Gazeteci İnce'nin Cumhurbaşkanı'na Hakaret Davası

Birgün gazetesi Genel Yayın Danışmanı Barış İnce'nin de aralarında bulunduğu 3 gazeteci hakkında ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi

İSTANBUL - Birgün gazetesi Genel Yayın Danışmanı Barış İnce'nin de aralarında bulunduğu 3 gazeteci hakkında ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, sanıklar Barış İnce, Berkant Gültekin ve Cansever Uğur ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada ifade veren sanık Gültekin, manşetin tamamen politik eleştiri içerdiğini öne sürerek, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanık Can Uğur ise, siyasi eleştiri olarak dava konusu bu başlığı kullandıklarını ve atılan başlığın arkasında olduğunu anlatarak, ''Bir gazeteci olarak eleştiri hakkımız olduğunu düşünüyorum. Bizim yaptığımız politik bir eleştiriydi” dedi.

Sanık Barış İnce ise savunmasına, ''Can Dündar ve Erdem Gül’e buradan selam gönderiyorum. Tahir Elçi’yi de saygıyla anıyorum” ifadeleriyle başladı. Sanık İnce, ifade özgürlüğü ve hukukun ülkede her zaman sıkıntılar yaşadığını ama bugünlerde daha da zorlaştığını savunarak, hakkındaki hakaret suçlamasını reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay ise, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve dava konusu haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini, hakaret unsurlarını taşıdığını belirterek, sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, sunulan yazılı savunmaların ve açıklamaların incelenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

- Duruşma çıkışı açıklama

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinin duruşma çizelgesini basın mensuplarına göstererek, görülen 13 davanın 10'unda müşteki olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bulunduğunu söyledi.

Tanal, Erdoğan'ın vatandaşıyla en çok davalık olan Cumhurbaşkanı olduğunu iddia ederek, "TCK'nın 299. maddesiyle cumhurbaşkanına ayrı bir koruma zırhı getiren ve basını susturma aracı olarak kullanılan bu maddeyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak TBMM'ye kanun teklifini verdik. Temennimiz o ki, 299. madde değişirse, basın mensupları daha özgür yazma imkanı bulacaktır ve ifade özgürlüğü de daha anlamlı bir yer bulacaktır" ifadesini kullandı.

Bu arada, duruşmayı izleyenler arasında, CHP'li milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, Eren Erdem ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceyda Karan, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da yer aldı.

- İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 17 Şubat'taki Birgün Gazetesinde manşetten verilen haberde yer alan ifadelerin Cumhurbaşkanına hakaret içerdiği belirtilerek, sanıklar Barış İnce, Berkant Gültekin ve Cansever Uğur'un ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile