İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, şu anda yapımları devam eden 3. Havalimanı, 3. köprü, Avrasya Tüneli ve Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projeler tamamlandığında Türkiye'nin çok önemli bir mühendislik bilgi birikimine sahip olacağını belirterek, bu birikimin dünyanın her ülkesine satılabileceğini söyledi.
Dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarlarından MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde kapılarını açtı.
Fuar kapsamında, İTO'nun Emlak Konut GYO desteğiyle hayata geçirdiği, Londra ve Paris çadırlarının ortasında yer alarak fuar alanının en önemli bölgesinde konumlanan İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı'nda açılış etkinliği gerçekleştirildi.
İstanbul'un 24 saatinin ses ve görüntü efektleriyle anlatıldığı 96 metrekarelik 'Yaşayan İstanbul Maketi' ile 3. Havalimanı ve Avrasya Tüneli gibi dev projelerin maketlerinin yer aldığı çadırda gerçekleşen basın toplantısında konuşan Çağlar, sözlerine Ankara'da gerçekleşen terör saldırısını lanetleyerek başladı.
Çağlar, İstanbul Çadırı ile Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün mührünü fuara vuracaklarını dile getirerek, 'Geçen yıl 300 metrekare olan İstanbul Çadırımızı 685 metrekareye çıkarttık. Temamız 'Star of Housing' yani 'Kentleşmenin Yıldızı İstanbul' dedi.
İstanbul'un dünyanın birçok ülkesinden daha fazla ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu belirten Çağlar, kentin gelecek yıllarda en çok büyüyecek ilk 10 şehir arasında bulunduğunu söyledi.
Çağlar, İstanbul'un eşsiz bir konumda bulunduğunu vurgulayarak, kendilerine düşenin 'İstanbul'un devasa potansiyeli hakkında farkındalık oluşturmak' olduğunu ifade etti.
İTO Başkanı Çağlar, İstanbul çadırı maket kurulumu, maketin görsel şovları, teknik kurulumlar, yer kirası ve iç dekorasyonunun toplam maliyetinin 1,2 milyon avroya mal olduğu bilgisini verdi.
- 'Tek yapmamız gereken tecrübemize sahip çıkmak'
Çağlar, Türk müteahhitlerin 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde toplam 177 proje üstlendiğine işaret ederek, dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması beklendiğini, Avrupa'nın 2020'ye kadar olan altyapı ihtiyacının ise 2,2 trilyon dolar olduğunu kaydetti.
Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında 43 Türk firmasının bulunduğunu aktaran Çağlar, 'Çin'den sonra dünyada ikinci sıradayız. Müteahhitlik şirketlerimizin yeni başarı hikayeleri yazmaları için gereken tek şey, mega projeler tamamlanınca ortaya çıkan insan kaynağımız ve tecrübe birikimimize sahip çıkmak' diye konuştu.
Çağlar, 3. Havalimanı, 3. köprü, Avrasya Tüneli ve Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projeler tamamlanırken, bir taraftan da çok önemli bir mühendislik bilgi birikiminin Türkiye'de toplandığına dikkati çekti.
Mega projelerle biriken mühendislik tecrübesinin, doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satılabileceğine işaret eden Çağlar, 'Özellikle son beş yılda kazandığımız mühendislik yetenekleriyle yurt dışında birçok projeye imza atabiliriz' dedi.
- 'MIPIM, önemli bir fırsat'
İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğine dikkati çeken Çağlar, inşaat ve gayrimenkulün milli gelirdeki payının yüzde 15'e ulaştığı bilgisini verdi. Çağlar, inşaatın, 160 başka sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan bir dinamo görevi yaptığının altını çizdi.
Çağlar, 2015 yılında Türkiye'de yatırım yapan yabancılara yaklaşık 5,5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığını anımsatarak, yatırım ortamını iyileştirerek bu rakamın orta vadede 15 milyar dolar seviyesine çıkarılabileceğini vurguladı.
Yabancıya konut satışının desteklenmesi için bazı adımların atılması gerektiğine değinen Çağlar, dünyada rol model olabilecek örnekler incelenerek yeni kolaylıklar sağlanabileceğini anlattı.
Çağlar, kredi faizlerinin yükselmesinin konut satışlarını etkilediğini belirterek, 'Müteahhitte 'inşaat yapıyorum, daire satabilecek miyim' endişesi olmamalı. Bu açıdan MIPIM fuarı önemli bir fırsat. Yabancı yatırımcıya konut sattıkça, bu iç piyasayı da hareketlendirecek. Dış pazarları geliştirmek için proje üretmemiz, iç pazardaki durgunluğu aşmamıza da yardımcı olabilir' diye konuştu.
- 'Teminat sorununu devlet çözer'
İnşaat ve gayrimenkul sektöründe dört önemli konu bulunduğuna işaret eden Çağlar, şöyle devam etti:
'Önemli konulardan biri teminat mekanizması. Özellikle Körfez ülkelerindeki ihalelerde müteahhidimiz teminat sorunu yaşıyor. Burada kar oranları düşük ama rekabet fazla. Devletimiz bu işleri organize ederken, bilhassa teminat konusunda firmalarımıza daha fazla yardım edebilir. Çünkü artık yurtdışında münferit çalışma dönemi bitti. Devletimizle beraber iş yapalım ki ölçek kazanalım. Devlet devletle görüşerek firmaların önünü açabilir. Böyle olursa, bu işler çok daha kolay olur. Hızla dışarıdaki projelere Türk firmalarının gireceği ortamı sağlanır.'
Çağlar, çadıra gelen yatırımcılarla görüşmelerinin fuar boyunca devam edeceğini kaydederek, bütün ülkelerden yatırımcıları davet ettiklerini söyledi.
Firmaların randevularını kolay bir şekilde gerçekleştirmeleri için çadırda onlara görüşme alanı da ayarlandığını dile getiren Çağlar, bu konuda yabancı yatırımcıyı çekmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.
- 'İstanbul, dünyanın en güvenli metropollerinden'
Çağlar, terör olayları nedeniyle yatırımcılarda çekingenlik olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, şu değerlendirmede bulundu:
'Çekingenlik illa yaşanıyor. Bu terör olaylarından sonra dünya ülkeleri bunu lanetlediği ve hep birlikte oldukları zaman teröristlere paye verilmez. Onlara paye vermezsek bu olaylar azalacaktır. Artık bu olaylar dünyanın her yerinde olabiliyor. Mesela Sultanahmet'te yaşanan olaydan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ve dışişleri bakanı Türkiye'ye gidilmesi gerektiğini ve ülkemizde olan vatandaşların ayrılmaması gerektiğini söylediler. Ancak bu olaya rağmen İstanbul dünyanın en güvenli şehirlerinden ve en temiz metropolü. Bugün Londra ne kadar güvenli ise İstanbul o kadar güvenlidir, bugün Paris ne kadar güvenli ise Ankara o kadar güvenlidir.'
- Fuara 89 ülkeden profesyonel katılım var
Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı olarak bilinen MIPIM, bu yıl 26 bin 500 gayrimenkul profesyonelini bir araya getiriyor. İstanbul ise söz konusu fuara en büyük katılımını bu yıl gerçekleştirirken, gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen firmaları, en yeni projeleri, enerjisi ve potansiyeli ile MIPIM fuarında 4 gün boyunca Türkiye rüzgarı estirecek.
İTO ise Cannes'da 89 ülkeden uluslararası gayrimenkul sektörü profesyoneline yaptığı İstanbul tanıtımını Avrupa başkentleri ölçeğine taşıdı. Bu doğrultuda İstanbul, kiralanan ve tercih edilen alan itibarıyla MIPIM'de bu yıl devler ligine girdi.
İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı fuarın tam kalbinde konumlanırken, çadırda İstanbul kent maketi özel bir video haritalama sunumuyla yer alıyor. Geçen yıl 89 ülkeden katılımın gerçekleştiği MIPIM Fuarı'nı 21 bin 500 kişi ziyaret etmiş, etkinlikte 1.000 proje, 4 bin 800 yatırımcı ve finans kuruluşu yer almıştı.
Gayrimenkul Ve İnşaat Fuarı MIPIM Kapılarını Açtı
Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı olarak bilinen MIPIM, bu yıl 26 bin 500 gayrimenkul profesyonelini bir araya getiriyor İTO Başkanı Çağlar: '3. Havalimanı, 3. köprü, Avrasya Tüneli ve Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projelerle biriken mühendislik tecrübemizi doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satabiliriz' 'MIPIM 2016'ya Türk inşaat ve gayrimenkul sektörünün mührünü vuracağız' 'Geçen yıl yabancılara yaklaşık 6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yaptık. Yatırım ortamını iyileştirerek bu rakam orta vadede 15 milyar dolar seviyesine çıkarılabilir'