Gaziantep'te Kbrn Semineri

GAZİANTEP - Gaziantep'te Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer riski konusunda bilgilendirme semineri verildi.

Gaziantep Kilis Tabip Odası tarafından Gaziantep Üniversitesi Hastanesi oditoryum salonunda düzenlenen seminerde konuşan KBRN uzmanı Dr. Cansın Arda, kimyasal maddelerin özellikle solunumda ve deride etkili olduğunu, tedavilerinde solunum desteği ve yanığa karşı tedavi uygulanması gerektiğini söyledi.

Sarin gazının tarımda kullanılan ilaçların daha çok geliştirilerek yapıldığını ve çok etkili olduğunu belirten Arda, şunları kaydetti:

"Çok büyük bir teknolojisi yoktur. Türkiye gerek sarin gerek diğer gazlar açısından temiz bir ülkedir. Hiçbir şekilde Türkiye'de kimyasal gaz yok. Bunu bütün dünya biliyor zaten. Böyle bir gazı üretmek, depolamak gibi bir şeyimiz yok. Daha önce bazı büyük devletlerde ve küçük devletlerde yapılmış ve depolanmış sarin gazı vardır. Sarin gazı kullanılırsa bunun panzehiri vardır ama çok etkili bir gaz olduğu için çok tesirlidir. Gaza maruz kalanlarda göz yaşarması, burunda ve ağızda akma, solunum kaslarının felç olmasıyla boğulmalar görülür."

-Endüstriyel bölgelerde KBRN çalışmaları

Türkiye'de yıllardır KBRN hazırlıkları yapıldığını söyleyen Arda, KBRN riskiyle ilgili yıllardır eğitim çalışmaları yapıldığını anlattı.

KBRN tehlikesine karşı güncelleştirme eğitimlerinin de devam ettiğini ifade eden Cansın Arda, şöyle devam etti:

"Kimyasal savaş gazları dışında Türkiye kimyasal üreten gelişmiş bir ülke olduğu için, sadece kimyasal savaş gazları değil diğer kimyasallara karşı da savunma yapmak için özellikle Kocaeli, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde bu tür risklere karşı her türlü donanım var. Bu konuda hemen her gün çalışma yapılıyor. Ama endüstriyel kazalar için risk bölgesi dışında olan bölgeler, maliyetli bir çalışma olduğu için yavaş yavaş sisteme katılıyor. Yetkililer risk bölgeleri için gerekli çalışmaları hazırlıyor."

Seminere, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile