Tarihçi Adil Dai'nin katkılarıyla dönemin Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can tarafından 2008'de 6 bin 317 şehidin anısını yaşatmak amacıyla tarihi bir evde kurulan 3 katlı müzede, Antep Savunması'nın nasıl kazanıldığı kronolojik panolar eşliğinde anlatılıyor.
Şehitlerin ilk defnedildikleri Esenbek Camii haziresindeki Antep Harbi Şehitliğinin yanında yükselen 12 odalı müzede, asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadele anlatılıyor.
Gazianteplilerin evlerinde sakladıkları aile yadigarı savaş hatıralarını sergilenmek üzere bağışladıkları müzenin en ilgi çeken bölümünü ise "mağara" oluşturuyor.
Bahçesinde kaleden indirilen Ramazan topunun bir benzeriyle ziyaretçilerini karşılayan müzenin altındaki mağarada, Antep'in bir orduya karşı koyuşunun sırrı, mermi toplayan çocuklar, İmalat-ı Harbiye, kadınların mücadelesi ve şehitlerin nakli canlandırılıyor.
Cephanede boş kovan ve fişekleri toplayan çocuklar, kullanılamaz durumdaki silahları tamir eden ve sahan bombası yapan ustalar, anaların yakarışları, Çello'nun kızı Emine'nin elinde kazmayla halkı direnmeye çağırması heykellerle tasvir ediliyor. Mağarada, ayrıca o dönemde gömülen şehitler için 1935'de gerçekleştirilen devlet töreninin temsili canlandırması da yer alıyor.
Müzede, savaş günlerinin zor şartları gerçek olaylar ve fotoğraflarla adeta yeniden yaşatılıyor. Cephanesiz kalan müdafilere şehrin fedakar ustalarının söğüt kömürü, güherçile ve kükürtle yaptıkları kara barutun da anlatıldığı müzede, Fransızlara ait silah parçaları, şehir halkının kullandığı tabanca, av tüfeği, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek ve nacaklarla şehitlere ait birçok eşya sergileniyor.
-Yoklukların silahı "tak-takı" ve "sahan bombası"-
Antep Savunması'nda makineli tüfek sesi çıkaran ve Fransız askerlerini korkutmak amacıyla tahtadan yapılan "tak-takı" ile yokluklar sonucu halkın bakır yemek kaplarıyla yaptığı "sahan bombası" sergilenen dikkat çekici eserler arasında bulunuyor.
Antep halkının Kurtuluş Savaşı'nda verdiği mücadeleyi anlatmak amacıyla kurulan ve açıldığı günden bu yana yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği belirtilen müze, şimdiye kadar ziyaretçilerin düşüncelerini aktardığı 10 defter eskitti.
Antep Savunması'nın 86 panoyla anlatıldığı müze, pazartesi dışında her gün 08.00-17.00 saatlerinde hizmet veriyor.
Muhabir: Veli Gürgah-Adem Yılmaz
Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Gaziantep Savaş Müzesi'nde, Şehitlere Ait Birçok Eşya Sergileniyor
Gaziantep'te, yokluklar içerisinde kazanılan Antep Savunması'nı gelecek nesillere aktarmak amacıyla 5 yıl önce kurulan Gaziantep Savaş Müzesi'ni yaklaşık bir milyon kişi ziyaret etti.