Gazze'deki Filistinli Gruplar Ablukanin Kaldirilmasi Için Sivil Etkinliklerle Israil'e Baski Yapmaya Çalisiyor

Islami Cihad Hareketi yöneticilerinden Davud Sihab: '(Düzenlenen etkinlik ve eylemlerle verilen mesaj) 'Abluka Gazze'nin kaderi olmayacak' seklindedir. Direnis gruplari ablukayi kaldirmak için her seçenegi degerlendirecek; Filistin halkinin abluka ve saldirilarla cezalandirilmasina izin vermeyecek' Filistinli siyasi analist Talal Ukel: 'Sivil etkinliklerin artirilmasi, (Israil'in mayis ayinda Gazze'ye düzenledigi saldirilar sonrasinda baslatilan) dolayli müzakerelerde Israil'i masadaki konulara daha olumlu yaklasmaya zorlama ve bunun için ara buluculara baski yapma amaci tasiyor'

NUR EBU IYSE - Filistinli siyasi analistler, Gazze siniri yakininda düzenlenen gösteriler ve etkinliklerin, 15 yildir devam eden ablukanin gevsetilmesi ve kaldirilmasi için Israil'e baski yapma amaci tasidigini belirtiyor.

Gazze sinirindaki eylemleri ve hafta sonu yasanan gerilimi AA muhabirine degerlendiren analistler, Filistinli gruplar tarafindan düzenlenen bu eylemlerin Gazze'de "askeri bir tirmanisa" dönüsmeyecegi, taleplerini gerçeklestirmek için Israil'e bir baski unsuru ve rahatsizlik kaynagi olusturmak istendigi degerlendirmesinde bulundu.

Islami Cihad Hareketi yöneticilerinden Davud Sihab, Gazze sinirinda düzenlenen sivil etkinlik ve eylemlerin üç mesaj tasidigini söyledi.

Sihab, ilk iki mesaji, "Kudüs Filistin halkinin en önemli önceligi olmaya devam edecek" ve "Hiçbir sey direnis gruplarini Kudüs'ü savunma ve korumaktan alikoyamayacak" olarak açikladi.

"Verilen üçüncü mesaj ise 'Abluka Gazze'nin kaderi olmayacak' seklindedir. Direnis gruplari ablukayi kaldirmak için her seçenegi degerlendirecek; Filistin halkinin abluka ve saldirilarla cezalandirilmasina izin vermeyecek." diyen Sihab, atilan tüm adimlarin ve yapilan etkinliklerin, Filistinli gruplar arasindaki istisare ve koordinasyonla gerçeklestirildigini aktardi.

Sihab, Gazze'den sinir seridi yakinlarindaki yerlesim birimlerine gönderilen ve içinde yanici madde bulunan balonlara da degindi. Bunun, ablukaya, issizlige ve halkin abluka kaynakli yasadigi sikintilara tepkili gençlerin bir eylemi oldugunu belirten Sihab, Filistinli gruplarin "isgalcilere baski yapmak için" atilacak sivil adimlari genel olarak onayladigini ancak bu adimlarin detaylarinin da gençlere birakildigini ifade etti.

- Israil'e baski yapmak isteniyor

Filistinli siyasi analist Talal Ukel de "Sivil etkinliklerin artirilmasi, "(Israil'in mayis ayinda Gazze'ye düzenledigi saldirilar sonrasinda baslatilan) dolayli müzakerelerde Israil'i masadaki konulara daha olumlu yaklasmaya zorlama ve bunun için ara buluculara baski yapma amaci tasiyor." yorumunda bulundu.

Filistinli gruplarin, "Katar'in yardimlari ve Gazze'nin yeniden imariyla" ilgili olumlu bir gelisme yasanmasi için de baski yapmaya çalistigini aktaran Ukel, gerginligin tirmanmasini düsük ihtimal olarak gördügünü söyledi.

Ukel, "Bu eylemler; etkinlikler ve programlar gibi normal yöntemler kullanilarak yapilan protestolardir." dedi.

- "Eylemlerin etkisi zayif olabilir"

Siyasi analist Mustafa Ibrahim de söz konusu sivil etkinliklerin, Israil'e baski unsuru niteliginde oldugunu ifade etti.

Israil'in ates açmasi nedeniyle çogu zaman gençlerin ödedigi büyük bedelle kiyas edildiginde bu eylemlerin etkisinin zayif olabilecegi degerlendirmesinde bulunan Ibrahim, ortak bir Filistin tutumu olmamasinin, halk direnisinin etkisine yansidigini aktardi.

Daha önce yapilan Büyük Dönüs Yürüyüsü eylemlerine isaret eden Ibrahim, bunlarin ablukanin gevsetilmesi ya da hafifletilmesi konusunda ne kadar etkili olacagina iliskin soru isaretlerinin oldugunu dile getirdi.

Ibrahim, tüm Filistinlilerin ittifak edecegi, uygun baskiyi olusturacak ve ablukanin kaldirilmasini saglayacak yaratici yöntemler üzerinde düsünülmesini istedi.

- Ne olmustu?

Israil askerleri, Mescid-i Aksa'nin 1969'da fanatik bir Yahudi tarafindan yakilmasinin 52'nci yili dolayisiyla 21 Agustos'ta Gazze sinirinda gösteri yapan Filistinlilere atesli silah ve gaz bombalariyla müdahale etmis, 22'si çocuk, 41 Filistinlinin yaralandigi açiklanmisti.

Israil polisinden yapilan yazili açiklamada ise 21 Agustos aksami Gazze sinirinda yasanan olaylarda, sinir polisine bagli bir askerin açilan ates sonucu agir yaralandigi belirtilmisti.

Gazze-Israil sinirinda gösterilerin ardindan yasanan olaylarla birlikte bölgede tansiyon yükselmisti. Israil ordusu, Gazze sinirina takviye birlikler gönderdigini açiklarken, Filistinli direnis gruplarinin da alarm durumuna geçtigi belirtilmisti.

Israil ordusu, buna karsilik olarak 22 Agustos gecesi Hamas'in askeri kanadi Izzeddin el-Kassam Tugaylari'na ait 4 hedefin savas uçaklariyla vuruldugunu açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile