YDD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede İsrail saldırılarının ardından yeni oluşan bin civarındaki engellinin hayata tekrar tutundurulabilmesi için büyük bir rehabilitasyon projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Projenin, Gazze'nin üç bölgesinde fizik tedavi, psikososyal rehabilitasyon ve meslek edindirme temelli bir rehabilitasyon programı olacağını ifade eden Kınık, "Projenin bir kısmı evde bakım şeklinde olacak yani rehabilitasyonun evde yapılması şeklinde bir kısmı da merkezlerde yapılması şeklinde. Hedefimiz bu son saldırılarda yaralanmış ve psikososyal rehabilitasyon alması gereken bin civarındaki yaralının, potansiyel özürlülerin tümüne ulaşmak" diye konuştu.
Kınık, bunun dışında Pedagoji Derneği ile özellikle 2-12 yaş arasındaki çocukların, psikolojik anlamda travmatize olmuş çocukların sosyal rehabilitasyonunda aynı paket içerisinde bir proje hazırlıklarının olduğunu dile getirdi.
Söz konusu projelerin hayata geçilmesi için ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını anlatan Kınık, şunları kaydetti:
"Projede sahada yer alacak yaklaşık 50 civarında bir profesyonel olacak. Bundan sonraki süreçte bu ekiplerin artırılması savaşın ne kadar devam edeceği ile de ilgili. Amacımız 5 mobil klinik ve sistem kurarak o merkezlerimize gelemeyenlerin de evlerinde rehabilitasyonlarını yapmak. Bundan sonraki süreçte de Gazze ve Filistin'in yanında olmaya devam edeceğiz. O coğrafya bizim öncelikli coğrafyalarımızdandır."
- "Gazze'deki durumu Marmara depremiyle kıyaslayabiliriz"
Kınık, Gazze'de 7 Temmuz'da başlayan İsrail saldırıları neticesinde bugüne kadar devam eden bir savaş afet durumunun bulunduğunu söyledi.
Gazze'deki durumun Marmara depremiyle kıyaslanabileceğine dikkati çeken Kınık, "Bazı mahalleler tamamen haritadan silinmiş. Büyük oranda altyapı sağlık tesisleri vurulmuş insanlar en temel gıda ve içme suyu gibi ihtiyaçlardan yoksun. Hastanelerde ilaç, tıbbi malzeme stokları büyük oranda tükenmiş. Genel anlamda sağlık sistemi yorgun ve mevcut yükü kaldıramaz durumda" diye konuştu.
Kınık, Gazze'deki saldırılarda 2 bini aşan can kaybı ve 10 bini aşan yaralı olduğunu ifade ederek, bu yaralıların yüzde 20'sinin ağır olduğunu, yüzde 10'unun da bundan sonraki hayatını engelli olarak sürdüreceğini ifade etti.
Yeryüzü Doktorları olarak Sağlık Bakanlığı ile oradaki yaralıların acil olanlarının Türkiye'ye getirilmesiyle alakalı bir çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmanın hala devam ettiğini anlatan Kınık, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar toplam 58 civarında hastayı buraya getirdik. Türkiye bundan çok daha fazla rakamı getirmeyi arzulamaktaydı fakat güvenlik sebebiyle sayı şimdilik bu kadar oldu. Ama nakil çalışmaları devam edecek. Oradaki acil ihtiyaç sağlık, ilaç, tıbbi malzeme. Bunların bölgeye sevki ile ilgili olarak yeryüzü doktorları savaşın başladığı günün hemen akabinde Mısır tarafından daha sonra da İsrail tarafından içeriye ilaç soktu, sokmaya devam ediyor."
- Uzman hekim ihtiyacı
Kınık, Gazze'de bir anda çok sayıda yaralı olduğu için mevcut kapasitenin yetmediğini belirterek, "Daha ileri tıbbi bakımlar yapmak için daha yetişmiş uzman hekim ve sağlık personeline ihtiyaç var" dedi.
Ekipman, teçhizat ihtiyacının da bulunduğunu belirten Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir kırık oluşmuş mesela, o kırığın tespiti için basit bir cihaz lazım ama orada yok. Doktor ve sağlıkçı olsa bile malzeme eksikliğinden dolayı tedavi yapılamamış. Dolayısıyla ilaç ve ekipman yardımının devam etmesi gerekiyor. Bu konuda TİKA ve Türk Kızılayı'nın resmi yardımları da var. Biz de Türk Kızılayı ile bu hafta içerisinde İsrail üzerinden bölgeye bir kargo uçağı dolusu ilaç ve tıbbi malzeme sevkıyatıyla ilgili uğraşıyoruz. Şuan diplomatik gümrükleme işlemleri devam ediyor."
Kınık ayrıca, özellikle yıkılan sağlık tesislerinin yeniden yapılması, mevcut tesislerin güçlendirilmesiyle alakalı çalışmaların yürütülmesi gerektiğini ifade ederek, yaralıların dışarıya çıkamayanlarının o bölgede ameliyatlarının ve tedavilerinin yapılmasının önemine değindi.
Dr. Kerem Kınık son olarak, Yeryüzü Doktorları Derneği'nin Filistin şubesini açmaya hazırlandıklarını belirterek, "Bundan sonraki süreçte Gazze'ye yardım ulaştırmak isteyenler 'yeryuzudoktorlari.org' internet adresinden girip, Gazze ile ilgili yardımlarını bize ulaştırabilirler ya da cep telefonumuz olan 6612'ye "Gazze" yazıp bir kısa mesaj atarak 5 liralık ilaç yardımında bulunabilirler" diye konuştu.
Gazze'nin Çocuklarına Rehabilitasyon Hizmeti
Yeryüzü Doktorları Derneği (YDD), Gazze'ye saldırıların en büyük mağduru olan çocuklar ile yeni oluşan bin civarında engellinin hayata tutundurulabilmesi için rehabilitasyon projesi başlatacak.