Gaziantep'te Haserelere Havadan Müdahale

Gaziantep'te Haserelere Havadan Müdahale

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde yürüttügü rutin ilaçlama çalismalarina yeni bir pencere açarak yerden müdahalenin kismen yapildigi sazlik, bataklik ve sulak alanlarda haserelere karsi ilaçlamalari faydali yük tasiyan drone ile yapmaya basladi.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Hasere ile Mücadele ve Ilaçlama Hizmetleri Sube Müdürlügü ekipleri, halk sagligini korumak adina gerçeklestirdigi ilaçlama çalismalarinda kademe atladi. Teknolojinin olanaklarindan faydalanarak larva mücadelesini faydali yük tasiyan drone ile yapan ekipler, kisa zaman araliginda yerden müdahaleyle gerçeklestirilen çalisma anlayisina göre çok daha verimli sonuçlar elde etti. Sehrin imdadina yetisen bu ilaçlama yöntemiyle; sivrisinek üreme kaynaklarinin büyük bölümünü olusturan gölet, dere yataklari, bataklik ve sazlik arazilerde hizli ve güvenilir sekilde larvalara karsi mücadele ediliyor. Profesyonel drone ehliyetine sahip pilotlarca ulasilmasi zor olan alanlara Dünya Saglik Örgütü tarafindan önerilen çevre dostu, etkisi uzun süren larva ilaçlari kullaniliyor, kisa zamanda çok daha verimli sonuçlara ulasiliyor.

’’Her noktaya hizmet götürüyoruz’’

Ilaçlama çalismalari konusunda Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskani Dr. Serdar Tolay, kent genelinde Cografi Bilgi Sistemi’yle tespit edilen ve halkin bildirdigi her noktaya hizmet götürdüklerini belirtti.

Tolay, “30 bin sivrisinek kaynaginda larva, karasinek, kene, kemirgen, uçkun mücadelesi veriyoruz. Vatandaslarin özellikle üremelerin yogun oldugu, atik su birikintileri, çiçek saksi dipleri, araç lastikleri ve küçük su birikintilerine dikkat etmeleri gerekiyor ve bunlari kurutmalari, kültürel mücadele açisindan oldukça önemlidir” diye konustu

Mücadele bilgilendirmesi

Enfeksiyon etkenini hasta bireyden saglam bireye tasiyan canlilar olarak adlandirilan vektörle mücadelede alinmasi gereken önlemlere iliskin aziantep Büyüksehir Belediyesi Hasere ile Mücadele ve Ilaçlama Hizmetleri Sube Müdürü Mahmut Hezer de, ’’Çöpleri posetler içerisinde çöp kutularina atip agizlari kapatilarak, üremeler engellenebilir. Sivrisinekler durgun suda ürerler ve sivrisineklerin üreme noktalarinin büyük bir kismi insan eli ile olusuyor. Agzi açik halde bulunan durgun sulari (kova, bidon, lastik, havuz, kuyu, birikinti, vb.) ortadan kaldirarak veya üzerini kapatarak sivrisineklerin üremesine engel olunmasi gerekiyor. Piknik yapan vatandaslarin piknik yaptiklari alanlarda ayrilirken atiklarini kapakli çöp kutularina atmalari gerekiyor. Evlerde bulunan bir saksinin altindaki tabakta biriken su, sivrisinekler için uygun bir üreme kaynagi olmaktadir ya da bahçemizde bulunan bir kovadaki su da ayni sekilde üreme kaynagi olabilmektedir. Saksinin altindaki suyu dökmemiz ya da kovanin agzina bir kapak koymamizla birlikte sivrisinek üremesini engelleyebiliriz’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile