Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 2. Olağan Kongresi 'özerklik' talebiyle toplandı. Öldürülen PKK'lı teröristler için yapılan saygı duruşunda ayağa kalkmayan gazeteciler yuhalandı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin ikinci Olağan Kongresi, 'özerklik' talepleriyle Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı. Bin 74 delegenin katılacağı kongrede, eş başkanlar, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu seçimleri yapılacak. Ayrıca bazı tüzük değişikliklerinin de yapılması planlanıyor.
ÖCALAN'IN KARDEŞİ PROTOKOL SIRASINDA
Abdullah Öcalan'ın BDP delegesi olan ablası Fatma Öcalan'la kardeşi Mehmet Öcalan da kongreye katılıyor. Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan delege olmasına karşın Eşbaşkan Gültan Kışanak ile Şerafettin Elçi'nin hemen yanında otururken, erkek kardeş Mehmet Öcalan’a ise Elçi'nin hemen arkasındaki sırada yer verildi.
DTP eski eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da kongrede yerlerini alırken, BDP'nin eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın tek aday olarak yeniden eşbaşkan seçilmesi bekleniyor. Eski DTP Kars İl Başkanı ve eski milletvekili Mahmut Alınak, “genel merkez barikatını aşamadığı” gerekçesiyle BDP Genel Başkan adaylığından dün çekilmişti.
SAYGI DURUŞUNDA AYAĞA KALKMAYAN GAZETECİLERE TEPKİ
Kongre gündeminin okunmasının ardından "Özgürlük, barış ve devrim mücadelesinde şehit düşenler" anısına saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada ayağa kalkmayan bazı gazetecilere bazı partililer "Yuh, basına yuh" diyerek tepki gösterdi.
BENGİ YILDIZ SALONDA YOK
Bu arada BDP Batman milletvekili Bengi Yıldız'ın salonda olmaması dikkat çekti. Yıldız TSK'nın hava operasyonu yaptığı sırada Bodrum'da bir kadınla güneşlenirken görüntülenmişti. Bu görüntüler parti tabanında büyük tepkiye neden olmuştu.
SİYASİ PARTİLER İLGİ GÖSTERMEDİ
Kongreye diğer siyasi partiler ilgi göstermedi. TBMM'deki partilerden Ak Parti ve MHP kongreye temsilci göndermezken sadece CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın kongreyi izlemek üzere salona geldi.
Kongrenin başlangıcında saygı duruşu ve bölücü örgüt marşının ardından Başbakan Erdoğan aleyhine sloganlar atıldı.
"SAVAŞ KOŞULLARINDA TOPLANDIK, ÇÖZÜM ÖCALAN PROTOKOLLERİNDE"
Bugün görevini tamamlayacak olan Eşbaşkan Filiz Koçali, kongrenin savaş koşullarında toplandığını belirterek, seçilmiş 6 vekillerinin zindanda olduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. İmralı'da Öcalan'ın susturulduğunu söyleyen Koçali, bu kongrede bu savaş için önemli kararlar alacaklarını ifade etti.
Başbakan'ın 'PKK ile aranıza mesafe koyun, koymazsanız bedel ödetiriz' sözlerine gönderme yapan Koçali, "Bedel ödemekten korkmayız Başbakan" dedi. PKK ile devletin arasındaki mesafe ne kadar açılırsa o kadar kan döküleceğini söyleyen Koçali, hükümete bu mesafenin kapatılması çağrısında bulundu. Mesafenin kapanması için Öcalan'ın sunduğu son üç protokolün hükümet tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
DEMİRTAŞ: “MECLİS'E DÖNERİZ AMA...”
BDP eşbaşkanlığı için yeniden aday gösterilen Selahattin Demirtaş ise konuşmasında AKP ve yandaşlarının her türlü muhalefeti toptancı bir yaklaşımla Ergenekoncu ilan ettiğini söyledi. Ergenekon'un teşkilatlanma olarak feshedildiğini ancak zihniyet olarak Ergenekon'un şu anda iktidarda olduğunu belirtti.
Yaşamını yitiren askere, polise, gerillaya ve sivile de yazık olduğunu vurgulayan Demirtaş, çok zorlu ve kanlı bir sürece göz göre göre ilerlerken hiçbir siyasetçinin buna seyirci kalamayacağını ifade etti. Barış konusunda Öcalan ile başlatılan sürecin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Hükümet kendisine sunulan protokollere cevap vermelidir. İmralı'daki hukuksuz tecrit derhal sonlandırılmalıdır. Haftalardır yapılmayan avukat ve aile görüşmelerinin yanı sıra sivil heyetlerin İmralı'ya gidişine izin verilmelidir" dedi.
Yeni anayasa sürecinde BDP ile acık ve şeffaf bir diyalog sürecinin başlatılmasını isteyen Demirtaş, "Hükümet Kürt sorununu şiddet dışı yöntemlerle nasıl çözeceğini açık bir şekilde kamuoyuna anlatmalı ve BDP'nin desteğini almak için önerilerimize kulak kabartmalıdır" diye konuştu.
“PARLAMENTODAN ÇEKİLMEDİK”
BDP olarak parlamentodan çekilmediklerini de vurgulayan Demirtaş, ancak genel kurul çalışmalarına katılmaları için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. "Bugün itibariyle bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz. Bu tavrımızın doğru anlaşılması gerekir" dedi. Demirtaş Kürt halkı için kimseden sadaka ya da lütuf istemediklerini; Türkiye sınırları içinde kendi anadil ve kültüründe yaşamak, kendilerini demokratik özerklikle yönetmek istediklerini söyledi.
DEMİRTAŞ’TAN İKİ TARAFA ÇAĞRI
Demirtaş, "Bu savaş derhal durmalıdır. Hükümet askeri operasyonları PKK eylemleri durdurmalıdır. Bugün itibarıyla yapacağımız çağrı öncekilerden farklı olamaz. Bu savaş derhal durmalıdır. Hükümet askeri operasyonlarını, PKK’da eylemlerini durdurmalıdır" dedi.
Gazeteciler ayağa kalkmayınca BDP'liler çıldırdı
Öldürülen teröristler için saygı duruşunda bulunan BDP'liler, saygı duruşunda ayağa kalkmayan gazetecilere tepki gösterdi.