GAÜN'de 'Dünya Astim Günü' Toplantisi Düzenlendi

GAÜN'de 'Dünya Astim Günü' Toplantisi Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde “Dünya Astim Günü” dolayisiyla bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

GAÜN Çocuk Immünolojisi ve Alerji Hastaliklari Bilim Dali tarafindan düzenlenen bilgilendirme toplantisi GAÜN Çocuk Hastanesi seminer salonunda gerçeklestirildi.

Toplantida astimla ilgili bilgiler veren Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Özlem Keskin, “ Dünya Astim Günü olmasi dolayisiyla bugün astimi konusmak, bu konuya farkindalik kazandirmak için bir araya geldik. Astim, akciger içi hava yollarinda mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarinin daralmasi sonucu ortaya çikan kronik bir akciger hastaligidir. Astim tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darligi, nefes alip verirken ortaya çikan hirilti sesi, gögüste baski hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.

Prof. Dr. Özlem Keskin sözlerine, “Astimda tani ve tedavi çok önemli. Taniyi koyalim ki tedaviyi saglayabilelim. Astim bakildiginda nadir görülen bir hastalik degil. Dünyada astim tanisi alan 335 milyon kisi söz konusu. Ülkemizde ise bu sayi 4 milyon. Ülkemizde her 12-13 eriskinden birinde, 7-8 çocuktan birinde astim tanisi söz konusu. Astimi görme sikligi ise yillar içerisinde giderek artiyor. Her yil astima bagli olarak 455 bin ölüm yasaniyor. Aslinda astima bagli ölümler önlenebilir ölümlerdir. Bu ölümlerin taninin ve tedavinin yetersiz oldugu düsük- orta gelirli ülkelerde meydana geldigini görüyoruz. Astim farkindalik günlerini bu nedenle çok önemsemekteyiz. Avrupa Alerji ve Klinik Immünoloji Dernegi astimla ilgili tedavi rehberleri gelistiriyor. Bugünü kutlarken de her sene bir slogan üretiyor. Bu senenin slogani ‘Astimda Egitim Güçlendirir.’ Astimda egitim çok önemli. Astim hastalarimizi egitirsek düzenli, uzun süreli koruyucu tedaviye uyumun arttigini görmekteyiz. Böylelikle hastaligi kontrol altina alabiliyoruz. Durum böyle olunca ölüm riskini de azaltmis oluyoruz" seklinde konustu.

Toplantida, Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoglu, Astim tedavisindeki zorluklar, Uzman Dr. Gaye Inal; Astimda eylem plani, Uzman Dr. Mahmut Cesur ise, Astimda inhaler ilaç kullanim egitimi hakkinda bilgiler verdi.

Astimla ilgili bilgilendirici konusmalarin yapildigi toplantida sunumlarin ardindan katilimcilarin sorulari yanitlandi.

Toplantiya çok sayida saglik personeli ve astim tanisi alan çok sayida hasta katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile