Gaziantep'te İşsizlik Geriliyor

Gaziantep Valisi Erdal Ata, eylül ayı sonu itibariyle 21 bin 844 açık iş gücü talebi toplamının geçen yıla oranla yüzde 60 artış sağlandığını bildirdi.


Ata, yaptığı yazılı açıklamada, mevcut iş gücü taleplerinden İŞKUR aracılığıyla 12 bin 206 kişinin işe yerleştiğini belirtti.

"Eylül Ayı sonu itibariyle 21 bin 844 açık işgücü talebi toplanmış geçen yıla oranla yüzde 60 artış sağlanmıştır" diyen Ata, şunları kaydetti:

"Mevcut açık iş gücü taleplerinden İŞKUR aracılığıyla 12 bin 206 kişi işe yerleştirilmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre işe yerleştirme oranında yüzde 21 artış görülmüştür. Açık iş gücü taleplerimize göre, işe yerleştirme oranımız yüzde 56'dır. Kadın ve engelli istihdamının yanı sıra genç istihdamına önem verilerek, bu alanda istihdam sağlayan kurum olarak öncelikli hedef belirledik. Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çocuk koruma alanının genişlemesi adına pilot il olarak muhatap taraflarla çalışma başlatılmıştır."

İŞKUR'da her işsizin ve işverenin bir danışmanı olduğunu ve işverenlerin işgücü taleplerini dikkate alarak iş arayanların yönlendirildiğine dikkati çeken Ata, mesleksizliğin önüne geçmek, mesleği uygulamalı olarak iş arayanlara en güzel şekilde öğretmenin alternatifi ve işbaşı eğitim programlarının uygulanması olarak düşünüldüğünü belirtti.

Söz konusu uygulamada en az iki sigortalı çalıştıran işverenlerin faydalandığını, işverenin çalıştıracağı stajyeri meslek içeren bir alanda çalıştırmak ve çalıştırdığı mesleği öğretmek gibi görevi yüklendiğini aktaran Ata, "İŞKUR altı aya kadar stajyerin ücretini ve genel sağlık sigortası giderleri ve meslek hastalıkları primini ödemektedir" ifadelerini kullandı.

İstihdamı dolaylı olarak artıracak olan girişimcilik kurslarına önem verdiklerini vurgulayan Ata, 2013 yılı itiabariyle 11 girişimcilik programından 264 kişinin faydalandığını bildirdi.

Burada dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapıldığını aktaran Ata, engellilere yönelik Gaziantep ve Nizip'te girişimcilik programlarının başlatıldığını ve eğitim sonunda belge vereceklerini ifade etti.

Çocuk İşçiliğinin önlenmesinde "Yerel Kaynakların Etkinleştirilmesi" projesini devam ettiğini belirten Ata, "Proje ile çocuk işçiliği izleme birimleri oluşturulmuştur. İlimiz bu konuda da pilot il olarak belirlenmiş ve çalışmalarına İş-Kur aracılığıyla başlamıştır. Çalışmalarda İl düzeyinde kurumlar arası koordinasyon, rehberlik ve yönlendirme, izleme ve değerlendirme, raporlama, farkındalık arttırma konularında uzman personellerle beraber çalışmalar yapılmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Eylül ayı sonu itibariyle, işsizlik maaşı alan 7 bin 931 vatandaşın 11,597,218,49 TL kaynak aktarıldığını kaydeden Ata, müdürlüğün bir ilke imza atarak işsizlik maaşı alan vatandaşlara "istihdama katılımı için işsizlik sigortası aylığı talep edenlere iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunulduğunu dile getirdi.

- İş gücü piyasası anketi-

Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü personellerinin 2013 yılı için Piyasa Analiz Çalışması için 3 bin işverene ulaşılarak birebir anket yaptıklarını aktaran Ata, sanayi sektörüne, üniversiteler ve kamu kurumları için önemli bir kaynak haline getirildiğini ifade etti.

Anket sonucunu da değerlendiren Ata, açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin başından plastik mamulleri imal işçisi, konfeksiyon işçisi, güvenlik görevlisi, ambalajcı, hemşire, halı dokuyucu, torba ve çuval dikme makinesi işçisi ile kaynakçı olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Ata, halı dokuyucu, otomotik tezgah, bobin-katlama-bükü makine operatörü, iplik eğirme operatörü, sıvacı ve makine bakımcının ise temininde güçlük çekilen meslekler olduğunu kaydetti.

Talep edilen işgücü hususlarına değinilerek Gaziantep'in işgücü fotoğrafının çekildiğini vurgulayan Ata, İŞKUR genel istihdam politikalarının tespitinde işsizlik sorununun çözümünde bölgesel, ulusal verimliliğin artırılmasında temel rol oynarken bu amaçların yürütülmesinde etkin bir misyon üstlendiğinin vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile