Düşmana geçit vermemek için 2 bin 500 kilometre mesafeden gelip şehit düşen Gazzelilerin anısı, Çanakkale şehitliğindeki kitabelerde yaşıyor.
Çanakkale savaşları sırasında, Osmanlının 141 şehrinden olduğu gibi Filistin’den ve Gazzeden gelen askerler de, Çanakkale Boğazını canla başla savundu. Filistin’den gelerek Çanakkale cephesinde savaşan 500’e yakın askerden hiç birisi geri dönemedi. Filistinli askerlerden 88’i, savaş esnasında şehit düştü. Bu 88 asker arasından 9 kişi de Gazze’den gelerek vatan savunmasına katıldı.
Geri kalan 400’e yakın asker ise, savaş dönemindeki şartlara bağlı olarak dizanteri, zatürre, tifo gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Şimdilerde, İsrail’in kara ve hava harekatlarıyla var olma mücadelesi veren Gazzelilerin dedeleri, vatanlarından kilometrelerce uzakta, Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Gazzeli şehitlerin isimleri, Çanakkale’de bulunan anıt şehitlikler ile şehitler abidesindeki sembolik mezarlarda yaşatılıyor. Şehitler abidesinin hemen ön tarafında bulunan, Çanakkale savaşında şehit düşen Mehmetçiklerin anısına oluşturulan sembolik şehitlikte, Gazzeli 9 şehidin isimleri de yer alıyor. Yine Gelibolu Yarımadasında buluna n Soğandere ve Şahindere şehitliklerinde de, 9 kahramanın anısına ‘Gazze’ yazılı bir mezar taşı bulunuyor. Kahramanlığıyla tüm dünyanın hayranlığını kazanan 57’nci alayın askerleri arasında da Filistin’in çeşitli kentlerinden gelerek vatan savunmasında şehit düşen askerler yer alıyor. Bu askerlerin isimleri de 57’nci Alay şehitliğindeki sembolik mezar taşlarında yer alıyor.
Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Yardımcı Doç. Dr. Burhan Sayılır, Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Filistinli askerlerin 88'inin Gazze’den gelen askerler olduğunu, bunlardan 10’unun mezarının Gelibolu Yarıadası’ndaki şehitliklerde yer aldığını söyledi.
Gazzeli diğer askerlerin mezarlarının ise, tedavi için götürüldükleri memleket hastanelerinin bulunduğu illerde bulunduğunu kaydeden Sayılır, “O dönemde Nablus, Kudüs, Gazze gibi bölgelerden Çanakkale Cephesi, Suriye-Filistin cephesi ve diğer cephelere asker gitmiştir. Bunlardan 500’e yakın Filistinli asker Çanakkale Cephesinde hayatını kaybetmiştir. 57, 13, 14, 27 64, 72, 77'nci alaylarda bu askerleri görmekteyiz. Buradan gelen askerler, Müslüman olmakla birlikte farklı etnik yapıları da var. Seferberlikle bu bölgelerden asker toplama işlerine uyarak askere katılmış ve çeşitli cephelerde şehit olmuştur. Bunlardan 88’i memleketi Gazze olan askerlerdir. 1’ncü Dünya savaşı bittikten, Osmanlı tasfiye edildikten ve Filistin Osmanlı devletinden ayrıldıktan sonra, savaş başlarken vatanları için savaşmaya gelmişler ancak şu an için vatanlarından ayrı bir yerde yatmaktadırlar. ‘Vatanları için savaştılar, vatanlarından ayrı düştüler’ diyorum ben onlara. Şu anda bizim şehitliklerimizde, Filistinli askerler, Türk askerlerle birlikte yatmaktadırlar” dedi.
Gazze’den Çanakkale’ye Gelip Şehit Oldular
Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde, Gazze’den gelip vatan savunmasına katılanlardan 9 kişi, Çanakkale şehitliğinde yatıyor.