Gaziantep'te Aile Hekimliği Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Gaziantep'in, 13 Aralık 2010 tarihinde, Aile Hekimliğine geçecek olmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Gaziantep Çocuk Hastanesinde düzenlenen toplantıya, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ünsal Göksen, İlçe Kaymakamları Mehmet Aydın, Ali Çınar, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Tolay, İl Defterdarı Kenan Bilgehan, SGK İl Müdürü Ahmet Yetim, Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, diğer kurum müdürleri, doktorlar ve diğer davetliler katıldı.
Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Tolay, Sağlık Bakanlığı'nın 18.02. 2009 tarih ve 4874 sayılı makam oluru ile, Gaziantep'in, 2009 yılı içerisinde aile hekimliğine geçmek üzere uyum eğitimleri alacak 22 il arasına dahil edildiğini söyledi.
Aile Hekimliğinin, farklı modeller şeklinde birçok ülkede uygulandığını belirten Tolay, "Bakanlığımız tarafından pilot olarak başlatılan bu sistem 2010 yılının sonunda bütün illere yayılmış olacak" dedi.
Aile hekimliğinin çağdaş ve evrensel sağlık hizmeti anlayışında gelinen son nokta olması açısından önemli bir uygulama olduğunun altını çizen Dr. Serdar Tolay, "Sağlık hizmetlerinin eşit, herkes için ulaşılabilir, her bireyi kapsayan, bireyi sağlıklı iken hastalıktan koruyan, hastalığın her evresinde bireyi sahiplenen ve bu hizmetleri verirken de ülke ekonomisini düşünen bir sağlık modelidir. Yani öncelikle insan odaklı, ama insanı biyolojik yapısı ruhsal durumu ve çevresiyle bir bütün olarak ele alan
sağlık disiplinidir" diye konuştu.
Açılış konuşmasından sonra konuyu geniş bir sunum eşliğinde katılımcılara anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Tolay konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın amaçları; sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde; organize edilmesi, finansmanının sağlanması ve sunulmasıdır. Aile hekimi, kişinin ikametine yakındır. Vatandaşı her yönüyle iyi tanır. Vatandaşlar, hekimleriyle güvene dayalı bir ilişki kurabilir. Vatandaş özgürce kendi hekimini seçebilir. Hizmet alabilmek için cepten ilave ödeme yapmaz. Hastanelere gereksiz sevkler azalır"

VATANDAŞLARIN AİLE HEKİMLERİNİ BELİRLEMESİ
"Aile Hekimlerine bağlanacak nüfus uygulamanın başlangıcında, Sağlık Müdürlüğü tarafından ulaşım ve coğrafik koşullar göz önüne alınarak belirlenecektir" diyen Tolay sunumunu şu şekilde sonlandırdı:
"Sonraki ilk 6 aylık dönem sonunda vatandaşlar Aile Hekimlerini değiştirmekte özgür olacaklardır. Vatandaşlarımızın Aile hekimliği hizmeti alırken herhangi bir aksaklık yaşamamaları için; Mutlaka "TC kimlik numaraları" ile kendilerine en yakın sağlık ocağına başvurarak kayıtlarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Aile Hekimleri, Aile Hekimliği Uzmanlarının bütçe uygulama talimatında belirtilen ilaçları yazmaya yetkili olacaklardır. Dolayısıyla hastalar ilaçlarını reçete ettirmek için, uzman hekime
gitmek zorunda kalmayacaklardır. Aile Hekimliği Uygulamasında, acil hastalar için 112 Ambulans Servisi ve Acil Polikliniklerimiz herhangi bir kısıtlama olmaksızın hizmet vermeye devam edeceklerdir. İlimiz için belirlenen tarihte Aile Hekimliği sistemine geçiş sürecinde yapacağımız işlemlerde, il düzeyinde geçiş süreciyle ilgili herhangi bir aksaklık yaşanmaması için, Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yapacak kurumların, gerekli hassasiyeti göstermesini temenni etmekteyiz"
Düzenlenen toplantı, İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Tolay'ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.
(HÖ-HE-Y)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile