GAÜN'de TMDK Konferansi

GAÜN'de TMDK Konferansi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvari (TMDK) tarafindan ’Dilsiz Kaval, Egitim Süreci ve Egitimde Karsilasilan Problemler’ konferansi düzenlendi.

GAÜN Mavera Turkuaz Salonu’nda düzenlenen konferansta konusmaci olarak GAÜN TMDK Ögretim Görevlisi Bayram Kurt yer aldi. Konferansta geleneksel nefesli bir halk çalgisi olan dilsiz kaval hakkinda bilgi veren Kurt, dilsiz kavalin geçmisten günümüze kadarki sürecine, yapisal özelliklerine ve kaval egitiminin önemli noktalarina degindi.

Dilsiz kaval olarak tabir edilen çalginin Anadolu’da Çoban Kavali olarak adlandirildigini ifade eden Ögr. Görevlisi Kurt, ”Insanlik tarihinin neredeyse en eski çalgilarindan olan kaval ilk çag uygarliklarindan beri insanoglu tarafindan kullanilmaktadir. Fakat kesin bir tarih hala bilinmemektedir. Bununla birlikte günümüze ulasan kalintilar ile kavak yapiminda çesitli hayvan kemiklerinin kullanildigini gözlemliyoruz. Örnegin 2008 yilinda Almanya Tübinngen Üniversitesinin yaptigi kazi çalismalarinda bulunan 21.8 cm boyunda ve yaklasik 8 mm çapindaki Kizil Akbaba kemiginden yapilma çalgi, bilinen en eski çalgi olarak geçiyor. Tarihi 35000 yildan eskiye dayandirilan kaval farkli biçimlerde günümüze kadar ulasmistir” dedi.

Ayni neyde oldugu gibi dilsiz kavaldan da ancak dogru dudak açisiyla üfledigi vakit ses çikarilabilecegini vurgulayan Kurt, kaval egitimine baslama yasinin gitar, piyano veya keman gibi 5-6 yaslarinda olmadigini, dilsiz kavalin tuslu, telli, yayli çalgilar gibi dokunuldugunda ses çikarmadigi için ancak 13-14 yaslarinda baslamanin ideal oldugunu belirtti.

Ayrica konferans sonunda GAÜN TMDK Ögretim Görevlisi Bayram Kurt ve konservatuvar ögrencileri tarafindan minik bir konser düzenlendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile