Gaziantep - İsviçre Tanıtım Ve Ticari İşbirliği Toplantısı Gto'da Gerçekleştirildi

Gaziantep - İsviçre Tanıtım Ve Ticari İşbirliği Toplantısı Gto'da Gerçekleştirildi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında İsviçre ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek, firmaları İsviçre ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek, İsviçreli ve Türk firmalar arasında ortak ticaret ve yatırım imkanlarını görüşmek amacıyla "Gaziantep-İsviçre Ülke Tanıtım ve Ticari İşbirli

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında İsviçre ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirmek, firmaları İsviçre ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirmek, İsviçreli ve Türk firmalar arasında ortak ticaret ve yatırım imkanlarını görüşmek amacıyla "Gaziantep-İsviçre Ülke Tanıtım ve Ticari İşbirliği Toplantısı" gerçekleştirildi.
İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Müsteşarı Urs Wüest'e, Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Levent Durukan'a ve TIM International Danışmanlık firması sahibi İlka Timur'un da katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, Türkiye ile İsviçre arasındaki dış ticaret hacminin yıllar itibariyle, 2009 yılı hariç, sürekli artış gösterirken, dış ticaret dengesinin sürekli olarak ülkemiz aleyhine açık verdiğine dikkat çekti. Göçer, ilk kez 2009 yılında 1,9 milyar dolar düzeyinde ticaret fazlası verildiğini anımsattığı konuşmasının devamında şu bilgileri verdi:
"İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2008 yılında 8,4 milyar iken 2009 yılında 5, 9 milyar dolara gerilemiştir. Bu düşüşün nedeni ise 2008 yılında 5,6 milyar dolar olan ithalatımızın 2009'da 2 milyar dolara düşmesidir. Türkiye'nin İsviçre'ye ihracatı 2008- 2009 döneminde yüzde 37 artarak 3,9 milyar dolar ile 1989-2009 yılları arasındaki en yüksek seviyesine ulaşmıştır. İsviçre'ye yönelik 3,931 milyar dolar değerindeki 2009 yılı ihracatımızın 3,331 milyar dolarlık bölümünü altın ihracatı oluşturmaktadır. Diğer önemli ürün grupları ise Gıda sanayi ürünlerinin yanı sıra başta binek otomobiller, kamyonlar, otobüsler, oto yan sanayi ürünleri, kara taşıtları ile bunların aksam ve parçaları, örme giyim eşyası ve aksesuarları, başta TV'ler, elektrikli ev aletleri, elektrikli motorlar, jeneratörler, transformatörler olmak üzere elektrikli makineler ile bunların aksam ve parçalarıdır. Bu ürün grupları İsviçre'ye ihracatımızın yüzde 94'ünü oluşturmaktadır. Gaziantep - İsviçre ticari ilişkilerine bakıldığında ise Gaziantep'ten 2009 yılında İsviçre'ye, çoğunluğu Antepfıstığı, plastik ve mamulleri, halı, kırmızı mercimek, suni-sentetik ipliklerden oluşan yaklaşık 3,5 milyon dolarlık bir ihracat yapılmıştır."
Konuşmasında, Gaziantep'in bulunduğu stratejik konum itibariyle İsviçre için Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılan bir kapı olma özelliği taşıdığını ve sağlanacak işbirlikleri ve yatırımlarla Gaziantep ve İsviçre arasındaki ilişkilerin daha üst seviyelere taşınmasının amaçlandığını da kaydeden GTO Genel Sekreteri Halil Göçer,
"Özellikle üçüncü pazarlara Gaziantepli ve İsviçreli firmaların işbirliği içinde açılmasının, ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat niteliği taşıdığını düşünmekteyiz. Bu bakımdan, toplantımızın, firmalarımız ve katılımcılarımız açısından verimli geçmesini diliyor, İsviçre Büyükelçiliği müsteşarı, ticaret müşaviri, TIM International danışmanlık firması yetkilisi ve Odamız üyesi firma temsilcilerimize toplantımıza iştiraklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Müsteşarı Urs Wüest de, toplantıya katılan firmalara Türkiye ve İsviçre arasındaki ticari ilişkilere gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, İstanbul ve batıdaki bazı kentler kadar olmasa da Gaziantep ve İsviçre arasında ticaret gerçekleştirildiğini, ancak ticaret hacminin istenilen seviyede olmadığını kaydetti. Urs Wüest, şunları söyledi:
"Türkiye'nin Avrupa ülkelerine yaptığı büyük bir ihracat var. Avrupa'ya ihraç edilen ürünler buradan İsviçre'ye giriyor. Dolayısıyla dolaylı ve direkt bir ticaret hacmimiz mevcut. İnanıyorum ki iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek üzere imkanlar mevcut. İstanbul'daki firmalara Gaziantep'in gönderdiği bir takım ürünler var. Onlar belki başka ürünlerle karışık İsviçre'ye ihraç ediliyordur. Gaziantep'in coğrafi konumu itibariyle birçok pazara yakınlığını biliyoruz. İsviçreli firmaların da bu avantajdan ve potansiyelden yararlanmak isteyeceklerinden eminim. Amacımız Hem Türkiye-İsviçre, hem de Gaziantep-İsviçre arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek. Bu amaçla buradayız ve olumlu sonuçlarla buradan ayrılmayı umut ediyorum."
Konuşmaların ardından GTO Genel Sekreteri Halil Göçer ziyaretleri anısına İsviçre'nin Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Müsteşarı Urs Wüest'e plaket takdim etti. Toplantının devamında ise, Gaziantep ve İsviçre arasında yatırım ve işbirliği olanakları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile