Gazeteci Yazar Miroğlu: Anayasa Yapımında En Büyük Risk Şiddettir

Taraf Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu, anayasa yapımında en büyük riskin şiddet olduğunu söyledi.

Miroğlu, 'Anayasa çalışmalarında hak talepleri şiddet temelinde bloke edileceğini, bu bloke sonucu Kürtlerin tıpkı referandumda olduğu gibi yanlış siyasi tercihle karşı karşıya kalacağını düşünüyorum. ' dedi.

26. Abant Toplantısı, 'Yeni Anayasa'nın Çerçevesi' konusuyla Bolu Abant Palas Oteli'nde başladı. Açılış konuşmalarının ardından 'Vatandaşlık ve Kimlikler' oturumu başladı. Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman'ın yönettiği oturumda, Galatasaray Üniversitesi'ndan Doç. Dr. Birol Caymaz, Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Gazi Üniversitesi'nden Prof. Vedat Bilgin ve Taraf Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu birer konuşma yaptı.

Taraf Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu, Kürt kimliğinin sürekli hatırlatıldığını ve bunun unutturulmak istendiğini savundu. Çocukluklarından beri Türkçeyi iyi konuşmak için dilin altına şeker konulması gibi icatların olduğu bir çocukluk yaşadıklarını belirten Miroğlu, Diyarbakır Cezaevi'nde 'Türkçe konuş, çok konuş' yazdığını söyledi. Bir insanın sadece etnik aidatıyla tanımlanamayacağını vurgulayan Miroğlu, inkar ve baskının etnik kimlikleri öne çıkardığını ifade etti.

Annesinden öğrendiği iki dili, kendi çocuğuna aktaramadığını anlatan Miroğlu, anayasa yapımında en büyük riskin şiddet meselesi olduğuna dikkat çekti. Bunun önüne geçilmesinin devletin Kürt meselesinde demokratik zeminde kalmayı artırarak mümkün olabileceğini dile getiren Miroğlu, kimlik nedeniyle silahlı bir harekete karşı daha fazla güvenlik eksenli mücadele etmenin yeni anayasa vaat etmekle çok uyumlu olmadığını kaydetti. Miroğlu, 'Şiddet temelinde bloke edileceği, bu bloke sonucu Kürtlerin tıpkı referandumda olduğu gibi yanlış siyasi tercihle karşı karşıya kalacağını düşünüyorum. İnşallah olmaz. Yeniden Kürt sorununda, demokratik zeminin ne kadar hayati önemde olduğu anlaşılır diye düşünüyorum. ' diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile