Gaziantep'ten Ortak Açıklama: Sorun Gdo Değil Bulaşıcı Sorunudur

İçel’de GDO’lu pirinç tespit edildiği iddialarıyla ilgili Gaziantep'teki odalar ve borsalar ortak açıklama yaptı.

GDO ile ilgili yapılan açıklamada, Türkiye'de gıdalar için onaylı gen bulunmadığından, bulaşıcı konusunda bir limit değer belirlenmemiş olmasından ve bunun sıfır olarak kabul edilmesinden ötürü bir sorun yaşandığı ifade edildi. Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ortak bir açıklama yaptı. Başkanların yaptığı açıklamada şu hususların altı çizildi: "Haberlere konu olan firmalarımız zan altında bırakılmaktadır. Dün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker tarafından da açıklandığı gibi 'Dünyada ticarete konu olmuş GDO’lu çeltik üretimi yapılmamaktadır'. Yine benzer bir açıklama ABD Tarım Ataşeliği tarafından da yapılmış olup, GDO’lu piriç üretiminin ticarete konu olmadığı bir kez daha vurgulanmıştır. Burada yaşanan sorun; yine Sayın Bakanımız Mehdi Eker tarafından dile getirilen bulaşıcı sorunudur."

AB'DE EŞİK DEĞER YÜZDE 0,9'DUR

Uluslararası ticarette taşınma veya depolanma sırasında, daha önce GDO’lu ürün taşıyan araçta-gemide-depoda bulunan birkaç tane GDO nedeniyle binlerce ton ürün GDO’lu olarak değerlendirilmekte olduğu belirtilen açıklamda, "Bu ihtimali değerlendiren Avrupa Birliği’nde, izin verilmiş GDO’larla bulaşmış ürünler için yüzde 0,9 eşik değer belirlenmiştir ve uygulamada bu eşik değerin altında GDO içeren ürünler GDO’suz olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde henüz gıdalar için onaylı gen bulunmadığından bulaşıcı konusunda bir limit değer belirlenmemiş dolayısıyla sıfır olarak kabul edilmiştir. Bu durum, uluslararası ticaret yapan firmaların ürünlerini, GDO’lu ürün olarak değerlendirilme riski ile karşı karşıya bırakmaktadır." bilgisine yer verildi.

"Ticarete konu GDO’lu çeltik üretiminin yapılmadığı bir dünyada, firmaların bu konuyla ilgili zan altında bırakılması, hem halkımızı yersiz bir endişeye sürükleyecek hem de sektörümüzün olumsuz yönde etkilenmesine neden olacaktır." denilen ortak açıklamada, konuyla ilgili AB regülasyonlarına tam uyumlu bir regülasyon çalışması, firmaların şimdi ve gelecekte yaşayacağı risklerin ve kamuoyu karşısında yaşadıkları haksızlığın önüne geçilmesi için elzem bir ihtiyaç olduğu vurgulandı. Başkanlar, "Ülkesine katma değer getiren, istihdam yaratan ve daha düne kadar övgüyle söz edilen firmalarımızın şu an içinde bulundukları mağduriyetin bir an evvel çözüme kavuşturulmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile