Gaziantep'te '2. Uluslararasi Aile Sempozyumu' Basladi

Gaziantep'te '2. Uluslararasi Aile Sempozyumu' Basladi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Gaziantep Aile Akademisi ev sahipligi ve is birliginde, bu yil 2’ncisi düzenlenen Uluslararasi Aile Sempozyumu yapilan açilis etkinligiyle basladi.

Aile degerlerini koruma ve gelistirme, aile bireylerini bilgilendirici çalismalar, sorunlara çözüm odakli yaklasilmasi, sevgi ve huzur dilinin hâkim oldugu aile yapilarinin olusmasi amaciyla Gaziantep Aile Akademisi ve Istanbul Aile Vakfi is birliginde Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen sempozyum 3 gün sürecek. 15 farkli ülkeden gelen 100’e yakin seçkin akademisyenin katilimiyla yapilacak oturumlarin bu yil ki temasi “Küresel Tehditler Karsisinda Aile” olarak belirlendi.

Birlesmis Milletler (BM) “Uluslararasi Aile Haftasi” etkinlikleri kapsaminda, 2024 yilinin "Aile Yili" olarak ilan edildigi Gaziantep’te düzenlenen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran’in katildigi sempozyumun açilis töreni ile baslayan, aile kavraminin her açidan ele alinacagi sempozyumda toplam 21 oturum düzenlenecek.

“Gaziantep’ten yeni ufuk ve vizyonlarin araniyor olmasi asla tesadüf degildir”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Bakan Yardimcisi Yavuz Selim Kiran açilis programda aile kavraminin ele alindigi sempozyumdan duyduklari mutlulugu aktararak, “Bugünün dünyasinda tartistigimiz meselelerin farkli boyutlariyla Gaziantep’te ele aliniyor, degisen dünya düzeni üzerindeki yaklasimlara Gaziantep’ten yeni ufuk ve vizyonlarin araniyor olmasi asla tesadüf degildir. Neden tesadüf olmadigini her seyden önce Gaziantep’in ev sahipligi olmadigini görüyoruz. Buradaki vizyon gerçekten yeni bir heyecan katti. Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskanimizin öncülügünde sehir sadece yerel kalkinma modelleriyle degil küresel kalkinma modellerini de yerelde uzanan zincirlerin her halkasini güçlendirme konusunda Türkiye’de önemli bir yer teskil ediyor. Bu sehirde Fatma Sahin vizyonunun bütün Türkiye ve insanlik için ne kadar önemli hizmetlere vesile oldugunu da bizlere göstermistir. Bu bakimdan ev sahipligi ve sempozyumu Gaziantep’e tasidigi için bir kez daha tesekkür ediyorum” dedi.



“Medeniyetimizin temel direklerinden birisi kuskusuz aile kurumudur”

Konusmasinin devaminda akademisyenlere katilimlarindan dolayi tesekkür eden Bakan Yardimcisi Kiran, “Hem Türkiye’den hem de yurtdisindan birçok saygin akademisyenin burada sunacagi fikirler, düsünceler bizlere önemli ufuklar açacaktir. Baskanimiz Fatma Sahin’in bakanligimiza biraktigi fikri mirasi korumanin en güzel yolu teorik tartismalari takip eden degil, takip edilen ülke olmaktir. Biz büyük bir medeniyetin mirasçilariyiz. Medeniyetimizin temel direklerinden birisi kuskusuz aile kurumudur. Anayasamizda devletimiz hukuki çerçeveyi ‘Aile toplumun temeli’ tanimiyla ortaya koymustur. Aileyi korumak için atilan her adimi yerine getiriyoruz. Aile kurumu çok kapsamli ve bu kapsam bakimindan adimlarin atilmasi gereken bir kurum” ifadelerini kullandi.

“Aileyi koruyarak gelecege tasimak istiyorsak önce kendimizden baslamaliyiz”

Sempozyumun açilis programinda konusan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, küresellesen dünya ile beraber aile kurumu üzerinde büyük tehditlerin olustuguna vurgu yaparak, “Küresellesme dedigimiz sey, sosyal adalet ve barisin saglanmadigi, çevresel kalkinmanin hayata geçirilmedigi, bir damla petrolün bir damla kandan çok daha degerli oldugu bir dünyaya dur demek için buradayiz. Buna dur demenin en önemli kismi aile. Aile bizim inancimizin, kültürümüzün en mukaddes hazinesi, nimeti, güvenli limani. Bu yüzden Istanbul Aile Vakfi bu konuda önemli. Aile kurumuna karsi gelen tehditleri engellemede bu vakif önemli bir durus. Aileyi koruyarak gelecege tasimak istiyorsak önce kendimizden baslamaliyiz. Kalbimizdeki bütün kötü duygulari yok etmemiz gerekiyor. Onun yerine sevgiyi, vicdani, rahmeti bu kalbin içine tasimak gerekiyor. Ailede kadin ve erkegin birbirine iyi davranmasi, emanetçi olmasi gerekiyor. Peygamberimizin hayati bizim için en büyük örnek. Nasil bir baba, es olduguna bakmamiz gerekiyor” seklinde konustu.



“Bu sehri güçlü huzurlu kilmanin yolu aile merkezli çalismaktir”

Konusmasinin devaminda aile huzurunun saglanmasi için gençlerin degerlerini bilip, sahip çikarak egitilmesi gerektigine vurgu yapan Baskan Sahin, “Sehrin imari için sadece altyapi yeterli degil. Bugün aileler neden mutsuz denilince bize sevgi, rahmet sebekeleri gerekiyor. Bunlari bizim medeniyet kodlarimiza göre kurmazsak bugün yasadigimiz sorunlarla kaliyoruz. Sehri imar ederken nesli ihmal etmemiz için Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak dogan her çocugun egitimde degerler egitimini güçlü bir sekilde almasini, Aile Akademisi’ni kurdugumuzda ergenlige bu degerlerle gençlerimizi hazirlamamiz gerekiyor. Bunlarin hepsini yaptigimizda ailenin korunmasini saglariz. Bu sehri güçlü huzurlu kilmanin yolu aile merkezli çalismaktir. Biz bu emanete sahip çikiyoruz” dedi.



“Burada atilacak adimlarin temelinde aile ve nesilleri korumak vardir”

Istanbul Aile Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Ali Riza Arslan ise konusmasinda vakfin verdigi hizmetler hakkinda bilgi vererek, “Vakif olarak 2020 yilindan itibaren ‘Medeniyetin Temeli Aile’ diyerek insani, milli, manevi degerli korumak amaciyla faaliyet yürütmekteyiz. Aile yapisini korumak ve güçlendirmek amaciyla bu yil ikincisini düzenledigimiz sempozyum için Türkiye ve dünyanin dört bir yanindan akademisyenler, politika yapicilarin ve STK’lari bir araya getirdik. 3 günlük sempozyumda yapilacak konusma ve tartismalarin aile kavramini güçlendirmek adina önemli katkilar saglayacagina inaniyorum. Dünyadaki gelismeler toplumumuzdaki ve bütün dünyadaki aile yapilarini temelden tahrip etmektedir. Kadim aile degerlerinin erozyona ugramasi toplumun yapisini zayiflatmakta, kimlik bunalimlarina yol açmaktadir. Bu tehditler artik uluslararasi platformlarda da daha sik gündeme gelerek tartisilmaktadir. Burada atilacak adimlarin temelinde aile ve nesilleri korumak vardir” diye konustu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydin da konusmasinda ailenin önemine vurgu yaparak çalistaya katilim saglayan herkese tesekkür etti.

Açilis programi sonrasi ilk oturum Doç. Dr. Turgay Sirin, Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Dr. Sarah Amjad Hussain’in katilimiyla yapildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile