Gazeteci Fatih Altayli Hakkinda 6 Aydan 4 Yila Kadar Iddianame Düzenlendi

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Altayli’nin Din Isleri Yüksek Kurulu’nun verdigi fetva ve görüsle ilgili paylasimindaki üslup ve ifadelerin, "sövme" niteliginde oldugu belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, sosyal medya hesabindan Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu baskani ve üyelerine kullandigi ifadeler nedeniyle gazeteci Fatih Altayli hakkinda "kurul halinde çalisan kamu görevlilerine karsi görevlerinden dolayi alenen hakaret" suçundan 6 aydan 4 yila kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu baskani ve 15 üyesinin magdur olarak yer aldigi iddianamede Altayli’ nin sosyal medya hesabindan 17 Subat tarihinde magdurlara yönelik "Yahu siz gerçekten sapiksiniz anladik da diyanet gibi bir kurumda ne isiniz var. Sapiklar. Gidin porno sektörüne girin. Atatürk’ün millete dogru düzgün din bilgisi verilsin diye kurdugu kurumu sapik muhayyileniz ile kirletmeyin" seklindeki paylasimi üzerine sorusturma baslatildigi belirtildi.

Altayli’nin savunmasinda söz konusu sosyal medya paylasimini kendisinin yaptigi, eylemin ifade özgürlügü kapsaminda oldugundan üzerine atili suçlamayi kabul etmedigi aktarilan iddianamede, sanigin olay tarihinde ulusal çapta haber yapan televizyon ve gazetede yayinlar yapan taninmis bir basin mensubu olarak, kamusal ilgi ve menfaat olan konularda yayin yapma haber verme, yazi yazman elestirme, tepki gösterme, halki bilgilendirme ve gerçege uygun yayinlar yapma gibi görevleri oldugunu kaydedildi.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve yerlesik yargi içtihatlari isiginda sanigin görevini yerine getirirken basin hürriyeti kapsaminda, yayin yapma, tepki ve elestiri hakkinin belirli sinirlari oldugu hatirlatilan iddianamede, Altayli’nin açiklamasinin elestiri sinirlarini asarak olayin muhatabi olan magdurlara yönelik alenen hakaret suçunu olusturdugu ifade edildi.

Iddianamede su tespitlere yer verildi:

"Somut olayda taninmis bir gazeteci, basin mensubu ve yazar olarak sanigin Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu’nun verdigi fetva ve görüs ile ilgili elestirme ve tepki göstermesinde basin hürriyeti anlaminda kamusal ilgi ve menfaat bulundugu kabul edilse de, yapilan paylasimin basinin mesleki ve evrensel ilke, kural, deger ve standartlarina uygun oldugundan bahsedilemeyecegi, kullanilan üslup ve ifadelerin dogrudan dogruya magdurlara sövme niteliginde oldugu, magdurlarin seref, onur ve sayginliklarini rencide edebilecek nitelikte oldugu anlasilmaktadir."

Ankara 61. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Altayli’nin "kurul halinde çalisan kamu görevlilerine karsi görevlerinden dolayi alenen hakaret" suçundan 6 aydan 4 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile