Eğitimde Kültürel Koruma alanında Gaziantep Modeli ele alınıyor. ÇEKÜL Akademi ve Tarihi Kentler Birliği’nin işbirliği ile ‘2. Alan Yönetimi; Birlikte Yönetme Modeli’ konulu eğitim semineri başladı.
Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda üç gün süren seminere Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerin koruma alanında çalışan ekipleri, mimarlar, şehir plancıları, inşaat mühendisleri, sanat tarihçileri, arkeologlar olmak üzere üst düzey temsilcilerden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ekibinin 2004 yılından beri ÇEKUL Vakfı ile işbirliği içinde yürüttüğü kültürel miras alanlarında bütüncül yaklaşıma dayalı proje yönetimi çalışmalarından edindiği deneyim zenginliğinin ülke çapında paylaşılması amacıyla gerçekleştirilen eğitimlerinin ikincisinin Gaziantep’te yapılması, Gaziantep’in Tarihi Restorasyonlara verdiği önemin bir göstergesi olarak algılanıyor. Yerel yönetimlerde, özellikle kültür mirası koruma amaçlı kullanılan, alan yönetiminin yasal çerçevesi, uygulanmasının önündeki engeller ile uygulamaya ilişkin çözümler konusunda bilgi verilmesinin amaçlandığı eğitimde, Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından ‘Değişen Dünya ve Yeni Aktörler, Statükonun Direnci, Yasal Çerçeve, Katılım Mı? Birlikte Yönetim Mi? ,Türkiye ve Dünya’dan Örnekler, Selimiye Camii ve Külliyesi UNESCO Süreci, Sorunlar ve Çözüm Önerileri ve Alan Gezisi’ başlıkları altında bilgiler paylaşıldı.
Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, “Dünyadaki kültür ve dünya mirası korunması konusunda uygulanan mevcut yöntemlerden istenilen sonuç alınamadığı için yeni yöntemler aranmaktadır. Eskiden yöneticiler kendi başlarına rahatlıkla karar alarak uygulamaya geçebiliyorlardı. Yani bizim adımıza bir şeyler yaparlardı. Oysa, değişen dünya düzeninde yeni aktörler devreye girdi. Bu yeni düzen bize tek başımıza uygulama şansı vermiyor. Yeni dünya düzeninde görüş ve önerilerin aynı potada eritildiği yeni bir yönetim modeli gelişti; bunun adı ‘Alan Yönetimidir’. Bu yeni kavram yasal dayanağı olan bir kavramdır. Bildiğini gibi statüko dünyanın hiçbir yerinde elindeki gücü severek ve isteyerek paylaşmaz. Alan yönetimi adını verdiğimiz bu yeni kavram ile belirlenen yeni strateji kamu, yerel, sivil ve özel birlikteliği sağlamaktadır. Gaziantep’te ve Tarihi Kentler Birliğinde alan yönetimi başarıyla uygulanmaktadır ve model teşkil etmektedir. Alan yönetiminin uygulanması UNESCO tarafından olmasa olmazların başında gelmekte ve alan yönetimini kuramamış ve yönetim planı hazırlanmamış çalışmaları dikkate almamaktadır” dedi.
Oturumlarla geçen Seminerin ikinci günü Gaziantep’te gerçekleştirilen çalışmaların alan ziyaretleri ile tamamlanan çalışmaların yerinde görülüp, değerlendirilmesine ayrıldı.
Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve üç gün sürecek eğitim programı sonrasında katılımcılara sertifika verilecek .
Gaziantep Tarihi Restorasyonları İle Model Oldu
Tarihi Kentler Birliği’nin ÇEKUL Akademi işbirliğinde ikinci alan eğitimi Gaziantep'te yapılıyor.