Tören alınanda Türk bayrağına “Gazilik” madalyası takılarak Atatürk büstüne çelenkler konuldu. Törene Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Kahraman Güneş, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Vali Erdal Ata, törende yaptığı konuşmasında, Gazianteplilerin kahramanlık destanlarından bahsederek, “Kurtuluş Savaşımız Türk milletinin büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde zamanın en güçlü devletlerine karşı tüm dünyaya emsal olmuş bir bağımsızlık mücadelesidir. Kurtuluş Savaşımız aynı zamanda tarihte var olduğu günden beri özgürlük ve bağımsızlığını bütün değerlerin üstünde tutmuş ve boynuna esaret zinciri vurulamayacağını tüm dünyaya ilanını ve ispatının günüdür. Her aşaması kahramanlıklarla dolu bu savaş içinde Gaziantep savunması bağımsızlık uğruna kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden düşmana tek yürek ve inanç birliğiyle direnerek şanlı bir destan yazan Antep halkını Anadolu başlattığı bağımsızlık mücadelesinin kıvılcımıdır. TBMM dalga dalga yayılarak Kuvayi Milliye hareketine kıvılcım olan bu destansı mücadeleyi 8 Şubat 1921 tarihinde ''Gazi'' unvanıyla ödüllendirmiş ve tarik önünde şehrimizi böylesine anlamlı ve onurlu bir övgüye layık görmüştür” dedi
Gazianteplilerin 92 yıldan beri Gazi unvanını şerefle taşıdığını vurgulayan Vali Erdal Ata, şöyle devam etti: “Gaziantepliler şehrimizin unvanı, adı ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün süngülerle silahlar ve kanla kazandığımız askeri darbelerden sonra kültür, bilim, fen ve ekonomi alanlarında da zaferler kazanmaya devam edeceğiz sözünü rehber edinerek geçmişten günümüze her konuda Anadolu’ya olmuş ve hiç şüphe yok ki bunan sonra da gazilik unvanı ve İstiklal madalyasını layıkıyla taşıyacaktır” dedi.
Gaziantep’in “Gazi”lik unvanı alıp Gaziantep oluşunun 92. yıl dönümü olduğunu anımsatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Antep'in Gazilik unvanı alıp Gaziantep oluşunun tam 92. yılı İstiklal Savaşı yılları ülke işgal altında her cephede eşsiz bir mücadele devletim imkanları daha çok garp cephesinde güneydoğuda bir şehir tek yumruk olmuş. Çoluk çocuk, genç, ihtiyar şehri işgalcilere karşı savunuyor. TBMM’nin dikkatini çekiyor ve 6 Şubat tarihinde verilen bir önergeyle bu şehir gazilik unvanıyla taçlandırılıyor. Savaş devam ederken ve merkezi hükümet askeri yardımı yapamadığı bu şehri Gazilik unvanıyla ödüllendireyim onlara bir moral olsun diyor. Bu Gaziantepliler için büyük bir onur ve motivasyon oluyor. Güçleri artık daha fazla kullanıp şehri işgalcilere karşı son damlalarına kadar savunuyorlar. Aslında Antep tarihine baktığımız zaman 19. yüzyılda da buna benzer bir direnişi görüyoruz. Bu tabi ki tarihe çok fazla yansımamış. Kavalalı Mehmet Paşa’nın Antep'i işgaline karşı Anteplilerin bir direnişi yani bu şehir hiçbir zaman dışarıdan yapılacak müdahaleleri kabul etmemiştir. Şimdi de öyledir. Hiç kimse bu şehirdeki milli birlik ve beraberliği bozmaya kalkışmasın bu şehir tek yumruk olur ve gücünü gösterir. Her zaman söylüyoruz. Burası Antep başka bir yere benzemez.” Yapılan konuşmalar sonrası Gazilik Kupası Karate turnuvasında dereceye giren sporculara madalya ve sertifikaları verildi.
Gaziantep Büyükşehir Halk Topluluğu tarafından halay çekilerek kutlandı .
Gaziantep’e Gazilik Unvanının Verilişinin 92. Yıldönümü
Gaziantep’e ‘Gazi’lik unvanının verilişinin 92. yıl dönümü Demokrasi Meydanı’nda yapılan tören ile kutlandı.