Gaziantep'te Kurulacak Merkezin Protokolü Gap İdaresi, GAÜN ve GSO Tarafından İmzalandı

Gaziantep'te kurulacak "Enerji Verimliliği Danışmanlığı Kuluçka Merkezi"nin protokolü imzalandı.

Vali Erdal Ata, İl Özel İdaresi encümen salonunda düzenlenen törende, kurulacak merkezin, sanayi ve ticaret sektöründe tüketilen enerjinin tasarrufunu sağlayacağını söyledi.

Türkiye'nin önemli sorunlarının başında enerjide dışa bağımlılığın geldiğini, geçen seneki dış ticaret açığının kömür, doğal gaz ve petrol ithalatına dayandığına dikkati çeken Ata, bu açığın yerli kaynaklar ve tasarrufla azaltabileceğini vurguladı.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde yıllık enerji tüketiminin 2,5-3 milyar kilovat saat olduğunu belirten Ata, şöyle konuştu:

"Burada sadece yüzde 10 enerji tasarrufu sağlamamız yılda 250-300 milyon kilovat tasarruf anlamına gelir. Enerji, Türkiye'nin gündeminden düşmemesi gereken bir konu. 240-250 milyar kilovat enerji üretimimiz var. Bu, 2023'de 600 milyar kilovatı geçecek. Bunu nereden üreteceğiz- Yeni doğal gaz, petrol, kömür kaynakları olmadığına göre, rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla faydalanmak zorundayız."

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de bölgenin uluslararası rekabet gücüne sahip üç alanda etkin olduğunu, bunların da yenilebilir enerji, organik tarım ve turizmden oluştuğunu belirtti.

Enerji verimliliği kapasitesinin yükseltilmesi için enerji verimliliği denetimli firmaların önemine dikkat çeken ve bölgede bu alanda firma bulunmadığını ifade eden Karahocagil, şunları kaydetti:

"Kuluçka merkezinde yenilebilir enerji ve enerji verimliliği adı altında çok kapsamlı projelere imza atmayı hedefliyoruz. Bu yüzden kuluçka merkezi oluşturuyoruz. GSO, GAÜN ve GAP İdaresi öncülüğünde farklı bir model oluşturuyoruz. Bu merkezin finansmanını GAP İdaresi ve GSO karşılayacak. Tepede bir şirket oluşturacağız. Bu şirket altyapıyı hazırlayacak. Bunun altında da alt kuluçka firmalar oluşacak. Bu firmalar yeterli kapasiteye ulaştıktan sonra ayıracağız."

GSO Başkanı Adil Konukoğlu ise Türkiye'nin en büyük döviz giderinin enerjiye aktarıldığını, bu merkezle enerjinin daha verimli hale getirileceğini dile getirdi.

Konukoğlu, "Bu iş için elimizden geleni koymak için yola çıktık. Yalnızca bunu üç kurum olarak düşünmeyin, buna bütün kurumların destek vermesini bekliyorum. Bu bölgenin projesi. El ele yürümek istiyorum. İnşallah başarılı bir çalışma olacak. Gaziantep hep ilklere imza attı, bu ilki de başaracağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile önemli bir işbirliğine imza attıklarını, çalışmanın gelecek vizyonu açısından son derece güzel olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Karahocagil, Konukoğlu ve Coşkun, merkezin kuruluşuna ilişkin protokolü imzaladı.

Muhabir: Adem Yılmaz

Yayıncı: Sevil Çelik
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile