Gazipasa'da Üreticiler Bilgilendiriliyor

Gazipasa'da Üreticiler Bilgilendiriliyor

Antalya’nin Gazipasa Ilçe Tarim Müdürlügü tarafindan dogal dengenin korunmasi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliginin saglanmasi amaci ile 2024 yili Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programi numune alim islemleri devam ediyor.

Tarim ve Orman Bakanligi’nin insan sagligini tehdit eden pestisitin gida ürünlerine bulasmasini engellemek için baslattigi çalismalar kapsaminda Gazipasa Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri tarafindan hasat öncesi tarlalarda yapilan pestisit denetimi bu hafta da devam etti. Bakanligin yönetmelik taslagi çerçevesinde, bitkisel üretim alanlarinda hatali pestisit kullaniminin önlenmesi amaciyla yapilan pestisit denetimlerinde numuneler sahit tutanagi ile toplanacak, analize gönderilecek ve analiz sonuçlari kaydedilecek. Tüketime sunulan yaprak, meyve gibi bitkisel malzemelerden, parselin tamamini temsil edecek kadar numune alinacak. Uygunsuzluk tespit edilen ürün, üretim alani ve aktif maddelere yönelik takipler yapilarak, tedbirler alinacak.

“Takip ve kontroller yapiliyor”

Pestisit takibi yapan görevlilerin yilda en az bir kez, bakanlik tarafindan degerlendirmeye tabi tutuldugunu belirten Gazipasa Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, "Kendi tarlasi ve depoladiklari ürünlerinde tarim ilaci uygulamak isteyenler, egitime katilarak ‘Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi’ alacak. Kendi tarlasini eken ziraat mühendisi, teknik ve teknisyeni için ise belge aranmayacak. Belge sarti, ilaçlama için ise alan kisiler için de gerekli olacak. Reçete zorunlulugu olan ilacin uygulamasi reçetesiz yapilmayacak" ifadelerini kullandi.

"Ürün imhasi gerekebilir"

Sahit tutanagi ile toplanan numunelerin analizinde uygunsuzluk tespit edilirse tedbir alinacaginin altini çizen Özçelik, “Çiftçiler, bakanlikça yapilacak kontrollerde denetleyici personele kolaylik saglayacak, talep edilen belgeleri temin edecek. Yapilan analiz sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, ürünlerin hasadini geciktirme ve ürün imhasi islemleri gerçeklestirilecek” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile