Komşu ülkelerle ticaret nasıl geliştirilir? sorusuna cevap aranan panelde, özellikle Irak ve Suriye'nin önemi vurgulandı. Ciddi bir potansiyele sahip olan bölgenin toplam nüfusu 277 milyar 540 bin 514, toplam dış ticaret hacmi ise, 1 milyar 216 bin 90 dolar olarak belirtildi.
Panele Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı (GTO) Mehmet Aslan, Halep Ticaret Odası Başkanı Dr. Hasan Ahmad Zeido, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı (GSO) Nejat Koçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dışişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel ve diğer davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, Gaziantep'in çok önemli bir yer olduğunu ifade ederek, "Gaziantep ciddi bir destek görmemesine rağmen, girişimciliği ve dinamizmi ile çok güzel projeler ortaya koymuştur. Innovasyon, marka ve patent konusunda çok ciddi atılımlar yapmıştır. Biz de üniversite olarak Gaziantep'in bu başarısını özümsedik ve bunları derslerimizde anlatacağız" dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan da, "Nitelikli eğitimin ötesinde yerel sorunlarla ilgilenen, çözüm üretmeye çalışan ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden Okan Üniversitesi olarak, dünyada barış ve dostluğun ekonomik işbirlikleriyle kökleştiğine inanıyoruz. Özellikle Gaziantep`in konumu itibarıyla komşularla ticarette aktif rol oynaması gerektiğini önemle vurguluyoruz. Ben bir Gaziantepli olarak bu konunun öneminin vurgulanmasında hem kendi adıma hem de akademik kadromuz adına her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.
Sınırların kalkmasıyla komşu ülkelerle Ekonomik ve Kültürel birçok proje yapıldığını anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise konuşmasında, "Gaziantep adını iyi şeylere duyurmaya başladı. Şehrimize turist gelmesi için yeni projeler üretiyoruz" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da "Üniversite şehri olma yolunda ilerliyoruz" diyerek, "Okan üniversitesini de Gaziantep üniversitesi arasında sayabiliriz. Düzenledikleri bu panel şehrimize ne kadar önem verdiklerini gösteriyor. Gaziantep İstikbal vaad eden bir şehir. Elde edilen veriler bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Panelin Başkanlığını yürüten Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Ertuna ise konuşmasında, "Gaziantep'te ortak aklın nasıl yürütüldüğünü görünce, Türkiye'nin dinamizmine olan inancım bir kat daha arttı. Daha önceleri sanayi ve ticaret şehri olan Gaziantep'in, kültür ve turizm şehri olma yolunda ilerlediğini gördük. Komşu ülkeler ile yürütülecek ekonomik ve siyasi politikalar ile Pazar payından daha çok verim elde edilebilir" ifadelerine yer verdi.
Panelde ilk konuşmayı yapan, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, konuşmasında komşu ülkelerle ithalat ve ihracat oranlarının geçmiş yıllar ile olan oranlarını değerlendirerek, komşularla ilişkide yaşanan sorunları ve genel ihtiyaçları dile getirdi. Aslan, "Hükümet komşu ülkelerle sınırları kaldırma noktasında çok güzel çalışmalar ortaya koydu. Bazıları eksen eğrildi diyor ama bence eksen doğruldu. Altyapıya önem vermeliyiz. Bunu sağladığımız sürece, ilerlememiz o kadar hızlı olur" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer konuşmasında sanayide markalaşmanın, inavasyonun ve akıllı sanayi kavramlarının önemine dikkat çekti.
Halep Ticaret Odası Başkanı Dr. Hasan Ahmad Zeido ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Halep ile Gaziantep yıllardır iki dost şehir durumundadır. Uzun süredir sınırların kalkması yönünde çarılar yaptık. Ancak son zamanlarda bu konuda ciddi adımlar atıldı ve vizesiz geçiş başladı. Biz ülkemize iş adamlarının yatırım yapmasını bekliyoruz"
Gaziantep'in üretim ve ihracat şehri olduğunu kaydeden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "Gaziantep ortak aklı uygulayan, cazibe ve çekiciliği olan bir şehir durumunda. Bu yüzden beklentimiz çok yüksek. Önceden komşu ülkelerle bir malı pazarlarken çok uzun süreler gümrüklerde bekleme yaşanırdı. Dha sonra yapılan çalışmalarla bu süreler kısaldı ve daha iyi şartlarda ithalat ihracat yapıyoruz. Sadece geçen yıl 520 bin tır ırağa geçiş yapmış. Bu geçişlerden 5,1 milyar dolar gelir elde etmişiz. Hedefimiz bu rakamları daha yukarılara taşımak. Sınırdaki komşularımızla vize uygulamasının kalkmasıyla turizm alanında ciddi gelişmeler yaşandı. Gaziantep'in ihracat durumu takdire şayandır. Tek sorunumuz yabancı sermayeyi buraya çekme noktasıdır. Bunu sağlamak içinde değişik stratejiler üretmeliyiz" şeklinde konuştu.
Panelde son konuşmayı yapan Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dışişleri Eski Bakanı Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel de, şunları söyledi: "Yapılan çalışmaları yeterli görmek iyi bir şey değildir. Daha çok gayret ederek, bu rakamları yukarılara taşımalıyız. Bu açıdan Gaziantep içimizi açtı. Komşularımızla daha sağlam ve daha uzun süreli ilişkiler kurmalıyız. Komşularımızla sıfır politika içindeyiz demek bana hayalcilik geliyor"
Panelistlerin konuşmalından sonra program sona erdi.
Gaziantep'te 'Komşu Ülkelerle Ticarette Gaziantep'in Önemi' Paneli
Okan Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda 'Komşu Ülkelerle Ticarette Gaziantep'in Önemi' konulu panel düzenledi.