GAÜN'de 'Otizm Farkindalik Günü' Etkinligi Düzenlendi

GAÜN'de 'Otizm Farkindalik Günü' Etkinligi Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Çocuk Hastanesi’nde “2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü” dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konusan GAÜN Bashekimi Prof. Dr. Sevki Hakan Eren, “2 Nisan Dünya Otizm Farkindalik Günü’nde hep beraber buradayiz. Böyle organizasyonlari çok faydali buluyorum. Insan doguyor, büyüyor ve nihayetinde yasami sona eriyor. Bu kisa ömürde mutlu olmayi, farkindalik olusturmayi çok önemli buluyorum. Bütün hastalik gruplari ile birlikte yasamayi ögrenen tek meslek grubu hekimliktir. Bu nedenle bu duyarli organizasyona emegi geçen herkese tek tek tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

GAÜN Bashekim Yardimcisi GAÜN Çocuk Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karadag ise, “Bu organizasyonda emegi geçen basta Leyla’dan Sonra Ögrenci Toplulugu olmak üzere tüm herkese tesekkürlerimi sunuyorum. Otizmin farkinda olmak çok önemli. Otizmli bir çocuga erken tani konuldugunda yasam standardi çok yükseliyor. Biz daha önce Saglik Bakanligi bünyesinde otizmle ilgili bir proje gerçeklestirmistik. Bu proje kapsaminda, otizm eylem plani çerçevesinde iki buçuk milyon kisiye tarama yaptik. Bu tarama sonrasinda yaklasik 45 bin otizm tanisi konuldu. Bu nedenle bu ve benzeri etkinlikleri çok önemli görmekteyiz. Katilan tüm herkese tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Etkinlikte otizmle ilgili bilgilendirici sunum yapan GAÜN Çocuk Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Ögr. Üyesi Baran Çalisgan, “Otizm Spektrum Bozuklugu; sosyal etkilesim, iletisim ve yineleyen davranislara iliskin güçlükleri kapsayan karmasik ve gelisimsel bir bozukluktur. Otizmde erken tani çok önemli. Otizmli çocuklar sosyal etkilesimde zorluk yasayan çocuklardir. Göz ile temas kurmakta zorlanirlar. Duygulari yüz ifadelerine yansimayabilir. Sosyal iliskilerinde tutarli olarak bir zayiflik söz konusu oluyor. Bu çocuklarimizin dil gelisimde de gecikmelere rastlayabiliyoruz. Tekrarlayici davranis ve ilgi alanlari da otizm de görülebiliyor. Belirli bir düzen ve rutinde israr ediyorlar. Otizmli bireyleri fark etmek çok önemli. Erken özel egitim programlarina baslanmasi çocuklarimizda daha iyi bir yasam kalitesi olusturuyor. Ilk 6 yas içerisinde verilen egitim çok faydali oluyor. Otizm süphesi görülen bir çocugu geç kalmadan bir psikiyatri uzmanina yönlendirmek gerekmektedir” seklinde konustu.

Leyla’dan Sonra Ögrenci Toplulugu Fakülte Sorumlusu Ipek Ördek ise, “Leyla’dan Sonra Toplulugu olarak amacimiz çocuklari birkaç saatligine de olsa hastanenin atmosferinden kurtarip iyilesme süreçlerine manevi açidan destek olmak. Biz topluluk olarak hastanemizde tedavi gören çocuklarla çesitli oyunlar oynuyor ve dileklerini soruyoruz. Sosyal medya hesaplarimizdan da bu dilekleri paylasiyoruz. Böylelikle gönüllülerimiz bize ulasiyor ve miniklerimizin mutluluklarina ortak oluyorlar. Simdiye kadar hastanemizde tedavi gören 700’den fazla çocugumuzun dileklerinin gerçeklesmesine araci olduk. Bu sayi ile fakültemiz en fazla dilek karsilayan fakülte oldu. Genel projemizin adi Leyla’dan Sonra ancak fakültemizde Hayallerden Gülüslere adi altinda da etkinlikler düzenliyoruz. Bugün de toplumumuzda sik görülen otizm spektrum bozuklugu için bir aradayiz. Organizasyon konusunda bize destek veren ve katilim saglayan herkese tesekkür ediyoruz” diye konustu.

GAÜN Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayse Balat’in, GAÜN Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Sevki Hakan Eren’in, GAÜN Hastanesi Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Mehmet Karadag’in, Gaziantep Il Saglik Müdürlügü Yetkililerinin, hastane idaresinin, çok sayida hekimin ve tip ögrencilerinin katildigi etkinlik otizmi simgeleyen mavi renkte balonlarin gökyüzüne birakilmasiyla son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile