Türkiye'de en çok kazandıran meslekler arasında bulunan ve her gün milyarlarca lira sirkülasyon oluşturmasına rağmen devlet tarafından tam olarak denetim altına alınmayan emlak alanındaki başı boşluğa dikkat çeken gayrimenkul danışmanı Dilek Bilen; "Emlakçılara devlet denetimi şart" dedi.
Gayrimenkul konusunda yıllarca yurt dışında eğitim gören ve büyük şirketlerde çalıştıktan sonra Türkiye'de yatırım yapmak isteyen büyük şirketlerin gayrimenkul yatırımlarına yön veren genç danışman Dilek Bilen, binlerce kişinin ekmek kapısını oluşturan gayrimenkul alanının artık devlet denetimde tutulması gerektiğine dikkat çekti. Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren çok ciddi firmaların olduğunu ve bu firmaların kendi iç bünyelerinde çalışanlarına sürekli kurslar ve seminerler vererek işlerini daha ciddi bir şekilde yaptırmaya çalıştığını belirten gayrimenkul danışmanı Dilek Bilen; "Türkiye'de her gün milyarlarca lira sirkülasyon oluşturan ve devlete ciddi anlamda gelir sağlayan gayrimenkul alanı artık mercek altına alınmalı. Bu alanda faaliyet gösterenlere belirli bir denetim getirildikten sonra eğitim verilmeli. Artık mahalle emlakçıları kaldırılmalı. Mahalle emlakçılarında çalışanlar, büyük firmaların çatısı altında çalışmalarını sürdürmelidir. Avrupa Birliğine girmek isteyen ve bu konuda ciddi mücadeleler veren Türkiye, bir çok alanda kendisini yeniledi. Emlak sektörü de artık bu konuda çağ atlamalı. Denetimsiz bırakılmamalı. Binlerce lira kaynak devletin cebine girmeli. Gerekirse bu konuda okul açılsın. Eğitimi başarı ile bitirenlere devlet diploması veya sertifikası verilsin. Berberler veya kuaförler nasıl okulda belirli bir eğitimden geçiriliyorsa, emlakçı meslektaşlarımda bu denetime tabi tutulup başarı olanlar bu sektörden ekmek yemeli. Böylece emlak sektörü daha güvenilir bir hale gelir" dedi.
2009 yılında ekonomik krizin etkileriyle birlikte kiralardaki gerileme sonucunda gayrimenkul yatırımlarının gelirleri de düştüğünü, buna bağlı olarak aynı yatırım büyüklüğü karşılığında elde edilen yıllık ortalama gelirler azaldığını ve gayrimenkul yatırımlarının getirisi düştüğünü ifade eden Dilek Bilen; "Ofis yatırımlarının getirisi 2009 yılında yüzde 7,25'e, alışveriş merkezi yatırımlarının getirileri yüzde 7'ye ve lojistik yatırımlarının getirileri de yüzde 7'ye geriledi. Faizlerdeki düşüş 2010 yılında gayrimenkul yatırımlarında yeniden canlanma sağladı" diye konuştu.
YABANCILARIN RİSKİ 2007 YILINA GÖRE ZDAHA İYİ
Yabancıların Türkiye mali risklerinin 2007 yılına göre azaldığını belirten Dilek Bilen; "Yabancıların mali riskleri 2007 yılında 203,8 milyar dolar iken, 2008 yılında 152 milyar dolara geriledi. 2009 yılında ise 185,1 milyar dolara çıktı. 2009 yılında yabancıların Türkiye'deki mali riskleri, 60,2 milyar doları finansal kurumlara verilen kredilerden, 40,9 milyar doları Türkiye'nin ihraç ettiği avro tahvillerden (bir bölümü yurt içi yerleşiklerin elinde bulunan) ve 84 milyar doları portföy yatırımlarından oluştu. Tamamlanan konutların arzı genişlemeye devam ederken, konut kredilerindeki genişleme hızı yavaşladı. Konut kredileri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi illerde yoğunlaşmaya devam ediyor" dedi.
Gayrimenkul Danışmanı Dilek Bilen;
Türkiye'de en çok kazandıran meslekler arasında bulunan ve her gün milyarlarca lira sirkülasyon oluşturmasına rağmen devlet tarafından tam olarak denetim altına alınmayan emlak alanındaki başı boşluğa dikkat çeken gayrimenkul danışmanı Dilek Bilen; "Emlakçılara devlet denetimi şart" dedi



















