Gaün'de Nevruz Paneli

Gaün'de Nevruz Paneli

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından “Nevruz Şenliği” etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde “Türk Dünyasında Nevruz” adlı panel düzenlendi.


Panelin öncesinde GAÜN Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev tarafından ‘Nevruziye’ dinletisi sunuldu. Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin’in başkanlığını yürüttüğü panele; GAÜN öğrencilerinden Azerbaycan asıllı Parvana Ahmedova, Türkmenistanlı Atabayeva Uzuk ve Kazakistan Ahıska Türklerinden Nargiza Khorshudova panelist olarak katıldı.

Kültürün bir milleti millet yapan değerlerin başında geldiğine vurgu yapan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, “Sahip çıkmadığınız, kutlamadığınız bayram sizin bayramınız değildir. Söylemediğiniz türkü sizin türkünüz değildir ve dahası gitmediğiniz köy sizin köyünüz değildir. Kendi kültürel değerlerinize sahip çıkamıyorsanız millet olma bilincini yitirmişsiniz demektir” diyerek, bayramların kültürün önemli unsurlarından birisi olduğunu söyledi.

Nevruz bayramının tarihi süreçte Türklerin yaşam biçimiyle şekillendiğini ve Kuzey yarım kürede belli bir coğrafi alan içerisinde tabiat hadiselerine bağlı olarak oluştuğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gültekin, tarihi süreçte bunun üzerine sürekli anlam yüklemeleri yapılarak günümüze kadar gelmiş bir bayram olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Gültekin, “Nevruz, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anlatıldığı destandan hareketle Ergenekon Bayramı’yla özdeşleştirilmiş. Mensubu olduğumuz dinin belli başlı dönemlerindeki olaylarla ilişkilendirilmiş. Hz. Ali’nin doğum günü olarak Nevruz’un kutlandığını görüyoruz. Hz. Yunus’un balığın karnından çıktığı gün olarak Nevruz kabul edilir ve kutlanır. Peygamberimize Kur’an’ın nazil olmaya başladığı gün olarak kabul edilir. Bu literatüre genel olarak bakıldığı zaman her dönemde çeşitli tarihsel yüklemelerle Nevruz’un canlı kılındığı görülebiliyor” diyerek, esas olarak Nevruz’un bir bahar bayramı olduğunu sözlerine ekledi.

Azerbaycan’da Nevruz’un ‘Ergenekon Bayramı’ olarak kutlandığını söyleyen Azerbaycanlı Parvana Ahmedova, Nevruz eğlencelerinden olan kulak asma, suya yüzük atma ve ateş topları adetleri hakkında bilgi vererek, “Nevruz günü sofrada en az yedi çeşit yemek olur. Buğday filizi ile hazırlanmış bir çeşit helva olan ‘semeni’ ise Nevruz’un özel yemeğidir. Nevruz’da hava kararınca ateşler yakılır ve şenlikler düzenlenir” dedi.

Türkmenistan’da Nevruz bayramının aile birlik, bütünlüğü içerisinde kutlandığını ve özellikle Sovyetlerden bağımsızlığını kazanmasından sonra çok canlı bir biçimde Nevruz bayramının kutlandığını ifade eden Türkmenistanlı Atabayeva Uzuk, “Bugün tüm Türk dünyasına, bu sayede aziz Türkmenistan’a da Nevruz geldi. İnsanların ruhunu ilkbahar gibi temizleyen bu bayramı Türkmenler de şatafatlı olarak kutluyor” diye konuştu.

Kazak Türklerinin Nevruz’u baharın başlangıcı olarak kabul ettiğini ve bayram olarak kutladıklarını söyleyen Kazakistan Ahıska Türklerinden Nargiza Khorshudova, “Kazak Türkleri, Nevruz’a sokakları ve evlerini temizleyerek hazırlanır. Nevruz’da en güzel elbiseler giyilir ve Nevruz’a özel yemekler hazırlanıp, çeşitli eğlenceler düzenlenir” diyerek, Kazakistan’da Nevruz’un ‘Ulusun Ulu Günü’ olarak adlandırıldığını belirtti.

Panelin sonunda; GAÜN Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev ve panelistlere GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından hediye takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile