GAÜN'de Yapay Zeka Ve Hukuk Sempozyumu

GAÜN'de Yapay Zeka Ve Hukuk Sempozyumu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi tarafindan Yapay Zeka ve Hukuk Sempozyumu düzenlendi.

GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen sempozyumun açilis konusmasini yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin, öncelikle Gazze’de yasanan insanlik dramina dikkat çekerek, “Dünyada insanligin bittigi günler yasiyoruz. Teknolojik gelismelerin yasandigi, yapay zeka teknolojisinin konusuldugu bir dönemde dünyada vahset yasaniyor. Bu vahsete dünya ses vermeli” dedi.

Konusmasinda akil ve zekanin siklikla karistirilan ancak farkli kavramlar olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Özaydin, “Yazdigim kitapta zekayla akli ayiririm ben. Çünkü dünyada dualist bir düzen yani ikili yapi vardir. Iyi var, kötü var, adil olan ve adaletsiz olan var. Insanin dualitesi içindedir. Eger zeka, aklin önderliginde yol yürürse harika seyler çikar. Eger akil zekayi takip ederse bugünkü dünya çikar. Bugünkü dünyayi icat eden zeki adamlardir. Keza bugün dünyanin rezilligi de yine zeki adamlarin isidir.” diyerek günümüzde yasanan krizlerin zekanin kötüye kullanilmasindan kaynaklandigini vurguladi.

Salondaki hukuk fakültesi ögrencilerine de hitap eden GAÜN Rektörü Prof. Dr. Özaydin, “Entelektüel hukukçular olun, siradan olmayin. Bu tür etkinlikler sizlerin entelektüel, kendi alaninda yetkin hukukçular olmaniz noktasinda büyük önem tasiyor.” diyerek sözlerini bitirdi.

Sempozyumun hukukun ve yapay zekanin kesisme noktalarini ele alarak, bu alandaki güncel gelismeleri ve gelecekteki egilimleri tartisma firsati sunacagini belirten Gaziantep Barosu Baskani Iskender Kahraman, böyle önemli bir konuyu ele alan sempozyum düzenledikleri için Gaziantep Üniversitesi ve Hukuk Fakültesine tesekkür etti.

Yapay zekanin hukuk alaninda önemli degisimlere neden oldugunu ve bu degisimlerin etkili bir sekilde yönetilmesinin önemine vurgu yapan GAÜN Hukuk Fakültesi Dekani Prof. Dr. Esra Siverekli ise, “Yapay zeka çok önemli bir konudur. Bizler iletisim ve bilgi teknolojilerini küresellesme sürecinin ortaya çikardigini düsünürüz ancak, bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelismeler küresellesme sürecini ortaya çikarmistir. Bu süreç içerisindeki en kritik ve önemini koruyan basliklardan bir tanesi de yapay zeka” dedi.

Yapay zekanin son dönemde oldukça popüler ve hayatimizi her alanda etkiledigini belirten Sempozyum Yürütme Kurulu Baskani Doç. Dr. Tayfun Ercan da, “Gelismelerin bas döndürücü bir hizla ilerledigi bir döneme giriyoruz. Bu durum insanin gelecegi için oldukça endise verici. Yapay zekanin yakin dönemde toplumsal düzeni derinden etkileyecegini görmekteyiz. Yapay zeka olumlu etkileriyle beraber, esitsizlige, ayrimciliga, kisisel verilerin korunmasi hakkinin ihlaline neden olabilecek olumsuz durumlara da neden olacak. Bu sempozyum hukuk alaninda yapay zekanin kullanimi konusunda bizlere derinlemesine bilgi edinme ve farkindalik kazanma firsati sunacak” diye konustu.

Protokol konusmalari sonrasinda Yakin Dogu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Durmus Tezcan açilis sunumunu yapti.

Panelin ilk oturumuna geçilmeden önce GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin tarafindan; Prof. Dr. Durmus Tezcan, Doç. Dr. Tayfun Ercan, Doç. Dr. Ahmet Bozdag, Dr. Ceyda Ümit, Iskender Kahraman, Ars. Gör. Deniz Otay Korkmaz ile Ars. Gör. Eda Nur Gizem Dogan’a sempozyuma katkilarindan dolayi tesekkür plaketi takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile