'Gayrimenkul Sertifikası Küçük Yatırımcının Önünü Açacak'
Yayımlanması beklenen Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği'nin gayrimenkul sektörüne canlılık getirmesi beklenirken, küçük yatırımcının önünü açarak ev sahibi olmasına imkan sağlayacağı ve müteahhitlerin elini rahatlatacağı belirtiliyor KONUTDER Başkanı Çelik: 'Bir gayrimenkul projesinin getirisini beğenen ve ondan faydalanmak isteyen küçük yatırımcı için ideal bir çözüm. Konut geliştiricisi için de proje süreci daha rahat öngörülebilir' Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Torun: 'Düzenleme yatırımcıları tasarrufa yönlendirecek. Türkiye'de bankaların mevduat faiz getirisinden daha fazla kar getiren yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Uygulanabilirse sektör için de, sermaye piyasası için de fayda sağlar' Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir: 'Gayrimenkul sertifikası yatırımının döviz, altın ve borsadan daha yüksek getirisi olur'
Bir konutun tamamını satın alamayan ya da farklı projelere yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, konutları istedikleri metrekare büyüklüğünde satın almasına imkan sağlayacak tebliğin, küçük yatırımcıların da önünü açacağı, dar gelirlilerin ev sahibi olmasına imkan sağlayacağı ve müteahhitlerin elini rahatlatacağı belirtiliyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, tebliğin sektörde sevinçle karşılandığını ifade ederek, 'Bireysel konut yatırımcısı açısından bakarsak, bir gayrimenkul projesinin getirisini beğenen ve ondan faydalanmak isteyen küçük yatırımcı için ideal bir çözüm. Bir daireye gücü yetmeyen küçük yatırımcı buradan metrekarelik yatırım yapabilecek. Gayrimenkul sertifikası küçük yatırımcının önünü açacak.' diye konuştu.
Tebliğin müteahhitler için getirdiği avantajlara da değinen Çelik, 'Konut geliştiricisi projeyi sertifikalandırıp satabilirse daireleri hızlı satma telaşı, bankalardan kredi alma derdi olmaz. Proje süreci daha rahat öngörülebilir. Nakit akışı daha rahat sağlanabilir.' dedi.
Tebliğin bir an önce yayımlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini dile getiren Çelik, tebliğdeki 'tali edim ve asli edim' sorununa işaret ederek, 'Projenin sonunda sertifikayı verip ev alabileceksin. Ya da 'paramı ver' diyorsun. Müteahhit, o tali edimin ne kadar olduğunu bilemeyeceği için projenin sonuna kadar satmayı bekleyecek. O yüzden toplu satış olacak ki bu da işi zorlaştırıyor. Ancak bu durum ileride karşılaşılabilecek problem... Bunun çok derdine düşmeden tebliğ hayata geçmeli. İleride yeni bir çözüm bulunabilir.' ifadelerini kullandı.
- 'Küçük yatırımcıyı tasarrufa yönlendirecek'
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da gayrimenkul sertifikasının uygulanmasının zor olduğunu, uygulamanın SPK denetiminde ve bankalar aracılığıyla yapılması gerektiğini söyledi.
Torun, düzenlemenin küçük yatırımcıları tasarrufa yönlendireceğini ifade ederek, 'Daire alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye proje bittiğinde ekleme yaparak daire alabilecek. Mesela 50 metrekareye ulaştıysa aldığı sertifikalar kadar buna muadil bir daire alabilecek. Daha küçük metrekarede sertifika aldıysa ve karından faydalanmak istiyorsa proje bittiğinde sertifikayı satabilecek. Ancak bunun pratiği o kadar kolay değil.' şeklinde konuştu.
Türkiye'de piyasa enstrümanlarının yetersiz olduğunu savunan Torun, şunları kaydetti:
'Türkiye'de bankaların mevduat faiz getirisinden daha fazla kar getiren yeni enstrümanlara ihtiyaç var. Bu sistem getirebilir. Tasarrufu artırmak için sermaye piyasası enstrümanlarını geliştirmemiz lazım. Daha anlaşılır ve uygulanabilirse sektör için de sermaye piyasası için de fayda sağlar. Sermaye piyasalarının büyümesinin ülke için büyük getirisi olur. Türkiye, bir finans merkezi olmalı. Bunun bir parçası olarak sertifikalar, halka arzlar, hisse senedi, tahvil piyasası bu anlamda desteklenmeli, büyütülmeli. Gayrimenkul sertifikası da bunun bir parçası.'
- 'Borsa, altın ve dövizden daha güzel yatırım imkanı doğacak'
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ise uzun süredir bekledikleri söz konusu tebliği 'çok güzel ve müthiş bir gelişme' olarak değerlendirirken, tebliğ sayesinde küçük yatırımcıların güvenilir firmalardan sertifikalar alıp zamanla bu sertifikaları çoğaltarak istediğinde daire sahibi olabileceğini söyledi.
Demir, 'Ancak bunun devlet kontrolünde olması lazım. Bundan önce hatırlanacağı üzere konutzedeler oluşmuştu. Burada da gelir seviyesi düşük insanların bir ümit kapısı... Önüne gelen herkes bir belge hazırlayıp sahtekarlık yaparak dar gelirli vatandaşın hayalleriyle oynamamalı.' dedi.
Vatandaşların bu konuda uyarılması ve suistimallerin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, Türkiye'de gayrimenkul ürünlerinin yatırımcısına her zaman kazandırdığını, gayrimenkul sertifikası yatırımının döviz, altın ve borsadan daha yüksek getirisi olduğunu vurguladı.
Demir, 'Bu mutlaka bankaların garantörlüğünde yapılmalı. Böylece yatırımcının yüzü güler ve ona hayal edemediği paralar kazandırabilir. Yatırımcı, 'Ben sertifikamı bozdurmak istiyorum, orada konut değeri ne kadar' dediğinde kaybetmemeli. Bu da bankaların garantörlüğüyle olur.' şeklinde konuştu.
- 'Bu tebliğ ile dar gelirli vatandaşlar da ev hayali kurabilecek'
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt da hükümetin gayrimenkul satışlarının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalarını sektör adına sevindirici bulduklarını ifade ederek, konut alımlarında yeni bir dönemin ilk adımlarının atıldığını söyledi.
Özyurt, söz konusu tebliğ ile dar gelirli vatandaşların da ev hayali kurabileceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
'Konutun tamamını değil, ama belirli metrekaresinin satın alınabileceği bu sistemle gayrimenkul alımı daha da kolaylaşacak. Metrekare üzerinden ev sahibi olma sistemi, sektör ve ev almak isteyen vatandaşlar için önemli bir açılım. Faiz içermeyen finans unsurları pek çok vatandaş için oldukça önemli bir konu. Metrekare üzerinden ev sahibi olma sistemi gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandıracak. Konut alımlarında yeni bir dönemin içine giriyoruz. Yatırım karşılığında konutun tamamını değil, ama belirli metrekaresini satın alabilmek dar gelirli açısından büyük bir fırsat olacak. Yine konut alabilmek için yeterli birikimleri olmayan vatandaşlar, bu sayede metrekare üzerinden sertifika sahibi olabilecek. Tabii sistem henüz çok yeni. Gelişimi için zamana ihtiyacı var. Sistemin gelişmesiyle hem vatandaş hem de sektör kazanmış olacak.'