İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar Barış İnce, Berkant Gültekin ve Cansever Uğur katıldı. Sanıkları 33 avukatın temsil ettiği duruşmada, müdahil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay da hazır bulundu. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, İlhan Cihaner ve Gamze İlgezdi de izledi.
Duruşmada söz alan müdahil Erdoğan'ın avukatı Özay, şikayetlerinin devam ettiğini ve önceki beyanlarını tekrar ettiğini söyledi.
Davanın karara bağlanacağı belirtilerek sanıklara son sözleri soruldu. Berkant Gültekin, atılan manşetin suç olmadığını, tarihsel bir dönemin gerçeğine işaret ettiğini öne sürerek. "Biz attığımız manşetin arkasındayız. Verilecek karar bu gerçeği değiştirmeyecek" dedi.
Sanık Cansever Uğur, "Manşetin arkasındayız. Biz bu ülkede öldürülen genç çocukların ve evlerden çıkan paralarla ilgili kamuoyunun sesi olduk" derken,
Barış İnce de "Bir miting sebebiyle, atılan slogan nedeniyle insanlar tutuklanmıştı. İlgi çekmesini istediğimiz bu konuya yönelik bir manşet attık" ifadesini kullandı.
- Gazeteci indirimi uygulanan 11 aylık cezaya erteleme
Sanık avukatlarının da savunma yapmasının ardından mahkeme kararını açıkladı.
"Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun işlenme şekli ve işlenme saiki ile sanıkların suç içindeki durumlarını dikkate alan mahkeme, sanıkların ayrı ayrı birer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmederken, bu eylemin alenen işlenmesi nedeniyle 1/6 oranında arttırım uygulayarak cezayı 1 yıl 2 ay hapis cezasına çevirdi.
Sanıkların gazeteci kimliği nedeniyle cezalarında 1/6 oranında indirim de uygulayan ve sanıkların 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştıran mahkeme, bu cezayı sanıkların tekrar suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşması nedeniyle 1 yıllık denetimli serbestlik şartı uygulayarak erteledi.
- Duruşma çıkışı açıklama
Duruşma sonrası adliye önünde, duruşmayı da izleyen Birgün gazetesi çalışanları ve sanık aileleri tarafından basın açıklaması yapıldı. Gazete çalışanları adına açıklama yapan sanık Barış İnce, yargılamaya konu olan sloganı söylemeye ve savunmaya devam edeceklerini belirerek, verilen hapis cezasını hakketmediklerini söyledi.
Doğru bildiklerini savunmaya devam edeceklerini kaydeden İnce, "Kararı duydunuz. Bir hapis cezası çıktı. Bu slogan atıldığı için, bu sloganın atılmasını savunduğumuz için, bu sloganı atan insanların tutuklanmasını protesto ettiğimiz için bu cezaya çarptırıldık. Hakkettiğimizi düşünmüyoruz. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz. Bizim davalarımız bitmez" dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 17 Şubat'taki Birgün gazetesinde manşetten verilen haberde yer alan ifadelerin Cumhurbaşkanına hakaret içerdiği belirtilerek, sanıklar Barış İnce, Berkant Gültekin ve Cansever Uğur'un ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep ediliyordu.
Gazetecilerin Cumhurbaşkanı'na Hakaret Davasında Karar
İSTANBUL - Birgün gazetesi Genel Yayın Danışmanı Barış İnce'nin de aralarında bulunduğu 3 gazetecinin, ''Cumhurbaşkanına alenen hakaret'' suçundan çarptırıldığı 11 ay 20'şer günlük hapis cezası, 1 yıllık denetimli serbestik şartıyla ertelendi.