GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçeklestirilen konferansin açilisinda konusan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin ögrencilere seslendigi konusmasinda, 28 Subat’in tarihimizde çok önemli anlamlari oldugunu belirtti.
Prof. Dr. Arif Özaydin, “Tarihi bilmeden bugünü anlayamayiz. Bugünü anlamadan yarinlari kurgulayamayiz. Yarinin Türkiye’si sizlersiniz. Bütün gayemiz sizi daha iyi bir Türkiye’yi kurmak üzere yetistirip teslim etmek istiyoruz. Kariyer planlarinizi insa etmek istiyoruz. Bu tür toplantilari daha sik yapacagiz çünkü kariyer planlarinizi kürsülerden aldiginiz teorik derslerle insa edemezsiniz. Böyle toplantilarla sizi daha da zenginlestirmek, gelecege hazirlamak istiyoruz” dedi.
28 Subat’i hazirlayan süreçte yasananlari katilimcilarla paylasan Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan, 28 Subat 1997’de açiklanan ve "1000 yil sürecegi" söylenen postmodern darbenin, küresel ve ulusal hazirlayicilarini bir arada okuyabilmek, bize yeni ibretler kazandiracagi için hatirlanmasi, gelecege dair bilincin apaçik olabilmesi için unutulmamasi gerektigini söyledi.
28 Subat’a giden en önemli küresel kosullar
28 Subat’i hazirlayan en önemli küresel kosullarin Sovyetlerin dagilip, dünyanin tek kutuplu bir hale dönüsmesi ve ABD’nin ‘kizil kusak’ karsitligindan, ‘yesil kusak’ karsitligina, dolayisiyla Islami göstergeleri, temsilleri, kimlikleri hedef almasiyla olgunlastigini vurgulayan Gazeteci-Yazar Eraslan, “Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok gibi isimlere yönelik suikastlar, 1993’te üç gün arayla yasanan Sivas ve Basbaglar katliamlariyla, toplum ‘laik antilaik’ kamplasmasina itilmekteydi. Yine 1993-1995 yillari arasinda, Orgeneral Esref Bitlis, Diyarbakir Jandarma Komutani Bahtiyar Aydin, Mardin Jandarma Alay Komutani Ridvan Özden süpheli suikastlar sonucu yasamlarini yitirmisti. Istanbul’da Gazi Mahallesinde baslayan olaylar da Türkiye’deki fay hatlarinin üzerinden geçiyordu, buradaki olaylarin, Alevi- Sünni çatismasini kurmaya yönelik baslatildigi, daha sonra öldürülen vatandaslarin otopsilerinde çikan kursunlarin kimligi açikça ele veriyordu” ifadelerini kullandi.
28 Subat darbesine giden yolda en önemli virajlardan birisinin Cumhurbaskani Turgut Özal’in görev süresinin bitmesine 3 yil kala süpheli bir sekilde ölümü oldugunu kaydeden Eraslan, konusmasina söyle devam etti, “Bazi degerlendirmelerde Turgut Özal’in ölümünden kisa bir süre önce 20 Mart 1993’te gerçeklestirilen ‘PKK ile ateskes ilani’ Özal’in ortadan kaldirilma sebeplerinden biri olarak gösterilmektedir. Turgut Özal, 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden döndükten sonra 17 Nisan 1993 tarihinde vefat etmistir. Çocuklari dahil olayi süpheli bulmaktadir. Turgut Özal’in yasakçiliga her daim karsi çikmis, demokrat, milli ve manevi degerlere sahip çikan tavri, O’nun Türkiye Modernlesmesini rijit ve cebri yollarla kurmayi siyaset edinmislerce, her zaman ‘gerici’ nitelikte bulunmasina sebep olmustur. Ardindan Cumhurbaskani olan Süleyman Demirel ise, 28 Subat darbesinin mühim aktörlerinden olacaktir.”
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin’in Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan’a günün anisina hediye takdim ettigi programa Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Saribiyik, GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak, Genel Sekreter Yardimcilari Nuh Okumus, Mehmet Fatih Evyapan, akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.
Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan'dan 28 Subat Konferansi
Gaziantep Üniversitesi tarafindan hazirlanan 28 Subat: 1000 Yilin Ardindan konferansinda konusan Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan, “Gaziantep Üniversitesi’nin bütün Ortadogu’nun gelecegini kurgulayabilecek nükleer bir gücü var. Bunun için bulundugunuz yer çok önemli” dedi.