Gaziantep'te Vakalarin Yüzde 70'I Asisiz

Gaziantep'te Vakalarin Yüzde 70'I Asisiz

Gaziantep’te asilama oranindaki artis her geçen gün sürerken, vaka sayisinda da hissedilir seviyede artis görülmeye devam ediyor. Açiklama yapan Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, vaka artisinin sürdügünü ve vakalarin yüzde 70’nin asisiz vatandaslardan olustugunu belirtti.

Türkiye’nin en kalabalik sehirleri arasinda yer alan Gaziantep’te asilama oranindaki artis her geçen gün sürmesine ragmen vaka sayisinda da hissedilir seviyede artis görülmeye devam ediyor. Kente, yüzde 70’i geçen asilama oranina ragmen, çarsi, cadde ve sokaklarda adeta unutulan pandemi kurallari vaka sayilarinin artmasina yol açiyor. Normallesme sürecinin vatandaslar tarafindan yanlis anlasildigini kaydeden Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, artan vaka sayilarinin öncesinde gerekli tedbirleri aldiklarini söyledi.



Türkiye’de genelinde oldugu gibi Gaziantep’te de vaka sayilarinda bir artisin söz konusu oldugunu belirten Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Bu artisin olabilecegini ön görmüstük ve gerekli uyarilarimizi yapmistik. Normallesme ile birlikte vatandaslarimiz konunun tamamen sona erdigi ve hastaligin ortadan kalkmasi gibi bir algiya kapildilar” dedi.



“Ev çok vaka 18-45 yas arasinda görülüyor”

Normallesme ve 9 gülük tatilde vatandaslarin gerekli özeni göstermedigini kaydeden Dr. Tiryaki, “Normallesme ile birlikte geçtigimiz ay 9 günlük bir tatil vardi ve bu tatilde bayramlasmalar söz konusuydu. Onun disinda tatile gidenler vardi ve buralarda ne yazik ki gerekli özen gösterilmedigi için bir miktar yükselme bekliyorduk. Vaka sayilarimiz yükseldi ama daha öncelerde yasadigimiz pikler kadar yüksek rakamlarla gitmiyoruz su anda. Asinin ne kadar etkin oldugunu suradan anlayabiliriz, su anda ortaya çikan vakalarimizin yas gruplari 18-45 yas araliginda daha çok kümeleniyor. Üst yas gruplarinda çok fazla vaka sayimiz yok, bu da asinin etkinligini gösteren bir neden” ifadelerini kullandi.

“Günlük 25 bin asilama yapiliyor”

Su an en çok uyguladiklari asinin Biontech oldugunu kaydeden Dr. Tiryaki, “Biontech asisi delta varyantina karsi çok daha etkili. O yüzden insanlarimiz vatandaslarimizi bu konuda duyarli olmaya ve asiya gelmeye çagiriyoruz. Gelemeyenler içinse biz her yerdeyiz, asilama noktalarimiz, saglik tesislerimiz mevcut. Biz günlük olarak mevcut kapasitemizle 50 bin kisiye asi yapabilecek durumdayiz ama suan için Gaziantep’te ortalama 20-25 bin araliginda gidiyor” dedi.



“Vakalarin yüzde 70’i asisiz”

Pozitif hastalarin yüzde 70’ini hiç asi yaptirmayanlarin olusturdugunu kaydeden Dr. Tiryaki, “Gaziantep olarak baktigimizda kronik ve yasli hastalarimizda hastaneye yatis gördük ama genç olup da hastaneye yatan yok mu? Elbette ki var. Yogun bakima düsen yok mu? Var. Genellikle günlük vakalarimizda hastaliga yakalananlarda yüzde 60-70’i hiç asi yaptirmayan kisiler. Bunun disinda da birinci dozunu yaptirmis henüz ikinci dozunu yaptirmamis olanlar var. Bu da yüzde 20 kadar” diye konustu.



Balikli asi noktasinda günlük 600 asilama yapiliyor

Öte yandan kentte asilamanin en fazla yapildigi Balikli asi noktasinda günlük 600 vatandasa asi uygulaniyor. Halk Sagligi Uzmani Dr. Fulya Alben, asiya gelen vatandaslarin en fazla sosyal medyadan etkilendikleri için kafa karisikligi yasadigini kaydetti.

Çarsi merkezinden olan asilama noktalarinin asilama oranini yükselttigini kaydeden Dr. Alben, “Balikli noktamiz çarsinin tam merkezinde oldugu için oldukça yogun bir talep olmakta. Kisiler belki aklinda farkli bir amaçla çarsiya çikmalarina ragmen asi noktalarimizi görerek randevusuz asiya geliyorlar. Bu da asilama oranimizin yükselmesinde büyük katki olmustur. Noktalarimizda oldukça fazla sorular var, özellikle sosyal medyadan etkilenen kisilerin kafa karisikligiyla ilgili ama saglik ekibimizin donanimli ve tecrübeli olmasi ve bizim her noktada saglik ekibimizi desteklememiz asilama konusunda bize pozitif yönden dönüs saglamakta” ifadelerini kullandi.

Kardesini koronadan kaybetti, asi çagrisi yapti

Yaklasik 3 ay önce kardesini korona virüsten kaybeden Kazim Gül isimli vatandas ise herkesin üzerine düseni yapmasi gerektigini kaydederek, “Bu pandemide, korona virüste kardesi hayatini kaybeden birisi olarak konusuyorum. Agabeyim gerçekten saglikli bir insandi, devlet memuruydu. Hayatini kaybetti bundan yaklasik 3 ay önce. Bu isin sakasi yok. Bunu önemle ciddiye almamiz lazim. Ciddiye almakla birlikte birbirimize karsi görevlerimiz var. Bunlari yerine getirmemiz lazim. Örnegin, sosyal mesafe, maske, el hijyeni bu gibi kurallara uymamiz lazim” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile