Gaziantep 5. Osb Tanıtıldı

Son yıllarda sanayi ve ticarette yakaladığı başarılarla bir sanayi kenti olarak anılan Gaziantep'te, 24 milyon metrekarelik 4 organize sanayi bölgesine ek olarak 11 milyon metrekarelik 5

Son yıllarda sanayi ve ticarette yakaladığı başarılarla bir sanayi kenti olarak anılan Gaziantep'te, 24 milyon metrekarelik 4 organize sanayi bölgesine ek olarak 11 milyon metrekarelik 5. organize sanayi bölgesi ekleniyor.
Gaziantep Organize Sanayi Bölge (OSB) Başkanlığı'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Süleyman Kamçı, milletvekilleri Fatma Şahin, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı ile Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu ile Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Nasuhi Güleç katıldı.
Vali Süleyman Kamçı, OSB'nin yetersizliğinin birkaç yıl önce ortaya çıktığını hatırlatarak, "En son 5. organize sanayinin nerede yapılması konusunda görüşmeler yapıldı ve mevcut OSB'nin etrafında yapılmasına karar verildi. Orada 4 ayrı yerde yaklaşık 8 bin 500 dönüm arazi üzerinde 5. OSB'nin yapılmasına karar verildi. Bununla ilgili resmi prosedür tamamlanmış durumda. 2011 yılında arsa satışlarını seri bir şekilde tamamlayıp, 2011-2012 yılında 30-40 bin kişinin çalışmasana imkan verecek çalışmalar yapılacaktır" dedi.
OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu da, dünyada bir çok ülkenin halen küresel krize çözüm aradığı bir dönemde Gaziantepli sanayicilerin üretimi ve istihdamı artırmaya devam ettiğini kaydederek, "Yaptığı ihracat, sağladığı istihdam ve ülke ekonomisine katkılarıyla Türk sanayisinin gururu olan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ni, artan üretim ihtiyacını karşılamak üzere yüzde 50 oranında büyütüyoruz. 24 milyon metrekarelik 4 bölgemize ek olarak, bugün 11 milyon metrekarelik 5. organize sanayi bölgemizi tahsise açacağız" diye konuştu.
Yeni sanayi bölgesiyle Gaziantep'in Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesi haline geleceğini ifade eden Nakıboğlu, "Girişimci insanlarımızın üretim azmiyle ortaya çıkan bu ihtiyacı, organize sanayi bölgesi yönetimi olarak krizin tam ortasında planladık. Çünkü biz, Gaziantepli sanayicinin azmini, çalışkanlığını ve cesaretini biliyor, her şeyle rağmen büyüyeceğini öngörüyorduk. Nitekim yıl içerisinde ihracat rekorları kıran sanayicilerimizin yer talepleri artmaya başlamıştı bile. Bu nedenle herkesin kriz tellallığı yaptığı bir dönemde; 2010 yılı başında biz 5. bölge hazırlığına başladık. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde başlayan prosedürleri, devlet yetkililerimizin desteği ile kısa zamanda aştık ve 22 Temmuz'a yer seçimi çalışmalarına başladık" şeklinde konuştu.
Nakıboğlu, 5. bölgeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Tüm bölgelerimizin birbiriyle entegre bir yapıda olması için 5. bölgeyi de mevcut 3. bölgemizin bitişiğinde planladık. Kamulaştırma kararının alınması ve tapuda parseller üzerine şerh koyma gibi işlemler için Sanayi Bakanlığı'ndan kamu yararı kararı talep edilmiştir. Önümüzdeki günlerde kamulaştırma çalışmalarına başlanacaktır. Bu arada arsa tahsis başvuruları da bölge yönetimimizce değerlendirilmektedir. 2011'in ilk yarısında kamulaştırma bedelleri, etüt, fizibilite ve mühendislik hizmetleri, proje çalışmalarında doğacak finansal ihtiyaç nedeniyle, arsa ön tesislerinin yapılması ve sanayiciden ön peşinat bedellerinin alınması gerekmektedir. Ancak; bu çalışmaları sürdürürken yaptığımız ön talep toplama çalışmasıyla, 770 hektarlık alanın kısa vadede ihtiyacı karşılamakta zorlanacağı ortaya çıkmıştır."
Nakıboğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Geldiğimiz nokta hiç de küçümsenecek bir nokta değil. Türkiye'de pek çok kişinin laf ürettiği, mazeret öne sürdüğü bir dönemde biz dünyanın 170 ülkesine 4 milyar dolar ihracat yapan bir şehir konumuna geldik. Herkes konuşurken biz çalıştık, ürettik. Bölgemizin bacaları 24 saat tütmeye devam etti. Çok şükür ki, bu çabalarımız karşılıksız kalmadı. Çalışan üretti, çalışan ihracat yaptı, çalışan istihdam etti. Çalışan kazandı. Gaziantep kazandıkça, Türkiye'ye model olmuş girişimci insanları olarak, hep birlikte el ele çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Bu noktaya el ele geldik. Ortak aklın gücüyle, motivasyonuyla geldik. 5. bölgenin Gaziantep ve Türkiye ekonomisine hayır olmasını diliyor, darısı en kısa sürede 6. ve 7. bölgeler için olsun diyor, Gaziantepli müteşebbislere teşekkür ediyorum."
GSO Başkanı Nejat Koçer de, 5. organize sanayi bölgesiyle birlikte Gaziantep'in sanayi, ticaret ve ihracat rakamlarının yeniden revize edileceğini dile getirerek, "Talep çok yüksek. Talebin rakamlara dönüşmesi için elimizden geleni yapacağız. Türkiye'nin büyümesine en fazla katkı koyan şehir Gaziantep olurken, 5. organize sanayi bölgesiyle birlikte bu rakamlar bir kaç yıl içerisinde tekrar revize edilecektir" şeklinde konuştu.
GTO Başkanı Mehmet Aslan ise, "Gaziantep'in kaderinde ve alın yazısında Türkiye'nin önünü açmak var" diyerek, "5. organize sanayi bölgesinin ardından 6 ve 7. organize sanayi bölgelerinin geleceği Gaziantep, ortak aklı selamlıyor. Hepimiz el eleyiz. Gaziantep'e yakışan budur. Bu vizyonla çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı
AK Parti Gaziantep milletvekili Mehmet Erdoğan da, Gaziantep'in sanayi ve ticarette örnek olduğunu anımsatarak, "Tüm dünya işsizlikle mücadele ederken, Gaziantep istihdamını yüzde 20 artırıyor. Gaziantep, yılın ilk günlerinde 5. organize sanayi bölgesini açarak bir sanayi kenti olduğunu tescil ediyor" diye konuştu.
Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Mehmet Sarı ve Fatma Şahin de, hükümetin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, "Sanayide Gaziantep destanı yazan girişimcilerimizi kutluyoruz" dediler.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile