Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Dr. Özdurak, halka açık konferanslar kapsamında sağlıklı gebeliğin önemine dikkat çekti.
Özdurak, halk arasında ''ikili, üçlü, dörtlü tarama testleri'' olarak bilinen doğum öncesi tarama testlerinde ana prensiplerle ilgili olarak bilgi verdi.
Doğum öncesi tarama testlerinin bebeğin, ''down ve edwards sendromu'' gibi bazı genetik hastalıklar açısından taranması amacıyla geliştirilmiş kan testleri olduğunu ifade eden Özdurak, şunları kaydetti:
''Ayrıca nöral tüp defekti olarak bilinen bir grup sinir sistemi hastalıkları da yine bu testlerle taranabilmektedir. Bu testler ekonomik ve kolay ulaşılabilen testlerdir. Anne kanından çalışıldıkları içinde herhangi bir düşük riski taşımaktadırlar. Down sendromunun yenidoğan bebeklerde en sık görülen kromozomal hastalıktır. Ortalama 800 doğumda 1 görülüyor. 20 yaş altında bin 700 doğumda bir görülürken, 40-45 yaş arası doğumlarda 70 doğumda bir görülmektedir. Dolayısıyla ileri anne yaşı önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.''
Özdurak, doğum öncesi tarama testleri içerisinde en erken dönemde yapılan ve risk hakkında en değerli bilgiyi sunan testin ikili test olduğunu anımsattı.
11. ve 14. gebelik haftaları arasında kadın doğum uzmanı tarafından bebeğin ense kalınlığının ölçümünün yapıldığını aktaran Özdurak, şunları kaydetti:
''Takiben anneden alınan kanda free b hcg ve PAPP- A değerleri bakılır. Daha sonra bu değerler anne yaşı ile de birleştirilerek yukarıda bahsettiğimiz genetik hastalıklar açısından bir risk hesaplaması yapılır. Risk, ikiyüz ellide birden küçükse aileye bebeğin risksiz grupta olduğu anlatılarak rutin takibe devam edilir.''
Muhabir: Zerin Özdilek
Yayıncı: Mehmet Güldaş
Gaziantep'te ''gebelikte Tarama Testleri'' Konferansı Düzenlendi
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İbrahim Halil Özdurak, ''Gebelikte Tarama Testleri'' konusunda konferans verdi.