GAÜN’ün 4 yıldır uyguladığı projeyi çok beğenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in bunun diğer üniversitelerde uygulanması için başlattığı çalışmalarda son aşamaya gelindi. Bu doğrultuda Şahin’in makamında YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın yanı sıra, Hacettepe, Anadolu, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Marmara, Üsküdar, Uludağ, Karadeniz Teknik, Atatürk, Akdeniz ve Ege Üniversitesi’nin rektörlerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.
Toplantıda, projenin ilk uygulayıcısı olan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun bir konuşma yaptı. Coşkun konuşmasında; toplumsal duyarlılık projeleriyle hem üniversite ile toplum arasındaki bağların güçlendirildiğini, hem toplumun güncel sorunlarının belirlenmesi ve çözüm üretmeye yönelik projelerin yaşama geçirildiğini, hem de öğrencilerin gönüllü olarak görev alıp sorumluluk duygularının geliştirildiğini belirtti.
Bu nedenle, Toplumsal Duyarlılık Projeleri Dersi’nin Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı bütün fakülte ve yüksekokullarının birinci sınıflarında zorunlu ders olarak okutulduğunu dile getiren Rektör Coşkun, farkındalık, kültür sanat, sosyal hizmet, geri dönüşüm, çevre ve doğa, eğitime destek, sağlık ve köy destek kategorilerinde 2009’dan buyana bin 180 proje grubunda yaklaşık 28 bin öğrencinin toplumsal duyarlılık eğitiminden geçirildiğini de açıkladı.
Ayrıca Üniversitelerdeki akademik bilgi birikiminin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının proje ve faaliyetlerine katkı vermesi gerektiğini vurguladı.
ÇOK ÖNEMLİ PROJE
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, GAÜN’ün 2009’dan buyana uyguladığı toplumsal duyarlılık projelerinin üniversitelerde zorunlu ders olarak okutulması gerektiğine işaret ederken, böylelikle bakanlığının hedef grubunu oluşturan kadın, çocuk, engelli, yaşlı, yoksul, şehit yakını ve gazilerle üniversite öğrencilerini bir araya getirmeyi planladıklarını vurguladı.
Bakan Şahin, projeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Toplumsal Duyarlılık Projesi’ni üniversitelerimizde ders olarak okutarak, öğrencilerimizin ilgi, beceri ve deneyimlerini paylaşma yoluyla proje üretmelerini amaçlıyoruz. Bu hedefe ulaşabilmek için de, Topluma Hizmet Uygulamaları ve Sosyal Sorumluluk Projeleri Dersi’nin üniversitelerin tüm bölümlerinde yer almasının uygun olacağını değerlendiriyoruz. Üniversiteli çocuklarımızın, toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilinci kazanmalarını sağlayacak olan bu dersin, bakanlığımızın çalışma alanında istihdam edilebilecek öğrencilerin saha uygulamalarını tanımasına katkı sağlayacağı da mutlaktır.”
GAZİANTEP’E ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve katılımcı üniversite yöneticilerinin uygulamayla ilgili görüşlerini dile getirdiği toplantıda, konunun geniş katılımlı bir çalıştayda değerlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. 1. TDP Çalıştayı adı altında yapılacak toplantının da projenin ilk uygulandığı üniversite olan Gaziantep Üniversitesi’nde yapılması planlandı. Bu çalıştayda, projenin uygulanacağı Türkiye’nin diğer üniversitelerinden gelen akademisyenlere GAÜN Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yaşama geçirilen projelerle ilgili bilgi verilecek. Konuk üniversite yöneticileri, GAÜN’ün yaşama geçirdiği projeleri sahada da inceleme fırsatı bulacak.
ALKIŞLIK PROJELER
GAÜN’ün 4 yıldan buyana uyguladığı, diğer üniversitelerde de bu yıl ders olarak okutulması planlanan toplumsal duyarlılık projeleriyle öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci verildi.
Bu kapsamda, yaşama geçirilen projelerden ‘O Köy Bizim Köyümüzdür’ projesiyle Milli Eğitim Müdürlüğü’nce belirlenen 20 köy okulunda iletişim, hijyen, beslenme, ilk yardım, ağız ve diş sağlığı gibi konularda bilgilendirme amaçlı toplantılar düzenlendi.
Bu projede görev alan 400 öğrenci, binin üzerinde köy okulu öğrencisine ulaştı. ‘Kent Gönüllüleri Projesi’ ile de Şehitkâmil Belediyesi’nin yardım paketleri öğrenciler tarafından belirlenen dar gelirli ailelere ulaştırılırken, aynı belediyenin aile merkezlerinde Gaziantep’e göç etmiş, eğitim durumları yetersiz, maddi açıdan belirli seviyenin altında bulunan vatandaşların bilgilendirilmesi hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla, kadın hakları, kadına yönelik şiddet, obezite, tansiyon ve kan şekeri ölçümü, menopoz ve ostropoz gibi konularda eğitici bilgiler verildi.
Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGEV) ile ortaklaşa düzenlenen bir başka duyarlılık projesiyle de TEGEV’deki çocuklara yol gösterici bilgiler verildi.
GAÜN öğrencileri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile ortak yürütülen ‘Suriyeli Kadın ve Çocuklarla Hayatı Paylaşıyoruz Projesi’ çerçevesinde çadır kentlerde yaşayan Suriyeliler için ihtiyaç duydukları konularda bilgilendirme ve faaliyetlerde bulundu. ‘Trafik Gönüllüleri Projesi’nde’ ise, gönüllü üniversite öğrencileri kavşaklarda, sürücü ve yayaların dikkatini çekmek ve yapılan kural ihlallerini ön plana çıkartarak kazaları azaltmaya yönelik çalışmalarda bulundu.
Gaün’ün ‘duyarlılığı’ Üniversitelere ‘ders’ Oldu
Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) 2009 eğitim yılından buyana üniversite ile toplum arasında bağları güçlendirmek, toplumsal konulara duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip öğrenciler yetiştirme amacıyla uyguladığı zorunlu Toplumsal Duyarlılık Projesi dersi, Türkiye’deki diğer üniversitelerde de ‘Topluma Hizmet Uygulamaları ve Sosyal Sorumluluk Projeleri’ adıyla zorunlu ders olarak okutulacak.