Gaziantep'te Kanser Bilgilendirmesi

Gaziantep'te Kanser Bilgilendirmesi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Il Saglik Müdürlügü is birliginde kurulan Kanser Erken Teshis Egitim Merkezi (KETEM) bugüne kadar, yaklasik 200 bin kisiye bilgilendirme egitimi verdi.

GBB Saglik ve Engelli Yasli Hizmetleri Daire Baskanligi bünyesinde 8 yil önce hizmet vermeye baslayan KETEM, ‘Erken tani hayat kurtarir’ anlayisindan hareket ederek, vatandaslara gerek merkezden gerekse de Mobil Mamografi Tarama Araci ile ücretsiz muayene imkani olma firsati tanirken, ‘kanserde erken tani’ egitimleriyle de farkindalik olusturuyor.

Egitimlerle kanser hakkinda bilgilendirme yapiliyor

Vatandaslarin aile hekimlerinin yönlendirmesiyle randevusuz sekilde KETEM’e geldiklerini belirten Dr. Rukiye Durgun, “Meme kanseri için mamografi çekimi yapiyoruz, rahim agzi kanseri için HPV testi. Hastalardan örnek aliyoruz. Kolon kanser için de gaita da gizli kan testi hastalarimiza veriyoruz. Evde yapip bize bilgisini veriyorlar. Eger hastalarda sevk edilecek bir durum çikarsa erken teshis merkezinde bu hastalarimizi hastanelere ilgili bölümlere yönlendiriyoruz. Egitimlerde bu kanserlerin risk faktörlerini, nelerin kansere yol açtigini anlatiyoruz. Kanserlerin ne oldugu hakkinda bilgi veriyoruz. Ayrica bir de meme kanseri için her kadinin ayda bir yapmasi gereken meme muayenesini detayli olarak anlatiyoruz.”

Diyetisyen Haydar Yücetas, danisanlara kanserden korunmak için düzenli ve dengeli beslenmenin önemi hakkinda bilgiler verdiklerini belirterek, “Öncesinde buraya basvurmadan daha saglikli olmasi için kan tahlili istiyoruz. Belediyenin evlilik okullarinda egitimler verdik. Çölyak, diyabet üzerine egitimler veriyoruz. Emniyet ile protokollerimiz oluyor. Oradaki çalisan arkadaslarimizin ölçümlerini yapiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile