Gazikent Üniversitesi'nde Mehmet Akif Ersoy'u Anma Konferansı

Gazikent Üniversitesi'nde Mehmet Akif Ersoy'u Anma Konferansı

Gazikent Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Mehmet Akif Ersoy'u Anma' konferansında araştırmacı-yazar Mehmet Kaplan, gençlere milli marşımızın hazırlanış sürecini anlattı.

İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıl dönümü dolayısıyla Gazikent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Amfisi'nde 'Mehmet Akif Ersoy'u Anma' konferansı düzenlendi.

Konferans öncesi bir konuşma yapan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, bu yılı Mehmet Akif Ersoy yılı olarak nitelendirdiklerini ve YÖK olarak bu yıl bütün üniversitelerden Mehmet Akif Ersoy'u anlayarak anılması için etkinlikler yapılmasını isteklerini ve bunun da gerçekleştiğini söyledi.

Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise, milli mücadelenin zaferle taçlanması üzerine yazılan İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de birinci TBMM tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, 'Büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif'i anarken, aslında onu anlamaya çalışıyoruz. Kadim bir şehrin yer altında kalmış hazineleri gün yüzüne çıktıkça o şehrin geçmiş tarih ve azameti de gün yüzüne çıkar. Bunun gibi Mehmet Akif'i anlamak için gösterilen her çaba ve gayret de kimliğimizin ve onu oluşturanmedeniyetimizin hazinelerini ve kodlarını keşfetme ve gün yüzüne çıkarma ameliyesidir. Küreselleşmenin yer yer kimlikleri örselediği ve hatta olumsuz simgelerle doldurduğu bir dönemde onu anlamanın her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bölgemizin toplumsal olaylarla çalkalandığı ve medeniyet havzamızda ciddi değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir ortamda onu anlamak mecburiyetindeyiz. Sadece iki sebebini açıklamak isterim. Birincisi, medeniyet havzamızı derinlemesine bilen bir bilge insan olması,ikincisi ise bu 'bilmenin' getirdiği sorumluluğu 'varoluşçu' bir anlayışla iliklerine kadar hissetmesi ve bizlere de hissettirmesidir. Aslında Mehmet Akif'i büyük yapan da bu yönüdür. Mehmet Akif, ölümsüz şiirleri ve şiirlerindeki derin hikmet ve bilgelikle her zaman bizimle ruhlarımızı yıkadı, çağın getirdiği kirden ve paslardan temizledi, enerji ile doldurdu. Tüm olumsuzluklara rağmen şevk, gayret, metanet ve azametimizi kaybetmemeyi ve tabii diğerkam olmayı bizlere öğretti ' dedi.

Mehmet Akif'i bir kez daha anarken, aslında onu tüm boyutları ile anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Özdemir, 'Onu anladıkça da zenginleştiğimizin, büyüdüğümüzün ve evrenselleştiğimizin farkındayız. Onu ve milli mücadelenin aziz şehitlerini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz ' diye konuştu. Yapılan açılış konuşmalarının ardından araştırmacı-yazar Mehmet Kaplan, Çanakkale Zaferi'nde yaşanan kahramanlıklardan bahsederek, İstiklal Marşı'nın Mehmet Akif Ersoy tarafından nasıl bir ruhla yazıldığını anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile