Gazze'nin Yeniden İmarı

İsrail'in geçen yıl Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarının ardından yeniden inşa edilen ilk evin anahtarı sahibine teslim edildi

İsrail'in geçen yıl Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarının ardından yeniden inşa edilen ilk evin anahtarı sahibine teslim edildi.

Geçen yıl İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarının ardından, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) desteğiyle Gazze kentinin doğusundaki Eş-Şaaf Mahallesi'nde yeniden inşa edilen ilk evin anahtarı 14 fertten oluşan Ez-Zaza ailesine teslim edildi.

AA muhabirine konuşan Fatıma ez-Zaza (45), İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırıların ailesini dağıttığını, ancak şimdi evlerinin birinci katının bitmesiyle ailesi yeniden bir araya geldiği için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Birinci katın tamamlanması için bütün ödemeleri UNRWA'nın üstlendiğini söyleyen Zaza, ajansın geri kalan 3 katın inşası için gerekli mali desteği sağlayacağına dair kendilerine söz verdiğini kaydetti.

Zaza, evi yeniden inşa edildiği için mutlu olmasına rağmen, etrafında hala yıkık olan evleri gördüğü zaman üzüldüğünü dile getirdi.

UNRWA yetkilileri Zaza ailesinin, evlerinin yeniden inşa edilmesi için "Gazze'nin yeniden imar planı" çerçevesinde ajansa başvuran 190 aileden biri olduğuna değinerek, 170 ailenin başvuruları kabul edildiğine dikkat çekti.

İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında, Gazze'de 2 bin 150'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binin üzerinde kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

İsrail savaş uçakları 17 Temmuz 2014’te düzenlediği saldırıda, Zaza ailesine ait evinin de yer aldığı, 4 kattan oluşan ve 70 kişiyi barındıran binayı tamamen yerle bir olmuştu.

Gazze'nin yeniden imarı çerçevesinde, Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014 tarihinde gerçekleştirilen uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile