat sanayi 2005 yılında ihracatı 14.8 milyon dolarken, 2010 yılında 50 milyon lira olmuştur” diye konuştu.

Küçük yaşlardan itibaren ayakkabıcılık sektörünün içinde yer aldığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cengiz Karstan, “Ayakkabıcılığın yıllardır gelişmiş olduğu Gaziantep’te Gaziantep Üniversitesinin bu işi sahiplenmesi, yapılan çalışmalar, araştırmalar benim için çok heyecan verici” şeklinde konuştu.

Ayakkabı sektörüyle ilgili yaptıkları bir projeye dikkat çeken Gaziantep Kümelenme Bilgi Merkez Koordinatörü Serap Gültekin, projeyi Avrupa Birliği desteğiyle Türkiye’de sadece 5 ilde uyguladıklarını söyledi.

Gültekin, bu çalışmayla işletmelerin tek başlarına değil, işbirliği halinde bir arada hareket etmelerinin sağlanacağını ve sonuçta da rekabet gücünü artacağını ifade etti.

Ayakkabıcılık sektöründe yapılacak olan teşvikle üretimin artacağını belirten Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı İbrahim Buğur, devlet istatistik enstitüsünün verilerine göre 300 bin kişinin bu sektör içerisinde bulunduğunu bunlardan 280 bin kişinin kayıt dışı, 20 bininin ise kayıt altında çalışan insanlar olarak nitelendirildiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile