GAÜN'ün Projesi Günesi Enerjiye Enerjiyi Paraya Dönüstürüyor

GAÜN'ün Projesi Günesi Enerjiye Enerjiyi Paraya Dönüstürüyor

Gaziantep Üniversitesi, Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurdugu Günes Enerji Sistemi ile üniversite bünyesindeki elektrik enerjisini karsilarken fazlasini da satarak akademik çalismalara kaynak sagliyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), sürdürülebilir ve çevre dostu bir gelecek vizyonuyla, Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurdugu Günes Enerji Sistemi (GES) ile akademik ve bilimsel çalismalarina yeni bir boyut kazandiriyor. Rektör Arif Özaydin’in öncülügünde, 2022 yilinda baslatilan proje, üniversitenin enerji ihtiyacini karsilamakla kalmiyor, ayni zamanda enerji satisindan elde edilen gelirle de akademik çalismalara kaynak sagliyor.

Senato üyelerine Araban ilçesindeki 300 dönüm arazi üzerine kurdugu Günes Enerji Sistemi’ni gezdiren Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydin, GES hakkinda bilgilendirme yapti.

“Bu dogal bir enerjidir”

GES’in üniversite için çok önemli bir proje oldugunu söyleyen Rektör Özaydin, “Enerji ihtiyacimizi karsilamak istiyoruz. Gaziantep Üniversitesi yilda 30 milyon kWh elektrik üretiyor. Hastanelerimiz, kampüsün içi, park ve bahçemiz gibi alanlarin tasarrufunu saglamak istedik. Biz disaridan elektrik almak yerine enerji üretmek için GES’i kurduk. Biz yola çiktigimizda 20 MV tesis kurduk. 20 MV tesiste 40 milyon kWh saat elektrik üretilecek projeksiyonu yaptik. Bizim ihtiyacimiz olan 30 milyon kWh saat yani 10 milyon kWh saat daha fazla üretim yapmisiz. Kendi ihtiyacimizi karsiliyoruz. Artani da enerji piyasasina aktariyoruz. GES’in çevreye pozitif etkisi var. Karbon ayak izini düsürüyoruz. Bu dogal bir enerjidir. Hiç kimseye bir zarari yok. Sadece günesten aldigimiz enerjiyi bu sistemle aktarip elektrige dönüstürüyoruz. Dolayisiyla çevre kirliligi yok. Tam tersi dogal çevreye hizmet” seklinde konustu.



"Amacimiz üniversitemizin kullanmis oldugu elektrigi karsilayabilmekti"

Proje ile ilgili bilgi veren Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Recep Yumrutas, “Biz burada inceleme yaptik. Burada 166 dönüm arazi üniversitemize tahsis edilmis bir arazi vardi. Gördügünüz üzere taslik bir araziydi. Içerisine bir tane bile fistik agaci dikilemeyecek bir araziydi. 130 dönümde yan tarafta vardi. Bunlari da Milli Emlak’tan aldigimizda yaklasik olarak 20 megavat santrali kurma kabiliyetimiz oluyordu. Ayrica üniversitemizin tüm birimlerinin tüketmis oldugu elektrik enerjisi 30 milyon kW saat idi. Bizim amacimiz üniversitemizin kullanmis oldugu elektrigi karsilayabilecek bir santral kapasitesi olmasi gerekiyordu. Buna yogunlastik. 300 dönüm bunu kurtariyordu. 300 dönümlük araziyi biz günes enerjisi santrali kurmak amaciyla tahsis aldik. 2022 yilinda çagri mektubunu aldik. Bu proje herkese hayirli olsun” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile