Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde izlediği siyasetle tarihte büyük bir iz bırakan Sultan II. Abdülhamid Han ve Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’nın tarihi mirasının yaşatılması amacıyla Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından “Osmanlı’nın Son Nefesi - II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa” başlıklı uluslararası bir sempozyum gerçekleştirildi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi Gopark Sosyal Tesislerinde altı oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda, Prof. Dr. Azmi Özcan ‘Bir Sultan ve İnsan: II. Abdülhamid’, Prof. Dr. Cezmi Eraslan ‘Yıldız’dan Dünyaya Bakış: II. Abdülhamid’in Dış Siyaseti’, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ‘Yıldız’dan Memlekete Bakış: II. Abdülhamid’in İç Politikası’, Prof. Dr. Vahdettin Engin ‘Sultan II. Abdülhamid’e Karşı Darbe ve Suikast Girişimleri’, Prof. Dr. Sami Şener ‘Sultan II. Abdülhamid Döneminde Siyasi Düşünce Hareketleri’, Yrd. Doç. Dr. Recep Çelik ise ‘Gazi Osman Paşa’nın Siyasi Ufku ve Sultan II. Abdülhamid’ başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.
“II. ABDÜLHAMİD’İ HOCALARIMIZIN ANLATIMLARIYLA YAD EDİYORUZ”
Sempozyum açılışında konuşma yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, "Bunlara vesile olan ve dün de Bursa’da bir benzerini meydana getiren terörü lanetliyorum. Bugün burada üzerimizde büyük bir sorumluluk olarak adlettiğimiz geçmişten bu güne bir şekliyle bilerek veya bilmeyerek tanımaya çalıştığımız çok büyük bir insanı, çok büyük bir şahsiyeti II. Abdülhamid Han’ı yad etmeye yada onu tanımaya çalışacağız. Biraz önce burada çok kıymetli hocamız aslında söylenmesi gereken her şeyi ifade etti.
Ama bunun içini doldurmak, anlamlarını anlamaya çalışmak için büyük bir emek sarf eden kıymetli hocalarım başta olmak üzere mesai arkadaşlarımı ve emeği geçen herkesi bir kere takdirle karşılıyor ve hepsine sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.
“II. ABDÜLHAMİD VATANI KORUYABİLMEK ADINA HER ŞEYİ YAPMAYA ÇALIŞMIŞTI”
II. Abdülhamid, döneminin büyük güçlerine karşı mücadelelerinin tüm yönleriyle ele alındığı sempozyumda konuşan Prof. Dr. Azmi Özcan, "Bütün dünya tarihi dünyanın en zor coğrafyasını yaşıyor. Bu coğrafyada yaşamanın belirli bir bedeli var. Bu bedeli ödemeye hazır olmayan toplumlarda bu coğrafyadan yok olup gitmişler. Bu coğrafyada bütün tarih boyunca en uzun süre kalabilen bizim milletimizdir. Bunu anlayabilmek içinde Abdülhamid dönemini çok iyi anlamamız lazım. Çünkü 1870’ler de Rusları buraya getiren aynı duygulara günümüzde de sahipler. Bir insan olarak Abdülhamid’in duygulara, düşünceler ve hassasiyetlere sahip birisiydi. Vatanı koruyabilmek adına yapılması gereken neler varsa yapmaya çalışan, atılması gereken adımları atmaya çalışan, bunun için yetki kurumları açmaya çalışan ve bunun için öğrenciler yetiştiren bir padişah sorumluluğu içerisinde olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
“II. ABDÜLHAMİD OLUMSUZ ŞARTLARA RAĞMEN 30 KÜSÜR SENE AYAKTA KALMIŞTIR”
II. Abdülhamid dönemi dış siyaseti üzerine konuşma yapan Prof. Dr. Cezmi Eraslan ise "II. Abdülhamid 1876- 1909 yılları arasında tahta kalmış, hüküm sürmüştür. Ekonomik yönden iflas etmiş, toplumsal konuda çok büyük sıkıntı yaşayan ve hepsinden önemlisi de devleti yöneten devlet adamı kadrosu içerisinde de kendi ayakları üzerinde devam etme ümidi kalmamıştı. Padişah böyle bir ortamda otuz küsür sene devleti yönetmek durumundadır. İngiltere o dönemde en büyük hasımdır. Daimi olarak koltuğun altında tutulmak ne yaptığı kontrol edilmek gerek büyük bir güçtür” ifadelerini kullandı.
Gaziosmanpaşa'da Uluslararası 'Iı. Abdülhamid Ve Gazi Osman Paşa' Sempozyumu Düzenlendi
Gaziosmanpaşa Belediyesi, “Osmanlı’nın Son Nefesi-II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenledi. Alanında uzman tarihçilerin katıldığı sempozyumda, II. Abdülhamid ve Gazi Osman Paşa’nın hayatından kesitler paylaşılarak, sergilemiş oldukları kahramanlıklar anlatıldı.