Gaziantep Kolej Vakfı Özel Liseleri Avrupa Gençlik Parlamentosu Kulübü tarafından organize edilen ve Türkiye’nin birçok ilinden yaklaşık 200 öğrencinin katıldığı 1. Gaziantep Kolej Vakfı Ulusal Forumu açılışında konuşan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz Gaziantep eğitimi hakkında bilgiler verdi.
Gaziantep’te 594 bin öğrenci ve 25 bin öğretmen bulunduğunu belirten Yanmaz,"Gaziantep öğrenci potansiyeli ve genç nüfus açısından İstanbul, İzmir, Bursa ve Şanlıurfa’dan sonra beşinci il konumundadır. Gaziantep’in 60 km ilerisinde ise savaş devam ediyor. Biz o savaşın mağdurları olan Suriyeli çocukların da eğitimleri için kucak açmış durumdayız. İlimizde 53 geçici eğitim merkezinde ve resmi ve özel okullarımızda toplam 55 bin 75 Suriyeli kardeşimize de eğitim faaliyetlerini kendi öğretmenleri aracılığıyla veriyoruz. bin 575 Suriyeli öğretmen bu alanda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Gaziantep’te Suriyeli öğrencilere faydalı olmaktan da gurur ve onur duyuyorum" dedi.
NOBEL’E ADAY GÖSTERDİ
Suriyeli çocuklara eğitim verme konusunda Gaziantep Nobel’e aday bir şehir olduğunu belirten Yanmaz "Gaziantep bu konuda model bir şehir. Bir yıl önce göreve geldiğimizde 22 bin öğrencisi olan Suriyeli sığınmacıların şu anda öğrenci sayısı 55 bini buldu. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Öğrencilerimizin temel eğitim, orta öğretim ve hayat ve öğrenme bölümlerini açarak ilimizde bir farkındalık oluşturduk. Bu farkındalığın içerisinde de özel okullarımız ve resmi okullarımızda da 10 civarında Suriyeli öğrencimiz eğitim görmektedir. Tabi ki ilimizin potansiyeli anlamında özellikle gençlik formunun konusu olması açısından özellikle belirtmek isterim. İnşallah bu konuyu da irdelersiniz ve sonuç raporunu ilgili yerlere ulaştırma konusunda gayret gösteririz hep birlikte Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili bu forumda bir masa etrafında değerlendirmenizi öneriyorum” diye konuştu.
ÖZEL OKULLARIN POTANSİYELİ YÜKSEK
Milli Eğitim Müdürü Yanmaz yaptığı konuşmasında Gaziantep’te özel okullarla ilgili yürütülen çalışmalar ve istatistiki verilere de değinerek “Gaziantep’in geçen yıl ki özel okulda okuyan öğrenci sayısı %3’lerdeydi. Bu gün itibaren bu oran %9’a çıktı. Peki ne değişti. 1104 okulumuz vardı. Geçen yıl 60 civarında özel okulumuz varken şu anda 100 okulumuz var. Temel liselerde açıldıktan sonra ilimizin şu an 4077 öğrencimiz özel okullarda okumaktadır. Bu da yaklaşık %8- %9’lara tekabül ediyor. İlimizin %8’lik oranı yeterli değil. Gaziantep’in potansiyeli özel okul açma konusunda, özel okulların geliştirilmesi ve alt yapılarının sağlamlaştırılması konusunda yeterli. Özel Okullar açısından Gaziantep’te potansiyel mevcut” dedi.
ÜNİVERSİTE BİTİRME ORANI YÜZDE 8
Gaziantep’te üniversite bitirme oranının TÜİK verilerine göre Türkiye ortalamasının altında olduğunu da ifade eden Yanmaz “Gaziantep ili Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden birisi. Gaziantep’te ki dezavantajlı bölgelerin yaşayan ebeveynler çocuklarının okumasına değil, çocukların bir an önce işe girmesi ve aileye katkı sağlaması bekleniyor. Burada göçlerle gelen insanların birinci önceliği eğitim değil, iş imkanını bir an önce yakalamak. İş imkânı yakalayabilmek içinde üniversiteyi bitirme gibi özel bir gayretleri yok. Bizim dezavantajımız bu yani sanayi şehri olunca ilkokul, ortaokul, liseye bile başlamadan okulu bırakıp bir iş sahibi olabilmek için gayret gösteren ebeveynler ve buna bağlı gençler var. Bu da iş bulma imkanı sağladığı için üniversiteye gitme imkanının engellenmesi oluyor. Gaziantep’in demografik yapısında 2014 verilerine göre 110 bin üniversite mezunu var. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. 1 milyon 931 nüfuslu şehrimizde 110 bin üniversite mezunu olduğuna göre Türkiye’nin üniversiteyi bitirme oranı TÜİK verilerine göre 12,3 bizim ise üniversiteyi bitirme oranı yüzde 8’lerde. Dezavantajlı bölgelerdeki öğrencilerimiz liseyi bitirince iş imkanı bulabilirken zengin ailelerin çocukları da bir an önce kendi iş yerlerinde görev almak istediği için böyle bir olayla karşı karşıyayız. Biz önümüzdeki süreçte inşallah anne baba eğitimiyle yetişkinlere vereceğimiz eğitimle bunu kırıp Türkiye ortalamasını yakalamayı planlıyoruz. Bunu başarmamız lazım. Bu gün böyle bir toplantıda siz değerli gençlerimizin de eğitim konusunda belirlediğiniz konuları kendi aranızda tartışarak sorunlar ve çözüm önerileriyle birlikte projelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Toplantının başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Gaziantep Suriyeli Çocukların Eğitimi Konusunda Nobel Adayı Bir Kent
Gaziantep’te 55 bin Suriyeli öğrencinin eğitimlerinin bin 575 Suriyeli öğretmenle birlikte sürdürüldüğünü belirten Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Gaziantep’in Suriyeli çocukların eğitimi konusunda Nobel adayı olması gerektiğini söyledi.