Gazi Üniversitesindeki Hacı Bektaş Enstitüsü'nün Kapatıldığı İddiası

Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velİ Araştırma Merkezi Müdürü Hüseyin Gümüş, merkezin tüm siyasi görüşlerden ayrı olarak 26 yıldır sürdürdüğü faaliyetlerine bugün de devam ettiğini bildirdi.

Gümüş, bazı basın organları ile sosyal medyada yer alan Merkezin kapatıldığı iddiasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında merkezin şu anda ülkede Türk kültürü ekseninde Alevilik-Bektaşilik, Hacı Bektaş Veli ve Alevilik alanında araştırma yapan ilk ve tek akademik kuruluş olduğunu vurgulayan Gümüş, 28 Ekim 1987'de, 2547 sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu uyarınca başlı başına bir araştırma ve uygulama merkezi olarak çalışmalarına başladığını ifade etti.

Araştırma Merkezinin, bin yıllık bir tarihsel dönem ve geniş bir bölgeye yayılmış özgün bir kültürün somut ve soyut unsurlarını yorum yapmadan bilimsel olarak bir araya getirme çabasında olduğuna işaret eden Gümüş, "Bu düşüncenin tüm unsurlarının arşivlerden, tarih sayfalarından günümüze yansıtılması gerekmektedir. Bu bilgilerin yayınlanması, sosyal bilimlerin her alanında, özellikle bilgi analizi konusunda yetkili bilim adamlarının, araştırmacıların ve insanlığın değerlendirmesine sunulması amaçlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Son günlerde bazı basın organları ile sosyal medyada Gazi Üniversitesindeki Hacı Bektaş Enstitüsü'nün kapatıldığı ile ilgili kamuoyunu yanıltıcı bilgilerin yer aydığını belirten Gümüş, şunları kaydetti:

"Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi, Gazi Üniversitesinde bu alanda çalışma yapan ilk ve tek kuruluştur ve enstitü değildir. Merkez, kurulduğu 1987 yılından bu yana faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Bu durum tüm Alevi ve Bektaşi toplumu tarafından çok iyi bilinmekte ve takip edilmektedir.

Haberlerden, bir kısım insanın merkezimizi ve dolaylı olarak da Alevi ve Bektaşi toplumunu iç siyasette kullanabilecekleri malzeme haline getirmek istedikleri düşünülmektedir. Merkezimiz tüm siyasi görüşlerden ayrı olarak 26 yıldır sürdürdüğü faaliyetlerine bugün de devam etmektedir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile