Gaziantep Kültür Ve Edebiyat Günleri

Gaziantep Kültür Ve Edebiyat Günleri

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı tarafından, SODES kapsamında 'Okuma Alışkanlığının Kazandırılması' projesi çerçevesinde, Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay tarafından 'Gaziantep Sosyo-Kültürel Yaşamında Kahvehanelerin Etkileri' konulu konferans verildi.

Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı tarafından, SODES kapsamında "Okuma Alışkanlığının Kazandırılması" projesi çerçevesinde, Gazeteci-Yazar Bülent Ağcabay tarafından "Gaziantep Sosyo-Kültürel Yaşamında Kahvehanelerin Etkileri" konulu konferans verildi.

Gaziantep'te kahvehane kültürünün, özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarında şehrin sosyo-kültürel yaşamında önemli yer tuttuğunu söyleyen Ağcabay, günümüzde bu tür mekanların, işsizlerin ve emeklilerin uğrak yeri olarak görülse de, eski kahvehaneler zaman öldürmek için değil, okuma kültürünün ağırlıkta olduğu, toplumun ileri gelenlerinin buluşup, beyin fırtınası yaptığı yerler olduğunu söyledi. Ağcabay, şunları kaydetti:
"Bir dönem, şairlerin, yazarların ve zamanın entelektüellerinin buluştukları, ülke sorunlarını konuşup, tartıştıkları mekanlar olan kahvehaneler, giderek sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak toplumdaki yerlerini aldılar. Kahvehaneler süreç içerisinde, 'Hayat Mektebi', 'Halk Kütüphanesi' hatta 'Hayat Fakültesi' olarak da anılmıştır."

"Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden Sait Faik'in, 'Kıraathaneye gitmemiş bir üniversitelinin tahsilini yarım sayarım' sözlerinden, kahvehaneleri birer eğitim kurumu olarak gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz" diyen Ağcabay, geçmişte kahvehanelerin, duvarlarına askere çağrı listelerinin asıldığı, seçmen kütüklerinin askıya çıkarıldığı, dost meclislerinin, siyasetin nabzının attığı neredeyse tek iletişim merkezleri olduğunu söyledi.
"Maarif ve Tahmis Kahvehanelerinin müşteri profili bulundukları çevreye bağlı olarak farklılıklar görülmektedir" diyen Ağcabay, "Tahmis Kahvehanesi'nde esnaf, köylü ve tömbeki müşterileri ağırlıktayken, Maarif Kahvesi'nin müdavimleri daha çok bürokrat, eşraf ve aydın kimselerden oluşmuştur. Müşterilerinin çoğunun başında fötr şapkası, boynunda kravatı ve koltuğunun altında gazetesi olduğu birçok kaynakta karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

Ağcabay, "Bugün toplumun aynası olan bu mekanlar için, Gaziantep'in ünlü yazarı Ülkü Tamer'in 'Kahvehanelerin nereden nereye geldiğine bakalım, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görürüz' sözlerinden, 'Kahvehanelerin Toplumun Aynası' olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" ifadesinde bulundu.

Konferans öncesinde şair-yazar Mehmet Kara tarafından şiir sohbeti düzenlendi. Kara, şiirle ilgili düşüncelerini paylaşırken, kitaplarındaki şiirlerden de örnekler sundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile