Gaziantep'te 600 Yillik Tarihi Hamam Depreme Meydan Okudu

Gaziantep'te 600 Yillik Tarihi Hamam Depreme Meydan Okudu

Gaziantep’te 600 yillik tarihi hamam asrin felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlere ragmen sapa saglam ayakta kaldi. Hiçbir hasar almayan hamam, depremden sonra da insanlarin ilk sigindigi ve güvende hissettigi yer oldu.

Kahramanmaras merkezli depremde basta Gaziantep’in sembolü olan Gaziantep kalesi olmak üzere birçok tarihi yapi büyük hasar gördü. Gaziantep kalesinin yaninda bulunan 600 yillik tarihi Naib Hamami depremden hiçbir hasar almadan kurtuldu. Depremden sonra 6 defa incelemede bulunulmasina ragmen hiçbir sorun tespit edilmedi. Tarihi hamam dayanikliligi ve saglamligi ile depremden sonra depremzede insanlarin ilk sigindigi ve kendini güvende hissettigi yer oldu.

Hamam’in 600 yillik geçmise sahip oldugunu ve bir çok tarihi olaya ev sahipligi yaptigini belirten Hamam isletmesi sahibi Osman Küsbeoglu, “Içinde bulundugumuz Naib hamami bize dedemizden bize yadigar kaldi. Yaklasik olarak 600 yillik bir Osmanli hamami. Yavuz Sultan Selim’in Mercidabik’a giderken konakladigi yer diye rivayetler var” dedi.

“6 defa kontrol edildi hiçbir sikinti çikmadi”

Depremden sonra hamamin 6 defa incelendigini, hiç bir sorun tespit edilmedigini dile getiren Küsbeoglu, “Mekan Osmanli yapisi, burada ecdadimizin geçmiste yaptigi yapilarin ne kadar saglikli oldugu da, saglam oldugu da göz önünde. En büyük kanitlardan bir tanesi de burasi 6 defa kontrol edildi. Hiçbir sikinti çikmadi. Ilk günden beri çalisiyoruz. Bölgede ki magdur olan insanlarimiza da gücümüzün yettigince destek olmaya çalistik. Hamam 600 yildir ayakta duruyor. Bu gibi yerler çalistikça, kullanildikça ayakta duruyor. Kapali olsaydi kullanilmasaydi bu günlere ulasmasi mümkün degildi. Bizde deprem sürecinde ilk haftayi atlattiktan sonra sahada çalisan insanlarimiza, destek olmaya çalistik” ifadelerin kullandi.

“Hamam hem ayakta kaldi hem de asrin felaketinde sigindigimiz yer oldu”

Depremden sonra insanlarin kalacak yer arayisina hamami açarak yardimci olan ve ailesi basta olmak üzere onlarca insana konaklama imkani sunan Küsbeoglu, “Deprem aninda ilk sigindigimiz yer hamam oldu. Biz burada yaklasik 10 gün konakladik, ailelerimizle beraber. Hatta ayni anda disarida kalan insanlara da yardimci olduk. 50-60 kisi kaldi burada. Hiçbir sikinti yasamadik ve burayi kullandik. Bura ilk sigindigimiz yer oldu. 600 yillik hamam hem ayakta kaldi hem de asrin felaketinde sigindigimiz yer oldu. Geçmisteki ecdadimiza ne kadar dua etsek azdir” ifadelerine yer verdi.

Hamamin mimari yapisi hakkinda bilgi veren Küsbeoglu, “Güvende hissediyoruz, hiç degilse bina ayakta köselerden de görebilirsiniz ecdadimiz yaparken yapinin kolonlari 2 metre, kubbe yüksekligi 20-25 metre. Hamamin tamamiyla duvar kalinligi, en ince 80 cm’den basliyor. Çok güzel bir temel ve yapi yapilmis, çok büyük kemerler var, kubbe var içeride ayri olarak 2 tane daha kubbe var hiçbir yerde en ufak bir zayiatimiz yok” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile