Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu'nun Startı Çanakkale'de Verildi

Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu'nun Startı Çanakkale'de Verildi

Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun bu yılki teması olan Gazi Süleyman Paşa, Çanakkale Bolayır Köyü’nde bulunan mezarı başında anıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 25-27 Mart tarihlerinde 250 akademisyenin katılımı ile yapılacak olan Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarih Sempozyumu’nun startı çevre düzenlemesi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve Çanakkale Bolayır Köyünde bulunan Gazi Süleyman Paşa türbesinde verildi.

Gazi Süleyman Paşa’nın kabrinde yapılan törene Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Yılmaz, sempozyumun düzenleme kurulunda bulunan akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyum öncesi Çanakkale Bolayır Köyü’nde bulunan Süleyman Paşa’nın kabri başında yapılan törende konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, tarihi destanların yazıldığı Çanakkale’de, bitmeyen bir mücadelenin başlangıcında olduklarını kaydetti.

Türkiye’de hala vatan için mücadele edildiğini belirten Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, “3 yıldır uluslar arası düzeyde Kocaeli tarihi ve Kocaeli tarihine öncülük etmiş beylerimizin, büyüklerimizin tarihe bıraktıkları eserleri, yaşamlarını ve tarihe kattıklarını sempozyum olarak halka duyuruyoruz. Bu yıl sempozyumun konusu olan Gazi Süleyman Paşa’nın mezarının bulunduğu Bolayır’da çalışmalar yaptık’’ dedi.

Bir ay önceye kadar kabrin çevresi yüzüne bakılacak noktada değilken, şu anda çok nezih bir merkez olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, ‘’Buranın bizim için önemi çok büyük olduğu için bu hizmetleri yaptık. Bunu tarihimizde yer almış komutanlarımıza, ecdadımıza olan saygımızın bir göstergesi olarak yaptık. Bu sempozyum kapsamında yapılan ilk çalışmaydı. Sempozyumu yapacağımız yerde değişik sergiler ve atölyeler olacak. Sempozyumumuza gelen herkesi Kocaeli’ye davet ediyoruz. Yaz aylarında Kocaeli’den otobüslerimiz Çanakkale gezisi kapsamında buraya geliyoruz. Bolayır ile neredeyse kardeş kent olmuş gibiyiz. Bizim için ayrı yeriniz var. Bolayır muhtarı ve gençlerine katkıları için teşekkür ediyoruz” ifadesini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek tarih sempozyumu çerçevesinde İzmit’in fethinde yer alan Gazi Süleyman Paşa işlenecek. 25 Mart Cuma günü başlayacak olan sempozyumda Çanakkale Bolayır Köyü’nde bulunan Süleyman Paşa mezarı başında yapılan anmanın ardından Kocaeli’den gelen heyet ile Parion Otel’de basın toplantısı yapıldı. Bu yıl yapılacak olan sempozyum ile ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş ve Sempozyum Düzenleme Kurulu bilgi verdi.

Basın toplantısında konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, bu yılki sempozyumun konusunun Süleyman Paşa olması ve Süleyman Paşa’nın mezarının burada olması nedeniyle basın toplantısını Çanakkale’de yaptıklarını belirtti.

Tarih sempozyumları çerçevesinde bugüne kadar iki sempozyum yaptıklarını ve Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu’nun üçüncüsü olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, “Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu olan bu sempozyuma 80 üniversiteden, 19 yabancı ülkeden akademisyen katılacak. 250 akademisyen, 3 gün boyunca 210 tebliğ yayınlayacak’’ bilgisini verdi.

Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, ‘’Bu sempozyum çerçevesinde bugün bir etkinlik düzenledik. Süleyman Paşa mezarı başında Kuran-ı Kerim okundu, Okçuluk Kulübü gösteri yaptı. Bu etkinliğe sadece bizler değil, Bolayır halkı da katıldı.

Sempozyum bittikten sonra bu iş burada bitmiyor. Yayınlanan tebliğler kitap haline getirilecek. İlk sempozyumda Akçakoca Bey kitabını çıkardık. Bu yıl da Karamürsel Alp ile ilgili ise bu sene hazırladığımız kitabı tanıtacağız. Sempozyumun açılışını 25 Mart’ta saat 15.00’te başlayacağız. Ama bundan önce Gazi Süleyman Paşa’nın inşa ettiği Orhan Camii ziyaret edilecek. Buradan tarih koridorundan Sırrı Paşa Konağı’na gelinerek burada yemek yenilecek’’ açıklamasını yaptı.

The Ness Otel’de başlayacak olan sempozyumda protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Aziz Özcan, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Rhoads Murphey, Prof. Dr. Erhan Afyoncu tarafından ilk oturumun gerçekleştirileceğini aktaran Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; ‘’Bu seneki tarih ödülünü Feridun Emecen’e vereceğiz. Otelde okçuluk atölyesi kurulacak. Kuruluş dönemi Osmanlı eserlerinin sergisi olacak. Orhan Cami’nin tarihsel süreci ile ilgili bilgiler otelin girişinde olacak. Süleyman Paşa, Orhan Gazi’nin ilk çocuğu ve genç yaşta vefat etmiş. 41 yıllık bir yaşamı var. İznik, İzmit ve Karasi fetihlerine katılmış. İzmit’te yöneticilik yapmış, Üsküdar’dan Beypazarı’na kadar bir bölgeden sorumlu olmuş ve yönetim yeri olarak İzmit’i seçmiş. Osmanlı’nın Avrupa’dan aldığı ilk toprak Gazi Süleyman Paşa’nın fethiyle olmuştur.’’

Düzenleme Kurulu adına konuşan Sakarya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Haluk Selvi, düzenleme kurulu olarak bugüne kadar 10 toplantı yaptıklarını ve sempozyumun nasıl olacağını tartıştıklarını belirtti.

Her geçen gün daha büyük bir sempozyum için 300’den daha fazla başvuru olduğunu ifade eden Prof. Dr. Selvi, “Bu tebliğler arasında seçtiğimiz 210 tebliğ ile sempozyuma katılacağız. Bu kentte yaşayan vatandaşlar üzerinde bulundukları toprağın tarihi ve kültürel mirasının farkındalar. Süleyman Paşa ile ilgili bilgilerle önümüzdeki yıl yapacağımız sempozyumda tebliğ kitabımız belki 3 bin 500 sayfa olarak karşınıza çıkacaktır. Bu tarihsel sürecin ortaya çıkmasından Büyükşehir Belediyesi’ne ve destekleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kocaeli Üniversitesi adına Düzenleme Kurulu Üyesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Şirin, “Cumhuriyeti korumak için Osmanlı’nın kuruluşunu iyi bilmek gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için kurucu beylerden başladık. Osmanlı’nın kuruluşunun yeniden canlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zor dönemden geçiyoruz. Bunun için geçmişe bakmak gerekiyor. Bizi diri ve birlikte tutan ruha bakmak gerekiyor. Geçmişe bakarsak hala o ruhun ayakta olduğunu görürüz. Biz Kocaeli üniversitesi olarak herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu yıl Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, 25-27 Mart tarihlerinde The Ness Otel’de gerçekleştirilecek. Orhan Gazi’nin oğlu olan ve Avrupa’ya çıkan ilk komutan olarak bilinen Süleyman Paşa Sempozyumu’nda 250 akademisyen 3 gün süreyle 210 tebliğ yayınlayacak. Sempozyumda 6 ayrı salonda 42 oturum gerçekleştirilecek. 80 üniversiteden, 19 ülkeden yabancı akademisyenlerin katılacağı sempozyumda 67 profesör, 43 doçent, 140 akademisyen ile Kocaeli tarihinde önemli bir çalışma yapılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile