Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mültecilere Mali Yardim Araci Bölüm Baskani Libor Chlad, herkesin kaliteli egitime erisiminin saglanmasi, gerekli becerileri edinmesi, hem is hem de normal hayatta refaha ulasmasini hedeflediklerini söyledi.
Chlad, Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk ile Avrupa Birligi Bölgesel Güven Fonu tarafindan finanse edilen UNDP Birlesmis Milletler Kalkinma Programi is birligiyle insa edilen Mervesehir Halk Egitim Merkezi'nin açilisina katildi.
Chlad, buradaki konusmasinda, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke oldugunu, Gaziantep'in de yarim milyonluk nüfusla en fazla mülteciye ev sahipligi yapan sehir oldugunu söyledi.
Türkiye'ye gelen Suriyelilerin büyük çogunlugunun gençler ve okul çagindaki çocuklardan olustugunu ifade eden Chlad, egitimin öncelikleri oldugunu, Avrupa Birligi ve üye devletlerin tamaminin egitim konusunda kararli oldugunu vurguladi.
Milli Egitim Bakanligi, UNDP, farkli kuruluslar ve STK'lerle is birligi içerisinde olduklarini aktaran Chlad, sunlari kaydetti:
"Açilisini gerçeklestirdigimiz halk egitim merkezinde oldugu gibi yine Avrupa Birligi fonlariyla 400'den fazla okul insa edildi. 800 binden fazla Suriyeli çocuk, egitim alma sansi elde etti. Önümüzde zorluklar var. Okul disi kalmis bir 400 bin daha çocugumuz var. Yüksek ögretimde okullasma oraninda düsüs görüyoruz. Resmi anlamda istihdamin önünde en büyük engelin basinda eksik kabiliyetler ve dil engeli var. Misyonumuz bitmis degil. Avrupa Birligi Konseyi, egitim bir numarali önceligimiz olacak sekilde devam eden yardimlar taahhüdünde bulundu. Dolayisiyla çalismalarimiz devam edecektir. Hedefimiz basit ve net. Herkesin kaliteli egitime erisiminin saglanmasi, gerekli becerileri edinmesi, hem is hem de normal hayatta refaha ulasmasidir."
Insa edilen halk egitim merkezinin hem Suriyeli hem Türk vatandaslar için egitim-ögretim yuvasi olacagini belirten Chlad, bu merkezde çocuklarin dil, beceri ögrenerek birbirlerini yakindan taniyacaklarini ifade etti.
UNDP Türkiye Ülke Ofisi'nde Mukim Temsilci Yardimcisi Suhrob Hocimatov da 3,6 milyondan fazla Suriyeli barindiran Türkiye'nin, son 10 yilda hiçbir ülkenin hazirlikli olamayacagi ve emsali görülmemis göçmen sinamasiyla karsi karsiya kaldigini belirtti.
Hocimatov, Türkiye'nin yillar içerisinde bir dizi politikayi hayata geçirdigini, farkli aktörler arasinda koordinasyon saglayarak karmasik bir soruna çok yönlü bir yanit verdigini kaydetti.
Türkiye'nin, yaptigi çalismalarla liderlik duygularini ortaya koyduguna dikkati çeken Hocimatov, Türkçe dil egitiminin önemine degindi.
Suriyelilerin sosyal hayata karismalari, becerilerini gelistirmeleri ve kendi ayaklari üzerinde durabilmeleri için Türkçe ögrenmenin gerekliligini dile getiren Hocimatov, söyle devam etti:
"70 bin Suriyeliye eristigimiz Türkiye'de, dayaniklilik projesi sayesinde basarili olduk. 70 binden fazla kursiyerin yüzde 72'sinden fazlasini Suriyeli kadinlar olusturdu. Sosyal hayata katilmak, çocuklarinin egitimlerine yardim etmek için Türkçe ögrenmek istediklerini dile getirdiler. 10 ilde 53 halk egitimde A1'den B1 seviyelerine kadar dil egitimi veriliyor. Mili Egitim Bakanligiyla hayat boyu ögrenmede dijital kabiliyeti arttirmaya yönelik yatirimlarla, özelikle mesleki egim basta olmak üzere harmanlanmis egitim modeliyle ortakligimizi devam ettirmek istiyoruz."
Halk egitim merkezi, konusmalarin ardindan protokol tarafindan hizmete açildi.
Gaziantep'te AB Destekli Halk Egitim Merkezi Açildi
Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Türkiye'deki Mültecilere Mali Yardim Araci Bölüm Baskani Chlad: 'Hedefimiz basit ve net. Herkesin kaliteli egitime erisiminin saglanmasi, gerekli becerileri edinmesi, hem is hem de normal hayatta refaha ulasmasidir'