Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda düzenlen konferansa, İslahiye Kaymakamı Resul Kır, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Ersin Akıncı, Doç. Dr. Nihat Tursun, Yrd. Doç Dr Mustafa Küsek, İslahiye'de görev yapan daire amirleri köy ve mahalle muhtarlar ve diğer davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Resul Kır, Dünyada ileri teknoloji tarım kullanılırken Türkiye'de, atadan deden kalma yöntemlerle çiftçilik yapıldığını söyledi.
Daha verimli ürün alınması için teknolojik tarım tekniklerinden yaralanılması gerektiğini belirten Kır, "Çok güzel bir ovaya sahibiz. Ancak çiftçilerimizin çoğu gübre ve elektrik paralarını ödeyemiyor. Böyle bir ortamda bilinçli çiftçilik tekniklerini kullanmamız gerekiyor" dedi.
Kaymakam Resul Kır'ın konuşmasından sonra, Doç Dr Ersin Akıncı Biber ve Biberde döllenmenin verimi ve önemi hakkında sunum yaparak salonunda bulunan biber üreticilerine bilgi verdi.
Akıncı, Türkiye'nin Dünyadaki Biber üreticileri sırasında 18. sırada bulunduğunu ifade ederek, ilk sırada Hindistan'ın bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'de ise, Gaziantep'in ilk sırada bulunduğunu bunun nedeninin de İslahiye'de üretilen biberden kaynaklandığının altını çizen Ersin Akıncı, "Daha kaliteli bir tohum iyi bir ekim ve iyi bir sulama teknikleri ile şu anda dönümde 750 kilogram alınan biberde, uygulanacak yeni tekniklerde 2,5 ile 3 ton arasında biber alınabilir" diye konuştu.
Konferans Sütçü İmam Üniversitesi öğretim görevlileri Nihat Tursun ve Mustafa Küsek'in sunumlarıyla sona erdi.
Gaziantep'te 'Bibercilik Ve Biberde Verim' Konferansı
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Kaymakamlık ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri tarafından, "Biber ve Biberde Verim" konferansı düzenlendi.