Gazi Çiftligine Emek Verenlerin Torunlari 97 Yil Sonra O Günü Andi

Gazi Çiftligine Emek Verenlerin Torunlari 97 Yil Sonra O Günü Andi

İçel Büyüksehir Belediyesince, Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi Çiftligi’ne gelisinin 97’nci yil dönümünde tarih dolu bir söylesi düzenlendi. Gazeteci Mirza Turgut’un gerçeklestirdigi söylesiye Gazi Çiftliginin kurulusunda emek veren isimlerin çocuklari ve torunlari da katildi.

Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi Baskani Serife Hasoglu Dokucu, Gazi Çiftliginde güzel bir birliktelik yakaladiklarini belirterek, anlamli bir söyleside bulustuklarini kaydetti.

Söylesinin ardindan konuklara ikram edilen kuru fasulye ve pilava dair de bilgi veren Dokucu, “Atatürk, Gazi Çiftligi’ne geldiginde kuru fasulye ve pilav yemis. Bu hep bahsedilir. Köylüler sürekli bahseder. Biz de günün hatirasina kuru fasulye-pilav ikram edelim dedik” ifadelerini kullandi.

Gazeteci Mirza Turgut ise Atatürk’ün 1925 yilinda Silifke’ye yaptigi gezide 3 gün kaldigini belirterek, “Önce Sultani Mektebine gitti, ardindan Haci Hulusi Açikbas’in evinde kaldi. Ikinci gün il baskani Sadik Tasucu’yla bu bölgeyi gezdiler ve bu bölgede bir çiftlik satin almak istedi. Burasi eski Rum zengin Bodosaki’ye aitti ve devlet tarafindan araziye el konulmustu. Tasucu’na belli miktarda para verdi Atatürk. ‘Bunu Hazine’den benim adima al’ dedi.

Hazine’den alindi ve burasi Atatürk’ün çiftligi olarak gündeme gelmeye basladi” diye konustu.

Gazi Çiftliginde kooperatif kurarken Atatürk’ün bir amacinin olduguna vurgu yapan Turgut, “Amaci, modern tarim teknolojisini insanlara bizzat gösterebilmek. Bu civardaki bütün köyleri, tarim yapan köyleri ve o dönemin traktörünü aldilar. Benzeri tarim araçlarini aldilar. Bir de ayrica baska bir sey yapti Atatürk, bölgenin etkili çiftçilerini üye yaptiklari, ilk üyesinin kendisi oldugu bir kooperatif kurdu. Bu kooperatif kanaliyla çiftçilerin daha etkili olabilecegini düsündü” dedi.

.

“Atatürk dedemi çiftlikte bekçi olarak ilan ediyor”

Gazi Çiftliginin kurulusunda emegi geçen isimlerin çocuklari ve torunlari da duygu dolu anlar yasadi. Çiftligin o dönemki bekçisi Saban Gök’ün torunu Ali Koç, dedesinden bahsederek, “Atatürk buraya geldigi zaman buralarin yollari çamurmus. Atatürk, baska bir arkadasa ‘beni buradan geçir’ demis. Dedem Atatürk’ü su birikiminin sonuna kadar getiriyor. Atatürk dedemi çiftlikte bekçi olarak ilan ediyor. ‘Sen bekçisin’ diyor. O çiftlik de Gazi Çiftligi. Biz Atatürk’ün torunuyuz. Mutluyuz, Atatürk’e minnettariz” seklinde konustu.

“Babam çiftligin çobaniymis, Atatürk’ün koyununu gütmüs”

O dönem çobanlik yapan Ali Kara’nin çocuklari Isa Kara, Ese Kuyucu ve Elif Dudakli babalarindan gururla söz etti. 74 yasindaki Isa Kara, “Babam çiftligin çobaniymis, Atatürk’ün koyununu gütmüs. Babam Alanya’dan akrabalarinin bir kismini getirmis. Babamin güttügü koyun 2-2,5 lira farkla satiliyormus. Normalde 5 liraysa onun güttügü koyunlar 7,5 liraya satiliyormus” dedi.

Söylesi esnasinda çok duygulandigini da sözlerine ekleyen Kara, “Burasi ilk zamanlar daha güzeldi. Muhasebeciler falan vardi. Atatürk’ün ata bindigi tas vardi, firin vardi. Vahap Beyden, emegi geçen arkadaslardan Allah razi olsun. Burayi tadilat yaptilar, bu sekle getirdiler. Her taraf harabeye dönüktü. Simdi Allah razi olsun sahip çiktilar. Içeri girince duygulandim” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile