STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.S., Gaziantep makine ve metal sanayi ekosisteminin, savunma sanayi sektörüne geçis yapmasi ve yüksek katma degerli ürünler üretmesi için baslatilan, “Gaziantep Makine ve Metal Sanayinin Dönüsümü Kapsaminda Yerinde Analiz Çalismasi ve Strateji Belgesi Hazirlanmasi Projesini basariyla tamamladi. 30 firma ile yapilan saha çalismalarinin ardindan, sektörün gelisebilmesi adina yol haritasi ve strateji belgesi hazirlandi.
NATO’dan, ülkemizdeki sivil ve yerel kuruluslara kadar genis bir yelpazede danismanlik hizmeti saglayan STM ThinkTech, yerli ve milli sanayi üretim ekosistemine iliskin analiz ve karar destek sistemi gelistirme yetkinligini, Konya’dan sonra Gaziantep’e tasidi.
STM ThinkTech, Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA) ile 25 Eylül 2020 tarihinde imzaladigi is birligi sözlesmesi çerçevesinde, Gaziantep’te metal ve makine sanayinde üretim yapan firmalarla görüserek, sektörün gelisimi adina bir yol haritasi olusturdu.
Bu çerçevede, “Gaziantep Makine ve Metal Sanayi Dönüsüm Stratejisi ve Eylem Plani”nin kapanis toplantisi, Gaziantep Divan Otel’de gerçeklestirildi.
Toplantiya, Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sait Kirazoglu, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Saha Istanbul Genel Sekreteri Ilhami Keles, IKA Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdogan’i, GAP Bölge Idaresi Baskan Yardimcisi Dr. Nusret Mutlu, Emekli Tümgeneral Necmettin Baykul, kurum ve kuruluslar ile projede yer alan firma yetkilileri katildi.
Gaziantep üreten bir sehir
Toplantinin açilis konusmasini yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep’in üreten bir sehir oldugunu ve piyasada karsiligi olan her seyi üretme potansiyeline sahip oldugunu ifade etti.
Gaziantep’in ayni basariyi savunma sanayinde de gösterebilecegini söyleyen Vali Gül, “Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan Gaziantep’e gerçeklestirilen bir ziyarette kendisine iki konuyu arz ettik. Birincisi medikal sanayide kümelenme, ikincisi ise savunma sanayinde kümelenme ile ilgiliydi. Bu konular özellikle Ankara’da karsilik buldu. Sanayi Bakanimiz Sayin Mustafa Varank ve tüm yetkililer buraya gelerek sanayicilerimizi dinlediler. Ayrica Savunma Sanayi Baskanimiz ve yardimcilari da sehrimize gelerek firmalarimizin çalismalarini ve sehrimizin potansiyelini yerinde gördüler. Sehrimiz de düzenlenen TEKONEFST Festivali ve Sayin Selçuk Bayraktar’in ziyareti bir paradigma degisikligi sagladi. Yerelde de Gaziantep Sanayi Odamizin koordinasyonunda çalismalarimiz devam etmektedir. Savunma sanayimize güç katacak bu çalismanin sehrimiz ve ülkemiz adina hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.
“Gaziantep’in basarisi pandemiye ragmen devam etti”
Gaziantep’in makine-metal sanayi ve savunma sanayinde çok önemli atilimlar gerçeklestirdigine isaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, ayni basarinin pandemiye ragmen devam ettigini söyledi.
“Gaziantep’in bu basarilarini ilerleyen dönemlerde de sürdürecegine inaniyorum” diyen Koçer, “Gaziantep’in üretimdeki basarisinin makine ve imalat sanayi sektöründe de geçerli oldugunu rakamalarla görüyoruz. Sehrimizde bir yandan savunma sanayine yönelirken diger yandan makine-metal ihracatinda da olumlu gelismeler yasaniyor” ifadelerini kullandi.
“Teknofest festivali firmalarimiza önemli katkilar sagladi”
Ülke genelinde savunma sanayide son 20 yildir önemli atilimlarda bulunuldugunu söyleyen AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoglu, “Gaziantepli firmalarimiz savunma sanayine ve bu noktadaki üretim sürecine dahil olarak önemli mesafeler kat edeceklerdir. Özellikle Gaziantep’te yapilan TEKNOFEST Festivali kapsaminda ASELSAN, ROKETSAN gibi sirketlerin sehrimize gelmeleri savunma sanayine yönelen firmalarimiza önemli katkilar sagladi” dedi.
Savunma sanayi bize teknolojik dönüsümün kapilarini açacak
Ülke çapinda Sanayide Dönüsüm Hamlesi ile önemli mesafeler kat edildigini, bu noktada Gaziantep’te de önemli projelerin hayata geçirildigini ifade eden GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, endüstri 4.0, ileri teknoloji ve yüksek katma deger ile daha üst seviyeleri hedeflediklerini söyledi.
Savunma sanayisinde yasanan gelismelerin milli ve yerli üretimde saglanan basarinin sürdürülebileceginin göstergesi oldugunu vurgulayan Ünverdi, “Savunma sanayi bize teknolojik dönüsümün kapilarini açacak ve bu kültürün yerlesmesini saglayacak. Biz de Gaziantepli sanayiciler olarak bu süreçte etkin bir sekilde var olmak istiyoruz. Savunma sanayine yönelik ilimizde yapilacak kümelenme çalismalariyla, bölge potansiyelini de degerlendirerek savunma sanayinde Gaziantep’in önemli bir merkez olacagina yürekten inaniyorum. Sayin Valimiz, belediye baskanlarimiz, milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluslari, is dünyasi ve tüm kurumlari ile Gaziantep’in savunma sanayinde yer alabilmesi için büyük bir mücadele veriyoruz. Bu kapsamda tüm sehir protokolümüze ve STM Müdürü Sayin Özgür Güleryüz, SAHA Istanbul Genel Sekreteri Ilhami Keles ve çalismalarimiza destek olan herkese çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
“Gaziantepli sanayicilerimizin yaninda yer almaya devam edecegiz”
STM olarak askeri deniz platformlarindan otonom sistemlere, siber güvenlikten uzay teknolojilerine, komuta kontrol sistemlerinden teknoloji tabanli danismanlik faaliyetlerine kadar genis bir yelpazede çalisma yürüttüklerini ifade eden STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise, “T.C. Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) öncülügünde mühendislik, teknoloji ve danismanlik faaliyetlerimizi yürütürken, yerli is ekosistemimizi de bu sürece dahil ediyoruz. Simdi de, Gaziantep ekonomisinin lokomotif sektörlerinden; makine ve metal sanayii ekosisteminin, verimliligi ve katma degerini artirmak üzere baslattigimiz projenin sonuna geldik. STM olarak IKA ile bu is birligini yapmis olmaktan, teknoloji ve tecrübemizle yerli üreticilerimize destek sunabilmekten dolayi mutluyuz. Gaziantep makine ve metal sanayisinin hem mevcut yetenek envanterini hem de üretebilecegi katma degerli ürünleri ortaya çikaran bu yol haritasi, diger bölge sanayilerin kalkinmasi için de emsal teskil edecektir. Inaniyoruz ki, Gaziantepli sanayicilerimiz burada önerdigimiz aksiyon planlarini hayata geçirerek; gerek ülkemizin gerekse dost ve kardes ülkelerin, savunma sanayii ihtiyaçlarini karsilayacak katma degerli ürünlerle, tedarikçi konumuna da ulasirlar. STM olarak; danismanlik hizmeti verdigimiz Gaziantepli sanayicilerimizin yaninda yer almaya devam edecegiz” ifadelerine yer verdi.
“Gaziantep ülkemizin lokomotif sehirlerinden bir tanesidir”
Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz da Gaziantep’in tekstil, hali, ayakkabi, gida ve makine-metal ve kimya sektörlerinde önemli bir rekabet avantajini elinde bulundurduguna dikkat çekerek sözlerini söyle sürdürdü:
“Gaziantep üretim, istihdam ve ihracatta ülkemizin lokomotif sehirlerinden bir tanesidir. Ipekyolu Kalkinmasi Ajansi olarak sehrimizin rekabet gücünü Gaziantep Sanayi Odasi is birligi ile baslattigimiz Imalat Sanayinde Dönüsüm Programi ile harekete geçirdik. Bu program kapsaminda ilk olarak Gaziantep’te makine-metal sanayisinde faaliyet gösteren firmalarla beraber Ankara’ya bir teknik ziyaret düzenledik. Bu ziyaret kapsaminda Savunma Sanayi Baskanligimiz, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlügümüz, Savunma Sanayi Baskanligimiza ait vakif sirketlerimizin kurdugu ASELSAN gibi firmalarimiza ve özel sektör yatirimlarina ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretler firmalarimiza önemli katkilar sagladi.”
“Gaziantep rol model oldu”
“Savunma sanayi yüksek teknoloji gerektiriyor ve bu nedenle de firmalarin teknolojik yetkinliklerinin katma degeri daha yüksek bir ürünü gelistirme noktasinda yeterli olmasi gerekiyor. Bundan dolayi Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Sayin Adnan Ünverdi, savunma sanayine girme konusunda proaktif davraniyor” diyen SAHA Istanbul Genel Sekreteri Ilhami Keles, SAHA Istanbul ile Gaziantep Sanayi Odasi arasinda imzalanan Gaziantep Savunma Sanayi Gelistirme Isbirligi Protokolü’nü örnek olarak gösterdi. Protokolden sonra çok sayida talep aldiklarini belirten Keles, “Gaziantep bu anlamda rol model oldu. Çünkü Gaziantep sanayisinin potansiyeli ve ihracat degerleri çok yüksek. Bizim yapmamiz gereken savunma sanayi projelerinden firmalarimizi haberdar etmek. Projelerde yer alabilmeleri için kurumsal altyapilarini gelistirmek. Bu sebeple projelerde farkli yetenekteki firmalari projelerin bir parçasi haline getirmeyi hedefliyoruz” diye konustu.
Toplantiya katilan Emekli Tümgeneral Necmettin Baykul da yapilan çalismanin çok önemli oldugunu belirterek, izlenecek yol haritasi ve yürütülecek çalismalar hakkinda önerilerini dile getirdi.
Makine - Metal Sanayi Dönüsüm Stratejisi ve Eylem Plani Tanitim Toplantisi, STM Thinktech Grup Lideri Dr. Hilmi Özdemir’in Gaziantep savunma sanayi ve makina metal sektörü ile ilgili hazirlanan raporla ilgili yaptigi sunumun ardindan sona erdi.
Rapor hakkinda
30 firma ile saha çalismasi yapildi
Gaziantepli sanayicilerin sahip olduklari tecrübe ve potansiyelin imalatta yüksek katma degerli ürünlere dönüstürülmesi, savunma sanayii ve ülke ihtiyaçlarina cevap verir hale gelebilmesi amaciyla yola çikilan proje; veri toplama, analiz ve raporlama safhalarindan olustu. Eylül 2020’de imzalarin atilmasiyla baslayan proje toplamda 4,5 ay sürdü ve ilk olarak kentte metal ve makine sektöründe üretim yapan 143 firma arasindan 30 örneklem firma belirlendi. Bu 30 firmayi tek tek ziyaret ederek, görüsmeler gerçeklestiren STM ThinkTech danismanlari, özgün soru setleri ile firmalarin mevcut üretim verilerini ve yetenek envanterlerini ortaya çikardi. Projenin analiz safhasinda, veriler siniflandirilirken, firmalarin potansiyel üretim alanlari, üretebilecegi yüksek katma degerli ürünler ortaya konuldu.
432 potansiyel ürün tespit edildi
Yapilan çalisma sonucunda, Gaziantep makine ve metal sanayi ekosisteminin imkan ve yetenekleri ile uyumlu, Uluslararasi Standart Siniflandirmasi (ISIC) standardinda yer alan toplam 374 yetenekten 71’inin bulundugu belirlendi. Çalismalarda, bölgesel bazda toplam 432 potansiyel ürün oldugu tespit edildi.
Gaziantep’e ihracatta sinif atlatacak sistem önerileri
Proje kapsaminda, sistem düsüncesi yaklasimi ile yapay zeka ve ekonomik karmasiklik modeli gibi yöntemler de esas alinarak, sektörün ve ekosisteminin gelismesine katkida bulunmak ve ekonomik açidan yasanabilecek olasi senaryolara iliskin analizler yapilarak, “Gaziantep Makine ve Metal Sanayi Dönüsüm Strateji” belgesi olusturuldu. Gaziantep makine ve metal ekosisteminin, katma degerli yüksek savunma sanayi ürünleri üretme yetkinlige ulasabilmesi için projede, bir “dönüsüm modeli”nin hayati geçirilmesi önerisi getirildi.
Bu çerçevede; kamu ihtiyaçlari, çevre bilinci, ihracat potansiyeli gibi faktörler göz önüne alinarak, bölgenin ekosistem özellikleri ile yeteneklerine uygun, savunma sanayii platformlarinda da kullanilabilecek 5 alternatif sistem önerisinde bulunuldu. Geçis asamasi kapsaminda; savunma platformlarinda kullanilabilecek güç aktarim sistemleri, kirli su aritma sistemleri, deniz suyundan tatli su üretim sistemleri ve yagmur suyu toplama sistemlerinin Gaziantep’te üretilebilecegine dikkat çekildi. Söz konusu potansiyel ve firsatlarin hayata geçirilebilmesi için firmalar tarafindan kurumsal yönetim danismanligi alinmasi gerektigi de çalismada vurgulandi. Ayrica, firmalar tarafindan savunma sanayiine geçis sürecinde kullanilabilecek rehber niteliginde “Savunma Sanayii Adaptasyon Matrisi” hazirlandi.
Gaziantep Metal Sanayi Dönüsümü Stratejisi Ve Eylem Plani Tanitim Toplantisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Gaziantep Valiliginin koordinasyonunda, STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.S., Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA) is birliginde hazirlanan Makine-Metal Sanayi Dönüsüm Stratejisi ve Eylem Plani Tanitim Toplantisi gerçeklestirildi.