Gazi Üniversitesi Ögrencilerinden Sokak Hayvanlarina Destek

Gazi Üniversitesi Ögrencilerinden Sokak Hayvanlarina Destek

Gazi Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü ögrencileri, ders kapsaminda sokak hayvanlari için tasarladiklari ürünleri Ankara Hayvan Kurtarma Dernegi’ne bagisladilar.

Baskentte bulunan Gazi Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü ikinci sinif ögrencileri Alperen Mamali, Idil Özbek, Güllü Sinem Avci, Edibe Zehra Kanibol ve Elif Öztürk sokak hayvanlari için kendi tasarlayip ürettikleri ürünleri Zekiye Tas Köklü’nün kurucusu oldugu Ankara Hayvan Kurtarma Dernegi’ne bagisladilar.

Gazi Üniversitesi ögrencileri, bölüm hocalari Prof. Dr. Hüseyin Güçlü Yavuzcan, Dr. Ögr. Üyesi Murat Önder, Dr. Cemil Yavuz ve Baris Gür öncülügünde, “Yasamak istedigin gibi yasat” sloganiyla projelerini hem hayvanlarin farkli ihtiyaçlarini giderecek hem de barinaklarda çalisan insanlarin islerini kolaylastiracak ürünler tasarladilar. Ders kapsaminda hazirlanan projeler daha sonra asil amaci olan sokak hayvanlarina yardim için Ankara Hayvan Kurtarma Dernegi’ne bagislandi.

Sokak hayvanlari için gelistirilen projede yer alan ögrenciler ürettikleri tasarimlari ve özelliklerini anlatti.

Gelistirdigi projenin mevsimsel özellikleri olduguna dikkat çeken Elif Öztürk, “Ürünümü köpeklerin yazin ve kisin gelisen farkli ihtiyaçlarini göz önünde bulundurarak tasarladim. Kulübenin ön kapagi açilarak yazin gölgelik alan miktari arttirilir ve içerdeki hava sirkülasyonuna katkisi olur. Kisin ise kapak indirilerek içeri soguk girmesi engellenir. Zemindeki egim sayesinde yagmurlu havalarda kulübe içine su akisi da engellenmis olur” ifadelerini kaydetti.

Sokak hayvanlari için barinmanin önemli oldugu gibi beslenmenin de önemli oldugunun altini çizen Gazi Üniversitesi ögrencisi Idil Özbek, “Kulübem sokak hayvanlarinin genel boyutlari göz önüne alinarak büyük irk köpeklerin de rahatlikla barinabilecegi ebatlardadir. Ayrica, hayvanseverlerin mamalari kolaylikla birakabilmeleri ve bu mamalarin uzun süreli depolanabilmesi için yan tarafindaki mama ünitesi 4-5 kg mama alma kapasitesine sahip olarak tasarlanmis olup, üniteye su kabi da eklenmistir. Bu kulübeyi tasarlamamdaki amaç ise sokak köpeklerine sicak bir yuva sunmanin yani sira beslenme ihtiyaçlarinin da korunakli ve uzun süreli bir sekilde karsilanmasidir” ifadelerine yer verdi.

Edibe Zehra Kanibol tasarladigi mama ünitesi hakkinda sunlari kaydetti: “Ürünümü farkli boylarda köpeklerin rahatça kullanabilmesi için hayvanlarin anatomik yapisini inceleyerek tasarladim. Mama kaplarinin farkli boylarda olmalari sayesinde köpekler mamalarini rahatça yiyebilir, yutmakta herhangi bir sikinti çekmezler. Mama kaplarini da üniteye farkli baglanti elemanlari kullanarak sabitledim ki hem kaplar yerinden kolayca çikmasin hem de köpekleri besleyen kisi suyu ve mamayi kabi arkaya devirerek rahatça yenileyebilsin. Bunun disinda mamalari günesten ve yagmurdan korumak için ünitenin üstüne tasarladigim çatiyi ekledim.”

Projesinin mama odakli oldugunu söyleyen Alperen Mamali, “Ben barinaktaki hayvanlara her türlü hava kosulunda çesitli mamalari tasiyip dagitabilecegimiz bir mama dagitim arabasi tasarlamak istedim. Normalde kuru mamalar el arabasi ile tasindigindan dolayi yagmurlu havalarda mamalarin sistigini ve yenilemeyecek hale geldigini ve ayni zamanda çesitli mamalari tasiyamadigimizi tespit ettim ve buna uygun olarak bölmeleri olan üstü kapali bir araba tasarladim. Arabanin alt bölümüne ekstra mama torbasini da koyabilecegimiz bir depo yaparak tasiyabilecegimiz mama miktarini arttirmak istedim” açiklamasinda bulundu.

Sokak hayvanlarinin özgürlük alanlarini baz aldigi projesini anlatan Güllü Sinem, ”Projeme baslarken göz önünde bulundurdugum sey kolay kurulabilir ve temizlenebilir olmasaydi. Bu yüzden de yapmis oldugum 10 adet kulübe ile köpeklerin açik alanda dolasmaya çiktigi saatlerde günesten, yagmurdan ve rüzgardan korunabilecekleri, yaza ve kisa uygun, birlestirme elemanlari olmadan birbirine geçirilerek, kolay kurulup çikarilabilen bir kulübe tasarladim” degerlendirmesinde bulundu.

Daha öncede sokak hayvanlari için çesitli projeler düzenleyen Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarim Bölümü, her sene projelerinden birinde sokak hayvanlari üzerine çalisiyor. Ögrenciler de yaptiklari projelerle hem yenilikçi tasarimlara imza atiyor hem de hayvanlarin ihtiyaç duyduklari ürünleri onlara kazandiriyor. Projenin asil amaci ise ögrencilere sadece ürün tasarlamak degil hayatlari boyunca onlardan sevgi bekleyen hayvanlari her zaman korumalarini ve merhamet ile yaklasmalarini saglamak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile